Chili-olie maken: een smaakmaker om altijd in huis te hebben!
Chili-olie is niet meer weg te denken uit onze voorraadkast. We gebruiken het als topping bij rijstgerechten en noedelsoep. Maar ook als smaakmaker in sauzen en dressings, en zelfs om eitjes in te bakken. In de supermarkt en in de toko vind je tientallen merken, die allemaal een eigen smaak hebben. Zo is de een pittiger dan de ander. En heeft de ander een meer kruidige smaak. Maar wist je dat de allerlekkerste chili-olie zelfgemaakt is? Want dan kun je toevoegen wat jij wilt. Zo zijn wij dol op crispy knoflook en voegen we die royaal toe, maar szechuanpeper laten we eruit, want die vinden we te overheersend.
Met dit handige basisrecept voor chili-olie maken kun je jouw favoriete goedje maken, precies zoals jij wilt. En we geven je ook de beste tips voor het maken van de pittige olie. Verwarm bijvoorbeeld de olie langzaam op; hierdoor trekken de smaken van de kruiden, specerijen en andere smaakmakers goed in de olie. Gebruik je knoflook? Voeg die dan niet meteen toe, zodat 'ie aanbrandt. Want van een bittere chili-olie wordt niemand blij!
Ook lekker: knoflookpasta met chili.
Ingrediënten
- 200 ml olie naar keuze
- 2 sjalotten in dunne ringen
- 2 teentjes knoflook in dunne plakjes
- 4 el chilivlokken
Instructies
- Zet een steelpannetje op laag vuur. Voeg de olie toe samen met de sjalotten. Doe ook je favoriete kruiden, specerijen en andere smaakmakers in de pan, indien je die gebruikt. Verwarm de olie langzaam met de ingrediënten, zodat de smaken goed in de olie trekken.
- Voeg als de sjalotten lichtbruin zijn de knoflook toe en frituur het geheel tot de sjalotten en de knoflook goudbruin zijn.
- Doe de chilivlokken in een hittebestendige kom en giet de hete olie over de chilivlokken. Schep goed om en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Schenk de chili-olie in een geschikte pot met een deksel. Hoe langer de chili-olie staat, hoe smaakvoller deze wordt. De olie blijft een paar maanden houdbaar in de koelkast.
Kruidige en aromatische chili-olie? Voeg een kaneelstok en steranijs toe. Of vervang 1/4 van de chilivlokken door gedroogde szechuanpeperkorrels, dat kun je vinden in de Aziatische toko.
Ook lekker: chili-chutney.
Welke olie kies jij? Sesamolie en arachideolie geven de chili-olie een nootachtige smaak, terwijl zonnebloem olie een neutrale basis geeft. Wist je dat je zelfs olijfolie kunt gebruiken als je een Mediterrane olie wil maken.
*De totale schatting voor dit potje chili-olie is 1712 kcal voor het hele recept. Let op dat dit afhankelijk is van het exacte type olie en kleine variaties in de ingrediënten, maar deze berekening zou een goede schatting moeten geven.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Heerlijk lekker pittig.😉