Apfelstrudel met bladerdeeg
Kaneel en rozijnen- Aantal:
6
- Bereidingstijd:
15 min
- Wachttijd:
45 min
- Klaar in:
60 min
- Kcal:
360
Apfelstrudel met bladerdeeg kaneel en rozijnen een recept uit Oostenrijk. ’n Apfelstrudel recept, heerlijk zoet voor tussendoor. Warme appel met bladerdeeg zet ’t even in de oven voordat je strudel eet, ’t ruikt heerlijk naar kaneel. Eet lekker bij een kop thee met verse munt, als nagerecht met of zonder een bol ijs.
Ook met filodeeg zou je het kunnen proberen, filodeeg bevat minder vet als bladerdeeg en het blijft egaal als je het bakt zonder laagjes. Super knapperig!
Wat is een appelstrudel?
De apfelstrudel of appelstrudel is erg populair in Wenen. Dit traditionele gebak uit Oostenrijk bestaat uit flinterdun, knapperig deeg, plakjes appel en rozijnen, een soort van appeltaartje dus.
Bladerdeeg ’n makkelijk deeg uit de vriezer
Bladerdeeg ’n makkelijk en snel deeg uit de vriezer. De bekende vierkante plakjes bladerdeeg of een rol van bladerdeeg. Bladerdeeg bestaat uit dunne lapjes deeg van meel, water en boter. Ook in de variant glutenvrij is dit goed te verkrijgen.
Apfelstrudel met bladerdeeg
Ingrediënten
- 5 (middelgrote) appels
- 1 tl kaneelpoeder
- 90 gr rozijnen
- 120 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 rol bladerdeeg
- citroensap
- 1 el bloem
- 1 ei losgeklopt en gemengd met 3 el melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Schil ondertussen de appels en snijd deze in dunne plakjes. Leg ze in een schaaltje en besprenkel ze met citroensap, zodat ze niet verkleuren.
- Meng de suiker, vanillesuiker, kaneel en bloem in een kleine kom. Dit mengsel voeg je vervolgens bij de plakjes appel. Roer alles goed door en voeg de rozijnen toe.
- Rol vervolgens het bladerdeeg uit en verspreid de vulling, die zojuist is gemaakt, over de lengte. De bovenste flap van het bladerdeeg vouw je naar voren, over het mengsel heen. Besmeer het bladerdeeg met het eimengsel en vouw de onderste flap van het bladerdeeg eroverheen. Druk het geheel goed aan en maak ook de zijkanten goed dicht. Het eimengsel kun je als “kleefmiddel” gebruiken.
- Draai de strudel om, zodat de mooie kant boven ligt. Leg deze vervolgens op een ingevette bakplaat. Prik een paar gaatjes in de bovenkant van de strudel, zodat de hete damp makkelijk weg kan.
- Plaats de strudel in het midden van de oven en laat het 20 minuten bakken. Zet daarna de temperatuur wat lager, naar de 190 graden. Laat de strudel vervolgens nog eens 20 goudbruin bakken. Laat de apfelstrudel daarna ongeveer 20 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt. Bestrooi de strudel met poedersuiker. Apfelstrudel maken zó doe je dat.
Tip: Voeg je speculaaskruimels toe aan de vulling van appel en rozijnen is deze perfect op sinterklaasavond.
Ook lekker: Apfelstrudel cupcakes met calvados uit Oostenrijk.
Wat vind je van het recept?
Recente recepten en artikelen
Een gemakkelijk recept wat heel erg lekker is als het klaar is.
Top.
Echt hé Geert, dank je!
We gaan het uitproberen. Doen er wel amandelspijs bij en hopen dat dat een goede toevoeging is.
Wat ’n goed idee Mar!
Kijken wat het wordt, lijkt me lekker.
Laat je ’t weten?
Kan het ook gecombineerd met stoofpeertjes!
Heb je de strudel gecombineerd met stoofpeertjes of wil je het combineren? Ik denk namelijk dat het prima kan maar zal het voor de zekerheid zelf eens uitproberen.
Is écht lekker.
Dank Leida!
Ik ben de apfelstrudel nu aan het maken maar ik vind de verhoudingen niet helemaal kloppen o.a. appels naar verhouding deeglaag en het ei met 3 el melk kan ook zonder, ik heb er ook een puntje cacaopoeder onder gedaan. Smaakt verder echt lekker.
Dank voor je reactie, doreren (het bestrijken van het deeg met losgeklopt ei, om een goud-gele kleur te krijgen en/of om stukken deeg aan elkaar te plakken) kan idd op verschillende manieren.
Met een losgeklopte dooier, gemengd met wat water, of klop een heel ei los, de dooier mengen met een beetje melk kan ook. Kijk zelf welke manier voor jou het beste is voor een glanzend en/of plakkerig laagje. Cacaopoeder ga ik ook eens proberen.
Super lekker en het ruikt heerlijk, top.
Dank!