Boerenkool caesar salade met kip en ansjovis
Een vezelrijke twist op de gewone caesar: een boerenkool caesar salade met kip en ansjovis. Deze wil je proberen! Boerenkoolsalades (kale salads) zijn al een aantal jaren helemaal hip in Amerika en onderhand is de hype ook naar ons kikkerlandje overgewaaid. Onze eigen boerenkool caesar salade mocht daarom niet ontbreken. Bij het horen van rauwe boerenkool begin je misschien achter je oor te krabben. Dat is toch veel te stug? Daar hebben we gelukkig een truc voor. Want door boerenkool goed en stevig te masseren met zout, krijg je een zacht blad. Ideaal voor salades.
Na het masseren gaan we aan de slag met de saus. Die maken we zoals iedere klassieke caesar dressing met olijfolie, ansjovis, knoflook en Parmezaanse kaas. We vinden het fijn om de boerenkool caesar salade na het mengen met de saus nog te laten staan, omdat je hierdoor een nog zachter blad krijgt. Maar wachten is geen vereiste. Wel is het handig als je nog salade over hebt voor in de avond, of de dag erna.
Een andere salade met boerenkool: boerenkoolsalade met avocado staat heel snel op tafel en is reuze gezond!
Ingrediënten
- 200 gr boerenkool of palmkool
- 200 gr kipfilet
- zout en peper
- 20 gr parmezaanse kaas extra om serveren
- 1 el citroensap
- 1 tl worcestersaus
- 1 teen knoflook
- 3 el olijfolie + extra om in te bakken
- ciabatta in dunne plakjes
- 4 ansjovisfilets + extra om te serveren
Instructies
- Pak er een grote kom bij. Voeg de boerenkool toe en bestrooi royaal met zout. Masseer het blad goed met je handen, doe dit ongeveer 1 minuut. Hierdoor wordt het blad zacht en lekker om rauw te eten.
- Neem er nog een kom en meng hierin de Worcestersaus met het citroensap en olijfolie. Pel en pers de knoflook, snij de ansjovis klein en voeg samen met vers gemalen peper toe aan de dressing.
- Zet daarna een koekenpan op het vuur en verhit olie. Kruid je kip naar wens en bak goudbruin en gaar in de koekenpan.
- Snijd de kipfilet vervolgens in plakjes of blokjes.
- Maak in een andere pan de croutons. Snijd het brood in dunne plakjes en bak goudbruin en krokant in een laagje olijfolie. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
- Doe de boerenkool in de kom en rasp de Parmezaanse kaas. Meng de boerenkool caesar salade goed.
- Schep de salade in een kom en voeg de stukjes kip, zelfgemaakte croutons toe en eventueel extra ansjovis. Rasp ook extra Parmezaanse kaas over de boerenkool caesar salade.
Varieër er op los en maak de boerenkool caesar salade eens met palmkool (cavolo nero). Ga hiervoor langs de (biologische) groenteboer of supermarkt, ook bij Turkse supermarkten en toko's kun je deze lekkere koolsoort regelmatig vinden.
Nog een fijne salade: kikkererwtensalade met frisse rauwkost, zoals je misschien nog niet eerder hebt gehad.
Ook hartstikke lekker vegetarisch zonder kip. Voeg ook eens een zachtgekookt ei toe, lekker!
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?