Baked oats: te gek ontbijt met amandelcroissant smaak!

Baked oats: te gek ontbijt met amandelcroissant smaak!

Wedden dat je jouw havermout ontbijt nog nooit zo hebt gehad, want deze baked oats smaken namelijk net als een boterige amandelcroissant! Zo heb je een lekker toetje als ontbijt, maar wel vol vezels. Met havermout kun je natuurlijk onwijs veel: pap, koekjes, overnight oats en dus baked oats. Dit is vergelijkbaar met een broodpudding, lekker stevig dus. Het fijne aan dit recept is dat het niet fout kan gaan. Je kunt dus ook volop experimenteren, verwissel de amandel eens met pistache bijvoorbeeld.

Het beslag van de baked oats doen we niet in de blender, omdat we juist dol zijn op die stevige textuur. Wil je dit wel doen? Dan kun je de baked oats vergelijken met een luchtige cake. Zorg wel dat je kiest voor fijne vlokken. Grove vlokken zijn te groot, en als je het beslag van de havermout wel wil blenden tot een gladde massa, dan geven de grove vlokken een zanderige textuur. Fijne vlokken vind je in iedere supermarkt bij de afdeling met ontbijtgranen.

Wat ons betreft zijn de baked oats het ideale ontbijt. Niet alleen omdat het de beste manier is om dessert voor ontbijt te eten, maar ook omdat het een supersnel ontbijt kan zijn. Zo maken we het vrijwel altijd de avond van tevoren klaar. Dan hoeft het in de ochtend alleen nog maar de oven in. Ook kun je het recept verdubbelen en 3 tot 4 bewaren in de koelkast. Dan hoef je de havermout alleen nog op te warmen, maar zelfs ook koud is dit ontbijt hartstikke lekker.

Deze moet je opslaan: basisrecept voor de allerlekkerste havermout, zo maak je hem!

Baked oats met amandelcroissant smaak

Baked oats met amandelcroissant smaak

5 van 1 stem
Recept afdrukken
Deze baked oats hebben de smaak van een rijkelijk gevulde amandelcroissant! Een geniaal ontbijt om de dag mee te beginnen!
Gang Ontbijt
Keuken Amerikaans, Frans
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2 personen
calorieën 561

Ingrediënten

Voor de baked oats

  • 100 gr havermout fijne vlokken
  • 50 gr amandelmeel
  • ½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 1 tl amandel-extract optioneel
  • 100 ml melk
  • 1 el honing
  • 2 el amandelschaafsel

Voor de amandelpasta:

  • 45 gr amandelpasta
  • 20 gr honing
  • 2 el water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de havermout, amandelmeel, bakpoeder en zout in een kom en meng goed met elkaar. Voeg hier het amandel-extract, melk en honing aan toe. Meng het geheel goed tot een samenhangende massa.
  • Wil je een luchtige cake textuur? Meng dan het beslag tot een gladde massa in de blender of met een staafmixer.
  • Giet het beslag van de baked oats in een ovenbestendige kom.
  • Meng in een aparte kom de amandelpasta met honing en water tot een glad mengsel. Giet deze over de havermout en verspreid goed. Gebruik een stokje om de amandelpasta een beetje te mengen met het beslag.
  • Bestrooi de baked oats met het amandelschaafsel en zet 30 minuten in de oven tot deze gaar is en het amandelschaafsel goudbruin van kleur is.
  • Bestrooi de baked oats met poedersuiker en serveer direct.

We maken onze variant van baked oats zonder banaan en ei, maar die kun je uiteraard toevoegen voor extra proteïne. Begin dan met een paar eetlepels minder melk, anders wordt het beslag te waterig.  Gebruik je een banaan in het recept? Voeg dan minder (of geen) honing toe, omdat de banaan al een zoete smaak geeft aan de baked oats. De honing kun je ook vervangen door ahornsiroop of een andere zoetstof.

Nog een fijn ontbijt: een yoghurt parfait, een laagjes dessert die we maken met yoghurt in plaats van custard.

Maak de baked oats extra boterig, en voeg een klontje gesmolten boter toe, Zo krijg je echt een amandelcroissant smaak. Voeg de gesmolten boter toe zodra je de droge ingrediënten mengt met de natte ingrediënten.

Baked oats met amandelcroissant smaak
Baked oats met amandelcroissant smaak

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holly hapy belly februari 25
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie De vakantiegids voor 2025