Klassieke boeuf bourguignon: het beste basisrecept
Een van de beste stoofgerechten ter wereld is de Franse boeuf bourguignon. Dit gerecht, afkomstig uit de Bourgogne, is wereldwijd geliefd – en dat begrijpen we volledig. De stoof maak je met rundvlees, dat langzaam suddert in een smaakvolle rodewijnsaus. Hierdoor wordt het vlees onwijs mals. We gebruiken hiervoor een dutch oven, een diepe gietijzeren pan, perfect voor stoofgerechten, maar voor soepen en zelfs voor het bakken van brood. Heb je deze pan niet dan kun je ook een slowcooker of snelkookpan gebruiken, of een andere diepe pan die je hebt!
Boeuf bourguignon is een fantastisch gerecht voor weekenden, maar ook voor feestdagen. Het niet voor niets een klassiek gerecht tijdens het kerstdiner. Serveer het stoofgerecht samen met een romige aardappelpuree en een goede rode wijn voor een makkelijk diner, dat smaakt alsof het is gemaakt in een chic Frans restaurant. Door het vlees kort te schroeien in hete olie krijg je een heerlijke smaak. Schraap goed de bodem, want dat geeft de saus een krachtige smaak. Verder wordt de saus gemaakt met champignons, wortels en zilveruitjes.
Nog een lekker stoofgerecht: paddenstoelenstoof maken.
Ingrediënten
- 1.6 kg runderlappen
- 3 laurierblaadjes
- 1 bosje tijm
- 750 ml rode wijn
- Zout en peper
- 150 gr spekblokjes
- 1 ui grove stukken
- 6 wortels grove stukken
- 3 el bloem
- 2 el tomatenpuree
- 450 gr zilveruitjes
- 450 gr champignons
Instructies
- Snijd het stoofvlees in flinke stukken, we gaan voor groot en hartig. Doe het vlees in een grote kom met 3 laurierblaadjes, een klein bosje tijm, de wijn en een paar royale draaien zwarte peper. Dek de kom af en zet de pan in de koelkast, laat een nachtje marineren.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Zet een dutch oven op het vuur en bak de stukjes bacon krokant.
- Haal het vlees uit het vocht, maar gooi het niet weg. Dep het vlees droog, en schroei het vlees in delen in de hete olie. Haal het vlees en de spekjes uit de pan.
- Doe een scheut rode wijn in de pan en schraap de bodem, dit geeft de saus veel smaak. Voeg een scheut olie toe aan de pan.
- Bak de sjalotten, wortels en laat ze kleuren. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Doe daarna de bloem erbij en bak een minuut mee. Voeg als laatst de tomatenpuree toe en bak nog eens 1 minuut.
- Doe het vlees terug in de pan, en voeg het sap ook toe. Schenk de marinade erbij, samen met de kruiden. Zet in de oven en laat 2 uur pruttelen in de oven. Of laat pruttelen op laag vuur.
- Zet nog een pan op het vuur, en voeg een klontje boter toe. Bak de gehalveerde champignons en de zilveruitjes 5 minuten, en laat ze daarna nog 10 minuten meekoken in de stoof. Serveren doe we natuurlijk met een flinke hand gesneden peterselie.
Je kunt de boeuf bourguignon goed van tevoren maken, en deze is zelfs te bewaren in de vriezer tot 3 maanden. Maar let’s be real—zo lang overleeft deze heerlijke stoof het niet!
Ook lekker: Argentijnse stoofpot
Boeuf bourguignon is perfect als kerstmaaltijd, maar ook als verwarmende maaltijd tijdens de donkere dagen. Een gerecht waarvan je 'm niet snel zult vergeten, en 'm gauw weer opnieuw zou zult maken. Serveer met romige aardappelpuree
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Lekker recept.
Verrukkelijk.