Aardappelpuree maken met knoflook
En boter- Aantal: 4
- Bereidingstijd: 10 min
- Wachttijd: 10 min
- Klaar in: 20 min
- Kcal: 268
Aardappelpuree maken met knoflook, ’n heerlijk bijgerecht simpel zelf te maken en erg snel klaar. Dé basis van je stamppot.
Puree van aardappels
Neem een pan aardappels, ’n easy recept, puree van aardappels. Maak deze vegetarische aardappelpuree extra romig en smeuïg met een klodder crème fraîche. Een losgeklopt ei zal de puree extra luchtig maken. Varieer met kaas en kruiden.
Als je aardappelpuree plakkerig is
Als je aardappelpuree plakkerig is heb je waarschijnlijk te lang gestampt, geroerd, een keukenmachine of ’n staafmixer gebruikt? Het zetmeel zet zich om als een soort van lijm. Het beste kan je de aardappels pureren met een stamper, maar zeker niet te lang doorgaan. Een pureeknijper is natuurlijk helemaal top. En na het pureren direct opeten.
Toch opwarmen? Dat kan in de oven, opbakken in een pan kan ook met een scheutje melk of een klontje boter.
Wil je de puree vooraf maken? Laat de aardappelpuree afkoelen in een ingevette ovenschaal. Strooi hier een klein laagje paneer over en kleine klontjes boter. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de schaal afgedekt met aluminiumfolie in de oven en verwarm in 30 minuten. Haal na 20 minuten het folie eraf voor een knapperig korstje.
Bereidingswijze aardappelpuree
- Kook de aardappelen gaar, giet ze af en laat uitdampen. Pers de knoflook en zet de lege pan terug op laag vuur.
- Voeg de melk, knoflook, boter, peper en zout toe. Laat de smaken een paar minuten intrekken en stamp de aardappelen door het melkmengsel.
- Serveer met een klein beetje olijfolie, verse peper en grof zout.
Voeg als de puree niet smeuïg genoeg is extra boter, olijfolie kan ook of een lepel crème fraîche toe, stamp en meng niet langer dan nodig.
Maak variaties met groene kruiden zoals tijm, peterselie, kervel of bieslook. Een schep mosterd, gebruik noten of truffelolie.
Ook lekker: Knolselderijpuree ’n easy recept, de lekkerste puree van groenten met knoflook. Combineer de knolselderijpuree met een portie gegrilde groenten uit de oven, heerlijk en zó smeuïg.
Combineer de puree met Zweedse gehaktballetjes.