Broodpudding met panettone of kerststol voor de feestdagen!
Het begin van een goede kerst is het ontbijt, waarbij een echte showstopper hoort. En daarom deze fantastische broodpudding. Tijdens het kerstonbtijt, of een perfecte manier om je restjes panettone of kerststol op te maken aan het eind van de feestdagen. Deze broodpudding is altijd wel een goed idee. Natuurlijk kun je 'm ook maken met ander brood dat je hebt liggen. Denk aan croissants, stokbrood of doodnormale sneetjes casino.
Het belangrijkste aan een broodpudding is dat je niet de beste panettone gebruikt, maar juist een die al wat ouder is. Niet alleen, omdat dit zonde is van een lekkere panettone, maar omdat het droge brood de custard goed opneemt. Daarom is dit recept ook handig om erbij te pakken als je nog een oud brood hebt liggen. Een veelzijdig recept!
Nog meer broodrecepten: French toast (peanut butter and jelly sandwich).
Ingrediënten
- 500 ml melk
- 250 ml slagrom
- 100 gr suiker
- 3 eieren
- 1 tl vanille extract
- 1 snuf zout
- 1 el boter
- 1 panettone of kerststol
- poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pak een grote mengkom erbij. Klop als eerst de eieren luchtig samen met de suiker en het vanille-extract met een garde.
- Voeg vervolgens de melk, slagroom en zout toe. Gebruik je specerijen als kaneel en kardemom, voeg deze dan ook toe. Mix de custard goed, tot een egaal geheel.
- Snijd de panetonne of kerststol in dikke plakken. Leg ze in een grote overnschaal. Zorg dat de snedes brood overlappen en dicht tegen elkaar liggen.
- Giet de custard over het panettone. Zorg dat alle snedes goed zijn bedekt met de custard. Laat de broodpudding nog even 10 minuten staan. Zet 'm daarna 30 minuten in de oven, tot de custard is gestold en de bovenkant mooi goudbruin is.
- Koel de broodpudding kort af. Bestrooi met poedersuiker en serveer.
Je kunt met deze broodpudding alle kanten op gaan. Voeg een lekkere scheut alcohol toe, of gedroogd fruit en chocolade. In de custard kun je naast een scheutje vanille-extract ook nog meer toevoegen. Denk aan specerijen als kardemom of kaneel.
Ook lekker: wentelteefjes recept
Deze broodpudding is niet alleen lekker als ontbijt. Je kunt namelijk ook de pudding serveren als dessert. Lekker met warme custard, een bolletje ijs en slagroom. Of serveer met een zelfgemaakte frambozencoulis. Een heerlijk dessert dat ons doet denken aan vroeger. Hartverwarmend!
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?