Briwat met kip: feestelijke Marokkaanse driehoekhapjes

Briwat met kip: feestelijke Marokkaanse driehoekhapjes

Deze feestelijke driehoekige hapjes heten briwat, ook wel geschreven als briouette of briouat. De gevulde filodeeghapjes zijn gevuld met een kruidig kipmengsel, gefrituurd en daarna afgemaakt met poedersuiker en kaneel. Een combinatie waarvan we even achter onze oren moesten krabben, maar dat veranderde al snel in nieuwsgierigheid in de smaken combinatie.

Tijdens feesten en bruiloften zijn deze Marokkaanse hapjes geliefd door velen. Natuurlijk ook tijdens de maand Ramadan, daarom delen we graag dit makkelijke recept voor kip briwat. Het kost even wat tijd, omdat we de uien karameliseren. Hierdoor krijgt de kip briwat een lekkere zoete smaak. Duurt het te lang? Dan kun je ze ook ongeveer 30 minuten bakken op laag vuur met een schepje suiker.

Briwat heb je in verschillende soorten. Zo heb je een variant met kip, als deze, maar ook vis, rund en zelf een zoete variant. Heerlijk om mee te experimenteren!

Ook een lekker hapje: bladerdeeghapjes met appel en walnoten

Marokkaanse briwat

Marokkaanse briwat met kip

Nog geen beoordelingen
Recept afdrukken
Kruidige driehoekhapjes van filodeeg gevuld met kruidige kip en amandel
Gang Hapje, Tussendoor
Keuken Afrikaans, Marokkaans
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 15 hapjes
calorieën 208

Ingrediënten

Voor de kipvulling:

  • 400 gr kippendijen zonder bot
  • 1 tl kaneel gemalen
  • 2 tl kurkuma
  • ½ ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geraspt
  • 5 gr koriander fijn gehakt
  • 5 gr peterselie fijn gehakt
  • zout en peper naar smaak
  • 300 ml water
  • 1 ei geklutst
  • 1 tl honing

Voor de uien:

  • uien in halve ringen
  • 2 el olie om in te bakken

De amandelen

  • 150 gr blanke amandelen
  • olie om in te frituren

Voor de briwat:

  • 5 vellen filodeeg
  • 1 el poedersuiker optioneel
  • 1 tl kaneel optioneel

Instructies

Voor de kipvulling:

  • Meng de kippendijen met de specerijen, knoflook, ui, kruiden, peper, zout en olijfolie. Marineer minimaal 30 minuten, maar een nachtje wordt aangeraden voor extra veel smaak.
  • Pak hapjespan erbij en verhit hierin extra olijfolie. Voeg de gemarineerde kip toe samen met water. Breng de kip aan de kook, tot deze gaar is. 
  • Haal de kip eruit en laat afkoelen tot het handelbaar is en je het kunt pluizen.
    Tip: supersnel je kip pluizen? Voeg de kip toe aan een kom en pluis met een standmixer.
  • Voeg nu het geklutste eitje toe aan de saus en roer goed met een garde.
  • Doe de gepluisde kip vervolgens terug bij de saus samen met de honing. 

De uien karameliseren:

  • Verhit de olie in een pan en voeg de uien toe. Bak deze op laag vuur tot ze zacht en gekarameliseerd zijn. Dit duurt ongeveer 1 uur. Houd de pan goed in de gaten en roer af te toe, zodat de uien niet aankoeken aan de bodem van de pan.

De amandelen frituren:

  • Zet je frituurpan aan, of verhit een diepe laag zonnebloemolie in een pan. Frituur hierin de amandelen tot ze goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 30 tot 60 seconden, ze kunnen snel aanbranden. 
  • Laat de amandelen uitlekken en afkoelen. Doe ze daarna in een keukenmachine en maal tot grof gemalen. Bewaar de olie, daarin frituren we later de briwat.
  • Voeg ¾ gemalen amandelen toe aan de saus en schep nog eens goed om.

De briwat vormen en bakken:

  • Haal het filodeeg uit de vriezer en laat kort ontdooien. Houd het deeg altijd afgedekt met een theedoek, zodat het niet uitdroogt. Hierdoor kan het deeg scheuren.
  • Snijd het deeg in repen van ongeveer 4 centimeter. Leg twee stuks op elkaar en bestrijk met een laagje zonnebloem olie.
  • Schep een eetlepel van het mengsel op het deeg en vouw strak de briwat van punt tot punt. Voeg halverwege het vouwen een extra schep van de gemalen amandelen toe.
  • Verhit de olie opnieuw en frituur de briwat ongeveer 5 minuten per zijde, tot goudbruin. Laat uitlekken en ongeveer 10 minuten afkoelen en bestrooi met poedersuiker en kaneel.

Tip: er wordt een hoop gefrituurd bij het maken van briwat. Wil je het iets minder vettig maken? Dan kun je de amandelen bakken in de oven in plaats van frituren, evenals de briwat zelf. Doe dit op 200 graden voor 10 tot 15 minuten. Of gooi ze in de airfryer!

Een favoriet van onze lezers: driehoekjes met paprika en witte kaas

Tip: de hapjes zij goed in te vriezen en kun je daarom goed van te voren maken. Handig voor feestjes!

Marokkaanse briwat
Briwat maken

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holy happy belly april actie
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Editie 1 2025