Bananenbrood vegan en glutenvrij
Dit bananenbrood (vegan en glutenvrij) is een echte traktatie! Het heeft een heerlijke bite door de geroosterde paranoten bovenop en is niet te zoet, dankzij de natuurlijke zoetheid van dadels. Het brood is eenvoudig te maken en ideaal voor een gezonde snack of als tussendoortje. Met zijn voedzame ingrediënten is het perfect voor wie op zoek is naar een lekker en verfrissend alternatief voor de bekende zoetigheden.
Bananenbrood zonder ei
Dit gezonde bananenbrood is vrij van ei, suiker en boter. Het is compact en vult goed, waardoor het ideaal is als snel ontbijt of tussendoortje. Door een rijpe banaan te gebruiken, vervang je eenvoudig het ei, zonder concessies te doen aan de smaak of textuur. Het recept bevat geen toegevoegde suikers of zoetstoffen, wat het een perfecte keuze maakt voor een verantwoorde voeding.
Meer bananenbrood zonder suiker.
Ingrediënten
- 100 gr dadels
- 4 bananen
- 50 gr paranoten
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 1 tl kaneel
- 2 el citroensap
- 300 gr meelmix Schär C
- 250 ml havermelk of een andere plantaardige melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm met bakpapier of vet deze in.
- Prak de bananen en doe ze samen met de dadels, citroensap en havermelk in een blender. Mix tot je een glad en smeuïg mengsel hebt.
- Hak de paranoten grof. Meng in een aparte kom de glutenvrije bloem met het bakpoeder, baking soda en kaneel. Voeg de gehakte noten toe, maar bewaar een paar noten voor de topping.
- Voeg het bananenmengsel toe aan de droge ingrediënten en roer goed door totdat alles goed gemengd is.
- Giet het beslag in de voorbereide bakvorm. Strooi de resterende noten en eventueel een extra gesneden banaan over het beslag.
- Bak het bananenbrood in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 45-60 minuten, of totdat een tandenstoker schoon uit het midden van het brood komt. Laat het glutenvrije bananenbrood volledig afkoelen in de bakvorm voordat je het uit de vorm haalt en in plakken snijdt.
Zo maak je dit vegan en glutenvrij bananenbrood recept. Met salted caramel als topping is het ook erg lekker.
Meer bananenbrood
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Dank voor dit recept!
Een van de weinig bananenbroden die echt super is gelukt! Hij is heerlijk zacht en fluffy van binnen maar valt toch niet uit elkaar. We hebben ipv dadels 3 eetlepels agavesiroop gebruikt (en vonden het brood nog steeds iets té zoet).
Thx Patricia, fijn om te horen.
Kan je dit ook invriezen?
Dat kan Suzanne, daarna een aanrader om de plak bananenbrood even te roosteren. (Wel even in plakken snijden voordat je ’t vegan brood in de vriezer stopt)