Beurre Blanc: een klassieke Franse botersaus
Beurre blanc is een Franse botersaus en een ware smaakbom die lekker is als aanvulling op je hoofdgerecht. Wat deze saus zo bijzonder maakt, is de balans tussen de rijke, romige textuur van de boter en de verfrissende, zure noten van witte wijn. Dat maakt deze botersaus trouwens extra lekker bij vis! Beurre blanc, een klassieker uit de Franse keuken. Ontzettend lekker en decadent. Gelukkig kun je deze botersaus thuis net zo lekker maken als een echte chef. Want moeilijk is het zeker niet. Het geheim van een perfecte botersaus ligt in de precisie van de bereiding.
Het vereist geduld en aandacht, omdat de saus gevoelig is voor oververhitting. De boter moet geleidelijk aan de saus worden toegevoegd en voortdurend worden geroerd om een zijdezachte consistentie te bereiken. Doe je dit? Dat komt het helemaal goed.
Ingrediënten
- 250 gr roomboter
- 100 ml droge witte wijn
- 2 sjalotten gesnipperd
- 2 el citroensap
Instructies
- Verhit een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte sjalotten en witte wijn toe. Laat het mengsel sudderen tot de helft is van het vocht is verdampt en de sjalotten zacht zijn.
- Giet de saus door een zeef en schenk het vocht van de botersaus vervolgens weer terug in de pan. Of haal met een schuimspaan de sjalotten uit het vocht.
- Verlaag het vuur tot laag en voeg de boterblokjes één voor één toe, terwijl je voortdurend roert met een garde. Het is belangrijk om de boter langzaam toe te voegen en goed te blijven roeren, zodat de saus een mooie, gladde consistentie krijgt.
- Voeg eventueel vlak voor het serveren citroensap toe. Giet vervolgens de beurre blanc in een mooie sauskom of direct op het bord.
Serveer de botersaus met een heerlijk visgerecht.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?