Amandel banketstaaf
Amandelbanketstaaf met zelfgemaakte amandelspijs, perfect voor de Sinterklaasperiode of pakjesavond. Heerlijk als tussendoortje, zowel warm uit de oven als koud. Dit zoete en krokante banketstaafrecept is een echte traktatie. Het maken van een banketstaaf is eenvoudig met bladerdeeg en een topping van knapperige amandelen. Met dit simpele recept maak je in een half uur een staaf of letter naar keuze.
Banketstaaf mag niet ontbreken tijdens de feestdagen – banketletters zijn altijd een succes!
Tip: marsepein zelf maken met amandelen is ook leuk om te proberen. Wil je een glutenvrije banketstaaf? Gebruik dan glutenvrij bladerdeeg.
Ingrediënten
- 300 gr amandelspijs
- 1 rol bladerdeeg vers
- 1 citroen
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 tl gemalen kardemom
- 1 handje garneeramandelen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Rasp de schil van de citroen en verkruimel de amandelspijs in een kom. Voeg hier de kaneel, kardemom, citroenrasp en het eigeel van 1 ei aan toe.
- Rol het bladerdeeg uit in een plak van ongeveer 40 x 12 cm. Vorm een amandelspijs rol van ongeveer 35 cm zodat het amandelspijs volledig in het bladerdeeg past. Bestrijk het bladerdeeg met water en leg de amandelspijs in het midden van het bladerdeeg.
- Vouw het bladerdeeg over de amandelspijs heen en vouw het de openingen goed dicht. Druk de garneeramandelen in de bovenkant.
- Bestrijk de banketstaaf met een beetje ei voor een bruiner kleurtje. Bak de banketstaaf in ca. 20 minuten goudbruin in de oven.
Het eiwit gebruik je niet in dit recept, maar met enkel wat suiker maak je er makkelijk schuimpjes van.
Ook lekker: Sinterklaas muffins met pepernoten, koek- en speculaaskruiden recept, je maakt ze makkelijk en snel zelf, ’n perfecte combi muffinbeslag en kruidnoten. Of bak: speculaas koekjes.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?