Bibimbap: Koreaanse rijstbowl met 5 verschillende groente!
Een van de bekendste Koreaanse gerechten moet bibimbap zijn. Dat is een rijstbowl met gemarineerd vlees (bulgogi), met kort gebakken groenten als wortel, taugé en spinazie, een spiegelei en ten slotte met een heerlijke pittige saus. Deze pittige saus is trouwens gochujang, dat is een Koreaanse peperpasta die je in de Aziatische toko kunt vinden. Meer heeft het rijstgerecht niet nodig, want er zit superveel smaak aan deze peperpasta.
Het leuke aan bibimbap is dat je de rijstbowl volledig kunt aanpassen naar jouw wensen. Zo kiezen wij voor toppings als, spinazie (sigueumchi-namul), wortel, taugé, shiitake en komkommer. Maar je kunt een topping ook weglaten, of juist toppings toevoegen. Denk aan paprika. De meeste toppings bakken we kort in sesamolie en brengen we op smaak met zout en sesamzaadjes. Voor het vlees kiezen we voor een makkelijke marinade, in plaats van de Koreaans bulgogi. Zo ben je lekker snel klaar. Bulgogi is een Koreaans vleesgerecht, maar dat vergt wat tijd. Natuurlijk kun je het vlees ook vervangen door tofu, of oesterzwammen.
Wil je de Koreaanse keuken beter leren kennen? Dat is een goed idee, want deze heeft veel te bieden! Maak bijvoorbeeld deze lemon pepper chicken.
Ingrediënten
De vleesmarinade:
- 400 gr biefstuk in dunne reepjes
- 4 teentjes knoflook geperst
- peper en zout
- 1 el sesamolie
- 1 el sojasaus
- ½ el honing
- 2 el olie om in te bakken
Voor de spinazie:
- 200 gr spinazie
- 2 el sojasaus
- 2 tl sesamolie
- 1 tl sesamzaadjes
Voor de groente:
- 100 gr tauge
- 1 wortel in dunne reepjes
- 1 komkommer in plakjes
- 100 gr shiitake in plakjes
- 1 el sesamzaadjes
Extra:
- 320 gr rijst
- 2 el olie om in te bakken
- 4 eieren
- 2 el sesamzaadjes wit en zwart
- 2 bosui in ringen
- 4 tl gochujang Koreaanse peperpasta
Instructies
- Begin eerst met het marineren van het vlees. Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng goed. Zorg dat het vlees goed is bedekt met alle ingrediënten en zet minimaal 1 uur in de koelkast om het vlees goed op smaak te brengen.
- Blancheer ondertussen de taugé en de spinazie in twee aparte pannen met goed gezouten water. Doe vervolgens de spinazie in een kom met ijskoud water. Knijp daarna het vocht eruit. Snijd als laatst de spinazie in grove stukken. Leg in een kom samen met de rest van de ingrediënten en meng goed.
- Meng vervolgens in een andere kom de taugé met sesamolie, knoflook en zout. Zet de groente opzij terwijl je de rest van de bibimbap maakt.
- Snijd daarna de rest van de groenten en zet klaar in aparte kommen. Voeg ook zout toe en masseer de groenten kort. Hierdoor trekt namelijk het vocht uit de groente. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Zet een wok op het vuur en verhit de sesamolie. Bak de groenten in porties van 2 tot 3 in de olie en voeg ze vervolgens toe aan aparte kommen.
- Bak als laatste in twee andere pannen de biefstuk en de spiegeleieren.
- Vul kommen met rijst en schik de groente één voor één naast elkaar in de kom. Doe bovenop de bibimbap het eitje en vervolgens een dikke klodder van de Koreaanse peperpasta. Maak de bibimbap af met bosuien en extra sesamzaadjes.
Officieel wordt bibimbap geserveerd in een dolsot: een verhitte stenen pot, waardoor de rijst een krokant laagje krijgt.
Ook lekker: kimchi tosti met kaas en knoflookboter.
Serveer de Koreaanse bibimbap ook met kimchi!
Maak ook eens: dalgona koffie!
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?