Amandel banketstaaf
Amandel banketstaaf met amandelspijs zelfgemaakt. Lekker tijdens de Sinterklaas periode of pakjesavond als tussendoor, warm uit de oven of koud. Lekker zoet en krokant banketstaaf recept.
Banketstaaf maken doe je gemakkelijk met bladerdeeg, met op de top knapperige amandelen. Met dit simpele recept maak je een staaf of letter naar keuze en ben je in een half uur klaar. Banketstaaf mag niet ontbreken, want banketletters zijn altijd goed!
Tip: marsepein zelf maken met amandelen is ook eens leuk om te doen. En maak je graag een glutenvrije banketstaaf? Gebruik bladerdeeg die vrij van gluten is.
Ingrediënten
- 300 gr amandelspijs
- 1 rol bladerdeeg vers
- 1 citroen
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 tl gemalen kardemom
- 1 handje garneeramandelen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Rasp de schil van de citroen en verkruimel de amandelspijs in een kom. Voeg hier de kaneel, kardemom, citroenrasp en het eigeel van 1 ei aan toe.
- Rol het bladerdeeg uit in een plak van ongeveer 40 x 12 cm. Vorm een amandelspijs rol van ongeveer 35 cm zodat het amandelspijs volledig in het bladerdeeg past. Bestrijk het bladerdeeg met water en leg de amandelspijs in het midden van het bladerdeeg.
- Vouw het bladerdeeg over de amandelspijs heen en vouw het de openingen goed dicht. Druk de garneeramandelen in de bovenkant.
- Bestrijk de banketstaaf met een beetje ei voor een bruiner kleurtje. Bak de banketstaaf in ca. 20 minuten goudbruin in de oven.
Het eiwit gebruik je niet in dit recept, maar met enkel wat suiker maak je er makkelijk schuimpjes van.
Ook lekker: Sinterklaas muffins met pepernoten, koek- en speculaaskruiden recept, je maakt ze makkelijk en snel zelf, ’n perfecte combi muffinbeslag en kruidnoten. Of bak: speculaas koekjes.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?