Onweerstaanbaar caponata recept

Onweerstaanbaar caponata recept

Dit is zo'n gerecht dat de dag of dagen erna alleen maar lekkerder gaat worden, zoetzuur en onweerstaanbaar is caponata! Een Siciliaans recept met aubergines, rode ui, tomaat en knoflook. Zoet zuur met kappertjes en olijven. Traditioneel gemaakt met pijnboompitten maar wij maken een twist en nemen amandelschaafsel. Basilicum maakt dit caponata recept helemaal af.

Caponata heeft ook iets weg van ratatouille net even anders. Maak een pan vol simpele caponata - want dat is het - en serveer met brood. Liever met een stukje vis of iets anders kan natuurlijk ook.

Ook lekker: gebakken paddenstoelen met sojasaus op toast.

Caponata

Caponata

4.3 van 8 stemmen
Recept afdrukken
Caponata recept met brood Siciliaans met aubergines, rode ui en knoflook. Zoet zuur met kappertjes en olijven.
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Italiaanse recepten
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 4 personen
calorieën 444

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 600 gr tomatenblokjes
  • 150 gr olijven zwart - groen - taggia
  • 2 el kappertjes
  • 15 gr verse basilicum
  • 6 el olijfolie
  • 4 el rode wijnazijn
  • 20 gr amandelschaafsel
  • brood

Optioneel1

  • 1 el bruine suiker

Instructies

  • Start met de aubergines, snij in blokjes, verdeel op een schaal, besprenkel met zout en laat een half uur staan.
  • Snij ondertussen de bleekselderij in dunne reepjes, pel en snij de ui in dunne ringen en pel en pers de knoflook.
  • Halveer de olijven en rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan.
  • Dep de aubergines droog met keukenpapier en bak deze in 4 el olijfolie goudbruin.
  • Schep de aubergines terug op de schaal en bak in de overige olijfolie de ui, knoflook en bleekselderij. Voeg ook de basilicum toe, bewaar wat voor de topping.
  • Voeg na 2 minuten de tomaten toe, de olijven, kappertjes, en schep de aubergine weer in de pan. Maak af met de rode wijnazijn, bruine suiker, een snuf zeezout en vers gemalen peper naar smaak.
  • Laat de caponata even pruttelen. Bak, rooster of toast ondertussen je brood en schep lekker op maak af met basilicum.

Tip: chilivlokken voor extra pit, voeg eventueel een dot dikke (plantaardige) yoghurt toe.

Ook lekker met zachte mozzarella of denk aan vegetarische balletjes. Ook lekker: tomaten risotto met feta, zongedroogde tomaat en knoflook.

Recept caponata
Caponata recept

Dit recept valt onder

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter