Feestelijke blini met zalm

Feestelijke blini met zalm

De feestdagen draaien om gezelligheid en pure verwennerij. Huizen vullen zich met de warmte van familie, vrienden en dierbaren, met de eettafel als stralende middelpunt. Begin de avond, of de brunch, met deze feestelijke blini met zalm. Makkelijke hapklare gerechtjes die de perfecte combinatie tussen luxe en eenvoud zijn. De blini halen we kant-en-klaar uit de supermarkt en hoef je alleen te verwarmen, al kun je ze ook zelf maken als je écht wilt uitpakken tijdens een ontspannen brunch of chique avondborrel.

Blini met zalm is vrijwel altijd een goed idee, en is daarom wereldwijd geliefd. Blini, Russische pannenkoeken op basis van boekweit, meel of griesmeel, kun je op allerlei manieren beleggen. Zo worden ze ook geserveerd tijdens het ontbijt en de lunch. Ook zijn ze niet altijd zo klein, bij Blin Queen in Amsterdam kun je langs voor goed gevulde traditionele en moderne blini, zoet en hartig. Wij serveren de blini klein, ideaal als hapje.

Nog een lekker hapje: crostini met burrata met gefrituurde salie.

Blini met zalm | zalmblini

Blini met zalm: feestelijke zalmblinis voor kerst

5 van 1 stem
Recept afdrukken
Een klassiek hapje tijdens de feestdagen: blini met zalm. Een feestelijk hapje die je makkelijk op tafel zet voor al je gasten. Zalmblini wil je maken!
Gang Amuse, Hapje
Keuken Oost-Europa
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 12 blin

Ingrediënten

  • 12 blini
  • 6 el crème fraîche
  • 100 gr gerookte zalm
  • bieslook fijngehakt
  • tuinkers
  • 6 tl kaviaar optioneel

Instructies

  • Verwarm de blini aan elke kant in een koekenpan op het vuur. Haal ze uit de pan en laat kort afkoelen.
  • Besmeer iedere blin met crème fraîche. Snijd de gerookte zalm in dunne plakjes en beleg de blini met zalm.
  • Bestrooi de zalmblini met tuinkers en bieslook, hierin kun je ook afwisselen. Voeg eventueel een schepje kaviaar toe.
  • Zet de zalmblini op een mooie schaal en serveer direct.

Maak je de blini zelf? Dan kun je dit goed van te voren doen. Net als de kant-en-klare blini, moeten deze vlak voor het serveren worden opgewarmd. Vervolgens is het alleen een kwestie van de blini beleggen. Dit doen we met crème fraîche en gerookte zalm. Een leuke twist is de crème fraîche vervangen door een makkelijke zalm mousse op basis van mascarpone en gerookte zalm. Serveer eventueel met een schepje (nep)kaviaar.

Meer makkelijk hapjes: 10 stuks om mee rond te gaan.

Wist je dat blini het meervoud is van het woord blin? Vaak zie je dat blini als blini's geschreven wordt, maar dit is verkeerd.

Blini met zalm | zalmblini
Blini met zalm | zalmblini

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holly hapy belly februari 25
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie De vakantiegids voor 2025