
Toffe taart: romige banoffee pie met banaan (banoffee taart)
Banoffee pie (banoffee taart) is een heerlijke combinatie van banaan en toffee in één recept. Deze taart is snel en eenvoudig te maken, vooral als je de karamel van tevoren bereidt. Geniet van de romige taart met banaan en karamel, een echte klassieker voor Pasen (ga deze paastaart maken!). Maak een luchtig mengsel van poedersuiker, room en mascarpone voor een romige topping die deze banoffee taart helemaal afmaakt.
Wil je liever geen oven gebruiken? Dan kun je de taart ook zonder bakken maken. Gebruik een bodem van 250 gram verkruimelde Bastogne koekjes of digestive, gemengd met 100 gram gesmolten boter. Nog eenvoudiger is het om een bodem van vers bladerdeeg te gebruiken (dan wel uit de oven) en voor de karamel 120 gram Mentos Choco & Caramel te smelten. Wil je deze makkelijke banoffee taart glutenvrij maken? Kies dan voor bladerdeeg zonder gluten.
Tip: voeg een shotje koffie toe, de combinatie van bitter en zoet zal je verrassen.

Ingrediënten
- 225 gr bloem
- 80 gr suiker
- 1 eidooier
- 100 gr boter
- 1 snuf zout
- 200 gr gecondenseerde melk
- 3 bananen
- 100 gr mascarpone
- 200 ml slagroom
- 2 el poedersuiker
- pure chocolade
- chocolade eitjes voor de topping
Instructies
- Plaats het blikje gecondenseerde melk in een pan gevuld met water en zorg ervoor dat het blikje volledig onder water blijft staan. Kook het gedurende 3 uur met het deksel op de pan.
- Als je ervoor kiest om het zonder deksel te koken, laat het dan zeker 3,5 uur koken. Laat het blikje daarna goed afkoelen; je hebt nu een dikke karamelsaus.
- Voor het deeg meng je bloem, suiker, boter, eidooier en een snufje zout tot kruimels ontstaan. Voeg indien nodig wat ijswater toe om het deeg goed bij elkaar te laten komen. Laat het deeg vervolgens een half uur rusten in plastic folie in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een taartvorm van 24 cm met bakpapier.
- Rol het deeg uit en bedek hiermee de bodem van de vorm. Prik gaatjes in de bodem en bak deze gedurende 30 minuten goudbruin. Laat vervolgens afkoelen.
- Smeer de helft van de karamelsaus over de taartbodem. Snijd de bananen in plakjes en verdeel ze over de karamel.
- Klop de mascarpone met de slagroom en poedersuiker stijf. Bedek de banoffee taart royaal met het roommengsel.
- Maak het geheel af met een topping van chocoladeschaafsel en gekleurde eitjes (als je deze taart gaat bakken voor Pasen).
Genoeg van dit banoffee taart recept: meer taart recepten.
Het blikje gecondenseerde melk na 3 uur, heerlijk dikke karamel, Dulce de leche op de bodem.


Deel dit recept
Wat vind je van het recept?