Artisjok met gepofte-knoflookmayonaise

Artisjok met gepofte-knoflookmayonaise

Gekookt in citroen
  • Aantal: Aantal 4
  • Bereidingstijd: Bereidingstijd 10 min
  • Wachttijd: Wachttijd 30 min
  • Klaar in: Klaar in 40 min
  • Kcal: Calorieën 204

Artisjok, neefje van de betrekkelijk onbekende kardoen, is een onderschatte, maar verrukkelijke groente waarmee je iedereen verbluft. Met zijn geschubde, groene bloemknop met dikke, vlezige, stugge eetbare blaadjes.

Artisjok bereiden

Artisjok heeft een zachte, licht bittere, verfijnde smaak en is niet moeilijk om te bereiden. Waanzinnig als je ‘m kookt met citroen en eet met een gepofte-knoflookmayonaise.

Ook lekker: quinoa salade met broccoli, feta en artisjokharten.

Heb je weleens gepofte knoflook gemaakt? De knoflook maak je in een oven die voorverwarmd is op 200 graden. De top (het kapje) van de knoflook haal je eraf, schenk er olijfolie overheen en bak zo’n 30 minuten of totdat de knoflook zacht en bruin is.

Artisjok met gepofte-knoflookmayonaise

Artisjok met gepofte-knoflookmayonaise

5 van 1 stem
Recept afdrukken
Artisjok heeft een zachte, licht bittere, verfijnde smaak en is niet moeilijk om te bereiden. Gekookt in citroen met mayonaise van knoflook.
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht, lunch
Keuken Frans, Mediterrane keuken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
calorieën 204

Ingrediënten

  • 4 artisjokken
  • 2 citroenen

Voor de gepofte-knoflookmayonaise

  • 1 bol gepofte knoflook
  • 6 el mayonaise
  • 1/2 citroen 't sap

Instructies

  • Snijd de stelen van de artisjokken en verwijder een stuk van de onderste harde en taaie bladeren. Halveer de 2 citroenen.
  • Wrijf de onderkant van de artisjok in met een halve citroen om verkleuring te voorkomen.
  • Pers de rest van de 2 citroenen uit. Breng een grote pan water met het citroensap en zout aan de kook. Doe de artisjokken in de pan en zorg dat ze onder water blijven. Dit kun je doen met een spatel. Kook de artisjokken 30 minuten. Trek je er met gemak een blaadje uit, dan is de artisjok gaar.

Gepofte-knoflookmayonaise

  • Ondertussen schep je de mayonaise in een schaal. Knijp de gepofte knoflook erboven uit, schenk 2 el sap van de citroen erbij en meng tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper en verdeel de gepofte-knoflookmayonaise over kleine schaaltjes.
  • Neem de gekookte artisjokken met een spatel uit de pan en laat ze ondersteboven in een vergiet uitlekken. Verdeel de artisjokken over borden en zet bij elk bord een schaaltje met gepofte-knoflookmayonaise.

Zo kook je een hele artisjok! Serveer de artisjok lauwwarm of op kamertemperatuur.

Haal een voor een de blaadjes van de artisjok, dip ze in de gepofte-knoflookmayonaise en eet het zachte onderste gedeelte. Het hooi in de kern van de artisjok is niet eetbaar. Eet de artisjokbodem met de rest van de mayonaise. Zo eet je een hele artisjok!

Ook lekker: polenta maken met een dip van artisjokken.

Artisjok

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024