Aardappelpuree maken met knoflook

Aardappelpuree maken met knoflook

Bereid je voor op een smakelijk bijgerecht: zelfgemaakte aardappelpuree met een vleugje knoflook, eenvoudig te maken en razendsnel op tafel. Deze heerlijke puree vormt dé perfecte basis voor je favoriete stamppotgerechten. Geef de puree een heerlijke twist door een royale lepel crème fraîche toe te voegen, waardoor hij extra romig wordt. Of je nu kiest voor een klassieke stamppot of een creatieve variatie, met deze aardappelpuree leg je de perfecte basis voor een onweerstaanbaar gerecht.

Als je aardappelpuree plakkerig is

Als je aardappelpuree plakkerig is heb je waarschijnlijk te lang gestampt, geroerd, een keukenmachine of een staafmixer gebruikt? Het zetmeel zet zich om als een soort van lijm. Het beste kan je de aardappels pureren met een stamper, maar zeker niet te lang doorgaan. Een pureeknijper is natuurlijk helemaal top. En na het pureren direct opeten.

Toch opwarmen? Dat kan in de oven, opbakken in een pan kan ook met een scheutje melk of een klontje boter.

Wil je de puree vooraf maken? Laat de aardappelpuree afkoelen in een ingevette ovenschaal. Strooi hier een klein laagje paneer over en kleine klontjes boter. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de schaal afgedekt met aluminiumfolie in de oven en verwarm in 30 minuten. Haal na 20 minuten het folie eraf voor een knapperig korstje.

Aardappelpuree maken

Aardappelpuree recept

4.3 van 9 stemmen
Recept afdrukken
Aardappelpuree maken met knoflook, pu­ree van aardappel is 'n makkelijk vegetarisch bijgerecht of voor stamppot.
Gang Bijgerecht
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
calorieën 268

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 300 ml melk
  • 2 teen knoflook
  • klontje boter
  • verse peper, grof zeezout

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar, giet ze af en laat uitdampen. Pers de knoflook en zet de lege pan terug op laag vuur.
  • Voeg de melk, knoflook, boter, peper en zout toe. Laat de smaken een paar minuten intrekken en stamp de aardappelen door het melkmengsel.
  • Serveer met een klein beetje olijfolie, verse peper en grof zout.

Voeg als de puree niet smeuïg genoeg is extra boter, olijfolie kan ook of een lepel crème fraîche toe, stamp en meng niet langer dan nodig.

Maak variaties met groene kruiden zoals tijm, peterselie, kervel of bieslook. Een schep mosterd, gebruik noten of truffelolie.

Ook lekker: Knolselderijpuree 'n easy recept, de lekkerste puree van groenten met knoflook. Combineer de knolselderijpuree met een portie gegrilde groenten uit de oven, heerlijk en zó smeuïg.

Combineer de puree met Zweedse gehaktballetjes.

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter