
De ananasjam met szechuanpeper waarvan we geen genoeg krijgen
Ananasjam klinkt al lekker op zichzelf. Voeg daar een paar szechuanpeperkorrels aan toe en je hebt een zoete, tintelende en smakelijke ananasjam. Tintelend dus, en niet pittig of heet. De szechuanpeper is namelijk geen familie van de zwarte peper of chilipeper. Het zijn de gedroogde schillen van een bes die groeit in China. Zodra je bijt in de szechuanbes voel je 'm direct tintelen en kun je zelfs een verdoofd gevoel krijgen in je mond. In China heet dit málà: ma is pittig en la betekend verdovend. Dat in combinatie met een zoete tropische vrucht als de ananas en je hebt een verslavend lekker jammetje.
Hoe we op het idee kwamen? Een bijna overrijpe ananas en de szechuanpeper die toevallig op het keukenblad lag. Sindsdien hebben we de jam al meerdere keren gemaakt, omdat hij gewoon onwijs verslavend is. In een yoghurt bowl, op een broodje met Remeker kaas, als vulling van een taart en zelfs als dressing van een frisse salade. We kunnen er echt geen genoeg van krijgen.
Door de zoete ananas is veel suiker totaal niet nodig. En het is natuurlijk ook belangrijk om de szechuan te laten stralen. Vooral een rijpe ananas is al mierzoet van zichzelf. Dus wees zuinig met de suiker en royaal met de specerijen!
Superlekker in deze: geroosterde kip uit de oven.

Ingrediënten
- 1 ananas ongeveer 750 gram
- 100 gr geleisuiker
- 1 el szechuanpeper grof gemalen
Instructies
- Verwijder de schil van de ananas en snijd het in blokjes. Het is belangrijk dat je de harde stukken eruit haalt. Deze zullen namelijk niet verzachten tijdens het koken. Doe de blokjes ananas in de keukenmachine en maal het grof en zorg dat het niet een puree wordt.
- Zet een pan op het vuur en voeg de ananas en geleisuiker toe. Maal de szechuanpeper grof met een vijzel en doe ook in de pan. Breng de ananasjam aan de kook.
- Kook de ananasjam ongeveer 60 minuten op laag vuur, tot de jam volledig is ingedikt. Blijf continu roeren, om verbranding aan de bodem van de pan te voorkomen.
- Doe de jam in de blender of mix met een staafmixer tot een gladde massa.
- Zet alvast twee gereinigde jampotten klaar. Vul met de hete jam en draai de deksels goed dicht. Keer de jampotten om en laat op z'n kop afkoelen tot kamertemperatuur, hierdoor zorg je dat de ananasjam vacuum gesloten is.
Szechuanpeper ligt helaas (nog) niet in de supermarkt, dus hiervoor zul je even langs de Aziatische toko moeten gaan. Je kunt de pepers in verschillende manieren kopen. Kies voor de gedroogde en rode besjes. Wij kopen ze het liefst heel en niet in gemalen poeder, zodat we ze ook kunnen gebruiken bij het inmaken en het marineren van producten. Door mixen van de ananas jam met een blender of staafmixer krijg je zo de besjes helemaal klein.
Probeer eens in deze: gegrilde perziken met perzik of kaki!
In geleisuiker zit pectine. Dat is een soort verdikkingsmiddel en zorgt dat jouw ananasjam lekker snel klaar is. Want hierdoor hoef je niet te blijven koken tot al het vocht is verdampt. Heb je alleen gewone kristalsuiker in huis, dan is dit geen probleem. Het koken duurt hierdoor twee keer zo lang en daarom heb je ook twee keer zoveel suiker nodig. Schrik niet van het aantal suiker, dit is niet alleen lekker, maar ook een conserveringsmiddel!


Deel dit recept
Wat vind je van het recept?