Heerlijke apfelstrudel met bladerdeeg
Apfelstrudel met bladerdeeg, kaneel en rozijnen is een klassiek recept uit Oostenrijk. Deze heerlijke Apfelstrudel is een ideale zoete lekkernij voor tussendoor. Geniet van de warme appel omhuld in bladerdeeg. Het is aan te raden de strudel even in de oven te zetten voor het serveren, waardoor het heerlijk gaat geuren naar kaneel. Serveer deze Apfelstrudel met een kop thee en verse munt of als nagerecht, eventueel met een bolletje ijs.
Je kunt ook experimenteren met filodeeg voor de Apfelstrudel; dit deeg bevat minder vet dan bladerdeeg en blijft mooi egaal bij het bakken zonder laagjes. Het resultaat is super knapperig!
Wat maakt een Apfelstrudel nu echt Apfelstrudel? Dit populaire gebak uit Wenen en andere delen van Oostenrijk bestaat uit flinterdun, knapperig deeg, gevuld met plakjes appel en rozijnen, vergelijkbaar met een appeltaartje.
Voor het gemak gebruiken we bladerdeeg uit de vriezer. Dit snel te gebruiken deeg, verkrijgbaar in handige vierkante plakjes of als rol, bestaat uit dunne lagen deeg van meel, water en boter. Ook voor degenen die glutenvrij eten, is er een geschikte variant beschikbaar.
Ingrediënten
- 5 (middelgrote) appels
- 1 tl kaneelpoeder
- 90 gr rozijnen
- 120 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 rol bladerdeeg
- citroensap
- 1 el bloem
- 1 ei losgeklopt en gemengd met 3 el melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Schil ondertussen de appels en snijd deze in dunne plakjes. Leg ze in een schaaltje en besprenkel ze met citroensap, zodat ze niet verkleuren.
- Meng de suiker, vanillesuiker, kaneel en bloem in een kleine kom. Dit mengsel voeg je vervolgens bij de plakjes appel. Roer alles goed door en voeg de rozijnen toe.
- Rol vervolgens het bladerdeeg uit en verspreid de vulling, die zojuist is gemaakt, over de lengte. De bovenste flap van het bladerdeeg vouw je naar voren, over het mengsel heen. Besmeer het bladerdeeg met het eimengsel en vouw de onderste flap van het bladerdeeg eroverheen. Druk het geheel goed aan en maak ook de zijkanten goed dicht. Het eimengsel kun je als “kleefmiddel” gebruiken.
- Draai de strudel om, zodat de mooie kant boven ligt. Leg deze vervolgens op een ingevette bakplaat. Prik een paar gaatjes in de bovenkant van de strudel, zodat de hete damp makkelijk weg kan.
- Plaats de strudel in het midden van de oven en laat het 20 minuten bakken. Zet daarna de temperatuur wat lager, naar de 190 graden. Laat de strudel vervolgens nog eens 20 goudbruin bakken. Laat de apfelstrudel daarna ongeveer 20 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt. Bestrooi de strudel met poedersuiker. Apfelstrudel maken zó doe je dat.
Als je van traditionele Oostenrijkse desserts houdt, bekijk dan ook dit kaiserschmarrn recept voor nog een andere traktatie.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Ik ben de apfelstrudel nu aan het maken maar ik vind de verhoudingen niet helemaal kloppen o.a. appels naar verhouding deeglaag en het ei met 3 el melk kan ook zonder, ik heb er ook een puntje cacaopoeder onder gedaan. Smaakt verder echt lekker.
Dank voor je reactie, doreren (het bestrijken van het deeg met losgeklopt ei, om een goud-gele kleur te krijgen en/of om stukken deeg aan elkaar te plakken) kan idd op verschillende manieren.
Met een losgeklopte dooier, gemengd met wat water, of klop een heel ei los, de dooier mengen met een beetje melk kan ook. Kijk zelf welke manier voor jou het beste is voor een glanzend en/of plakkerig laagje. Cacaopoeder ga ik ook eens proberen.
Super lekker en het ruikt heerlijk, top.
Dank!
Is écht lekker.
Dank Leida!
Kan het ook gecombineerd met stoofpeertjes!
Heb je de strudel gecombineerd met stoofpeertjes of wil je het combineren? Ik denk namelijk dat het prima kan maar zal het voor de zekerheid zelf eens uitproberen.
Kijken wat het wordt, lijkt me lekker.
Laat je ’t weten?
We gaan het uitproberen. Doen er wel amandelspijs bij en hopen dat dat een goede toevoeging is.
Wat ’n goed idee Mar!
Een gemakkelijk recept wat heel erg lekker is als het klaar is.
Top.
Echt hé Geert, dank je!