Apfelstrudel

Apfelstrudel
  • Porties: 6
  • Bereidingstijd: 15m
  • Kooktijd: 45m
  • Klaar in: 60m

De apfelstrudel is heerlijk, een lekker zoet tussendoortje. Ik zet de strudel altijd nog even in de oven voordat ik ervan ga genieten. De kamer ruikt dan heerlijk naar kaneel. Voor bij de verse muntthee of als nagerecht, lekker met een bol kaneelijs.
Warme appel, wie houd er niet van? Ik ben er in ieder geval dol op. Bladerdeeg heb ik eigenlijk altijd wel in de vriezer liggen. En wat is er nou leuker om spontaan als de kinderen uit school komen een lekkere strudel op tafel te zetten?

Wat is een apfelstrudel

De apfelstrudel of appelstrudel is erg populair in Wenen. Dit traditionele gebak uit Oostenrijk bestaat uit flinterdun, knapperig deeg, plakjes appel en rozijnen, een soort van appeltaartje dus.

Bladerdeeg, een makkelijk en snel deeg uit de vriezer

Bladerdeeg heb je meestal wel in de vriezer liggen. De bekende vierkante plakjes bladerdeeg of een rol van bladerdeeg. Bladerdeeg bestaat uit dunne lapjes deeg van meel, water en boter. Ook in de variant glutenvrij is dit goed te verkrijgen.
Je kunt dit recept ook met filodeeg vellen maken. Filodeeg is een deeg gemaakt van meel, water en olie. Het is héél dun en daardoor ook erg kwetsbaar. Het filodeeg bevat een stuk minder vet als bladerdeeg en als je het bakt blijft filodeeg egaal. Uit de oven is het héél knapperig!

Ingrediënten

  • 5 (middelgrote) appels
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 90 gr rozijnen
  • 120 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 rol bladerdeeg
  • Citroensap
  • 1 el bloem
  • 1 ei (losgeklopt en gemengd met 3 el melk)

Bereidingswijze

Stap1

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Stap2

Schil ondertussen de appels en snijd deze in dunne plakjes. Leg ze in een schaaltje en besprenkel ze met citroensap, zodat ze niet verkleuren.

Stap3

Meng de suiker, vanillesuiker, kaneel en bloem in een kleine kom. Dit mengsel voeg je vervolgens bij de plakjes appel. Roer alles goed door en voeg de rozijnen toe.

Stap4

Rol vervolgens het bladerdeeg uit en verspreid de vulling, die zojuist is gemaakt, over de lengte. De bovenste flap van het bladerdeeg vouw je naar voren, over het mengsel heen. Besmeer het bladerdeeg met het eimengsel en vouw de onderste flap van het bladerdeeg eroverheen. Druk het geheel goed aan en maak ook de zijkanten goed dicht. Het eimengsel kun je als "kleefmiddel" gebruiken.

Stap5

Draai de strudel om, zodat de mooie kant boven ligt. Leg deze vervolgens op een ingevette bakplaat. Prik een paar gaatjes in de bovenkant van de strudel, zodat de hete damp makkelijk weg kan.

Stap6

Plaats de strudel in het midden van de oven en laat het 20 minuten bakken. Zet daarna de temperatuur wat lager, naar de 190 graden. Laat de strudel vervolgens nog eens 20 goudbruin bakken. Laat de apfelstrudel daarna ongeveer 20 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt. Bestrooi de strudel eventueel nog met wat poedersuiker.

Doordat ik veel reis, wordt mijn..

Lees meer van deze chef
Gemiddelde waardering

(3 / 5)

3 5 3
Waardeer dit recept

3 personen hebben dit recept gewaardeerd

611

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

.
  • © 2018 simpele-recepten.nl - Realisatie website: SEOlab