Artisjok, een neefje van de relatief onbekende kardoen, is een vaak onderschatte, maar verrukkelijke groente waarmee je iedereen kunt verbluffen. Deze groente heeft een geschubde, groene bloemknop met dikke, vlezige, stugge eetbare blaadjes, die verrassend lekker zijn wanneer je ze goed bereidt. Het is een veelzijdige groente die zowel in simpele als verfijnde gerechten een fantastische toevoeging kan zijn.
Artisjok bereiden
Artisjok bereiden is eenvoudig en levert een zachte, licht bittere, verfijnde smaak op. Het is heerlijk gekookt met citroen en geserveerd met gepofte-knoflookmayonaise.
Ook lekker: quinoa salade met broccoli, feta en artisjokharten.
Heb je weleens gepofte knoflook gemaakt? Snijd de bovenkant van een bol knoflook af, besprenkel met olijfolie en bak 30 minuten in een oven die voorverwarmd is op 200 graden, totdat de knoflook zacht en goudbruin is.
Ingrediënten
- 4 artisjokken
- 2 citroenen
Voor de gepofte-knoflookmayonaise
- 1 bol gepofte knoflook
- 6 el mayonaise
- 1/2 citroen 't sap
Instructies
- Snijd de stelen van de artisjokken en verwijder een stuk van de onderste harde en taaie bladeren. Halveer de 2 citroenen.
- Wrijf de onderkant van de artisjok in met een halve citroen om verkleuring te voorkomen.
- Pers de rest van de 2 citroenen uit. Breng een grote pan water met het citroensap en zout aan de kook. Doe de artisjokken in de pan en zorg dat ze onder water blijven. Dit kun je doen met een spatel. Kook de artisjokken 30 minuten. Trek je er met gemak een blaadje uit, dan is de artisjok gaar.
Gepofte-knoflookmayonaise
- Ondertussen schep je de mayonaise in een schaal. Knijp de gepofte knoflook erboven uit, schenk 2 el sap van de citroen erbij en meng tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper en verdeel de gepofte-knoflookmayonaise over kleine schaaltjes.
- Neem de gekookte artisjokken met een spatel uit de pan en laat ze ondersteboven in een vergiet uitlekken. Verdeel de artisjokken over borden en zet bij elk bord een schaaltje met gepofte-knoflookmayonaise.
Zo kook je een hele artisjok! Serveer de artisjok lauwwarm of op kamertemperatuur.
Haal een voor een de blaadjes van de artisjok, dip ze in de gepofte-knoflookmayonaise en eet het zachte onderste gedeelte. Het hooi in de kern van de artisjok is niet eetbaar. Eet de artisjokbodem met de rest van de mayonaise. Zo eet je een hele artisjok!
Ook lekker: polenta maken met een dip van artisjokken.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?