De allerlekkerste chili chutney zelf maken doe je zo!

De allerlekkerste chili chutney zelf maken doe je zo!

Deze pittige rode chili chutney is perfect om op tafel te zetten tijdens een Indiase maaltijd, maar ook op de borrelplank. De veelzijdige dip kun je op verschillende manieren gebruiken. Met curry en rijstgerechten, om je samosas in te dippen en zelfs op een gebakken eitje. Deze veelzijdige chutney is altijd een goed idee. Lekker pittig, maar ook een beetje zoet, en past daardoor bij vrijwel elk gerecht.

De chili chutney is ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast. Met dit recept maak je een flinke bak, die je misschien niet op krijgt. Zelf bewaren we altijd een deel in kleine bakjes in de vriezer. Handig, want vaak heb je niet zoveel nodig als je de chutney bij het diner wil serveren. Dus: geen conserveringsmiddelen nodig en ook nog eens voedselverspilling tegengaan, daar houden we van!

Ook een lekkere chutney: mango chutney.

Indiase chili chutney maken

Chili chutney: veelzijdige saus met veel pit

5 van 1 stem
Recept afdrukken
Deze makkelijke Indiase chili chutney gebruiken we voor alles: om samosas in te dippen, bij curry's en rijstgerechten en zelfs op een gebakken eitje!
Gang Bijgerecht, Bijgerechten, Saus
Keuken Aziatisch, Aziatische recepten, Indiaas
Bereidingstijd 10 minuten
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 150 ml
calorieën 864

Ingrediënten

  • 25 gr gedroogde chillipepers
  • 2 tl komijnzaad
  • 2 tl korianderzaad
  • 80 ml olijfolie
  • 80 ml limoensap
  • 80 ml appelazijn
  • 40 gr palm suiker
  • 2 tl zout

Instructies

  • Doe de gedroogde chilipepers in een grote kom en kook ongeveer 1 liter water. Giet het gekookte water over de chilis en laat ze 10 minuten weken.
  • Zet ondertussen een droge koekenpan op middelhoog vuur en voeg het korianderzaad en het komijnzaad toe. Rooster de specerijen ongeveer 2 minuten, tot je ze begint te ruiken. Haal van het vuur en laat de specerijen afkoelen.
  • Doe handschoenen aan, om zo je vinger te beschermen tegen de hete chilis. Giet vervolgens de chilis af en knijp goed het overgebleven water eruit. 
  • Voeg de uitgeknepen zachte chilipepers toe aan een keukenmachine of blender. Doe ze in een bakje, indien je een staafmixer gebruikt. Voeg de geroosterde kruiden toe, samen met de gehakte knoflook, olie, azijn en het limoensap. Brokkel de palmsuiker en voeg ook toe.
  • Meng de chili chutney tot een gladde saus. Proef af op zout en voeg meer toe indien nodig.
  • Serveer de chili chutney met samosas, bij rijstgerechten, curry's en nog veel meer.

We hebben dit recept voor het eerst gehad bij Dishoom, een Indiaas restaurant in Engeland. In het recept zitten een aantal ingrediënten die niet goed verkrijgbaar zijn in Nederland. Daarom hebben we het recept zo toegankelijk mogelijk gemaakt dat ook jij het recept kunt maken.

Ook lekker: Dal makhani, boterige linzencurry.

Geen handschoenen in huis? Gebruik dan twee lepels om het vocht uit de chilipepers te persen. Zo kun je toch je handen beschermen tegen de hete pepers.

Chili chutney
Indiase chutney

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holly hapy belly januari 25
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie De vakantiegids voor 2025