
De viral banana bread latte (iced latte met bananenbroodsmaak) maak je in 5 minuten!
Het is de nieuwste sensatie du moment: banana bread latte. Een romige latte die de smaak heeft van bananenbrood, door een zelfgemaakte bananenmelk. Hiervoor is geen bananenbroodsiroop nodig dus. Dat scheelt voor de portemonnee, maar ook voor de gezondheid. Kant-en-klare siropen zitten namelijk vol suiker en daar zit niemand op te wachten voor een doordeweeks tussendoortje. We maken bananenmelk met bananenbroodsmaak met melk, een rijpe banaan en kaneel. Allemaal ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt, superhandig. De ingrediënten van de bananenmelk gaan kort in de blender en dan heb je ondertussen tijd om een dubbele espressoshot te maken. Die gaat eroverheen, ijsblokjes in het glas en dan ben je al weer klaar, net als een echte barista!
Kies voor een rijpe banaan, net als het bakken van een echte bananenbrood. Deze zijn lekker zoet, en daarom is er geen suiker nodig bij het maken van de banana bread latte. Wil je hem nog iets zoeter? Dan kun je kiezen voor een zoetstof naar keuze. Hier vinden we ahornsiroop de beste keuze, maar honing of natuurlijk suiker zijn ook lekker. En net als een echte bananenbrood gaat er ook kaneel in de melk. Hier vinden we ceylon kaneel net iets beter werken, want deze kaneelsoort is lichter en zoeter.
Hoewel de bananenbrood latte al superromig is, doen we daar nog een schepje bovenop, letterlijk en figuurlijk. We maken namelijk een cold foam, dat is een koude opgeschuimde melk. Hiervoor kun je een elektrisch kloppertje gebruiken of een handmatige melkopschuimer. Maak de banana bread latte af met een beetje kaneel bovenop en je hebt een bijzonder lekker drankje.
Afkoelen doe je met dit: zomerdrankje, agua fresca con leche (Mexicaans)

Equipment
- 1 blender
Ingrediënten
- 300 ml melk
- 1 banaan
- 1 tl vanille-extract
- ½ tl kaneel
- IJsblokjes
- 60 ml espresso
Instructies
- Verwijder de schil van de banaan en voeg het toe aan de blender samen met 200 ml melk, 1 theelepel vanille-extract en ½ theelepel kaneel. Blend de bananenbrood melk goed, tot er geen klontjes meer in zitten.
- Zeef de bananenbrood melk in, om kleine korreltjes in de melk te voorkomen. Proef de melk en voeg eventueel een zoetstof naar keuze toe, denk aan ahornsiroop, honing of suiker.
- Vul een groot glas met ijsblokjes. Schenk de bananenmelk erover. Zet een dubbele espresso (60 ml) en giet de espresso in het glas.
- Maak ondertussen de cold foam. Schuim de overgebleven 100 ml melk op met een melkopschuimer tot het romig is. Shep de cold foam op de banana bread latte en bestrooi met kaneel om het drankje af te maken.
De melk kun je vervangen door lactosevrije en plantaardige varianten. Amandelmelk geeft de banana bread latte een extra nootachtige smaak, kokosmelk maakt het nog net iets zoeter en met havermelk krijg je het drankje nog romiger. We raden wel aan om een ongezoete versie te gebruiken, omdat de banaan natuurlijk al zoet is van zichzelf.
Nog een lekker drankje: matcha limonade met yuzu, binnen 5 minuten klaar!
Ben je gek op bananenbrood, maar niet zo van de koffie? Dan kun je deze banana bread latte ook goed maken zonder koffie. Vervang bijvoorbeeld je dubbele espresso shot met een theesoort als matcha. Liever geen caffeïne? Kies dan voor decafé of haal eens een zakje hojichapoeder. Dat is een Japanse geroosterde thee. Door het roosteren zit er geen caffeïne in de thee en heeft de thee een geroosterde smaak. Een perfecte vervanger voor koffie dus!


Deel dit recept
Wat vind je van het recept?