Aubergine parmigiana – Melanzane

Aubergine parmigiana – Melanzane

Geniet van de heerlijke smaken van aubergine parmigiana, lasagne van aubergines ofwel melanzane, een Italiaans gerecht uit de oven. Een verrassende variant op lasagne, waar aubergines de hoofdrol spelen in plaats van lasagnebladen. Deze vegetarische Italiaanse klassieker zit boordevol groenten en is gewoonweg perfect.

Met parmezaanse kaas, mozzarella, tomatensaus en basilicum is het een waar genot uit de oven. Een smaakvolle ode aan de Italiaanse keuken!

Ook lekker: groene pesto zo maak je 't.

Italiaanse aubergine parmigiana

Aubergine parmigiana

3.8 van 43 stemmen
Recept afdrukken
Geniet van de heerlijke smaken van Italië met aubergine parmigiana, een vegetarisch gerecht boordevol groenten. Ontdek het recept hier.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 personen
calorieën 655

Ingrediënten

  • 1 kilo aubergine
  • 2 tl grof zout
  • olijfolie
  • 850 gr tomaten
  • 30 gr verse basilicum
  • 375 gr mozzarella
  • 100 gr parmezaanse kaas

Instructies

  • Was de aubergines en snij in plakken van iets minder dan een centimeter dikte. Bestrooi de plakken met grof zout en laat minstens een half uur staan. Dep met keukenpapier ’t vocht eraf. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de tomaten in kwarten en verhit met een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem. Pureer met een staafmixer tot ’n tomatensaus. Voeg vers gemalen peper, ’n snuf zout en 10 gr basilicum toe.
  • Bak de plakken aubergine in een koekenpan met ruim olijfolie (soort van frituren) goudbruin en gaar. Bak in delen zodat alle plakken genoeg ruimte hebben en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snij de mozzarella in dunne plakken. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Schenk tomatensaus op de bodem van de schaal. Leg op de saus plakken aubergine, mozzarella en bestrooi met Parmezaanse kaas en basilicum.
  • Maak zo nog minstens 2 lagen op dezelfde volgorde. Eindig met tomatensaus en parmezaanse kaas. Zet de ovenschaal zo’n 40 minuten in de oven. Laat de aubergine parmigiana even kort rusten als deze uit de oven komt.

Eet lekker met warm ciabatta brood.

Tip: Voor extra smaak aan de tomatensaus kan je gedroogde oregano toevoegen, rode ui en een teen knoflook.

Ook lekker: Italiaanse orzo met aubergine parmezaan en basilicum, vol van smaak, 'n favoriet Italiaans recept.

Inspiratie: eet meer aubergines vijf redenen waarom je meer aubergine moet gaan eten.

Italiaanse Melanzane

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Yvette 17 juni 2023 at 15:56 - Reply

    En de temperatuur van de oven???

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024