Chocolade boomstam

Chocolade boomstam

Met espresso
  • Aantal: 10
  • Bereidingstijd: 20 min
  • Wachttijd: 1 uur
  • Klaar in: 1 uur 20
  • Kcal: 540

Chocolade boomstam met espresso, ’n chocoladerol of kerstboomstam net hoe je ’t wil noemen. Waanzinnig lekker recept, machtig en best eenvoudig om te maken.

Boomstamtaart met chocolade-espresso vulling

Boomstamtaart met chocolade-espresso vulling, ’n zachte cake gemaakt van cacao gerold in ’n romige vulling van koffie en pure chocolade, een ultiem chocoladecakerol recept.

Cake voor de cakerol

  • 3 eieren
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 25 gr cacaopoeder
  • 75 gr bloem

Banketbakkersroom

  • 1 tl vanille extract
  • 500 ml melk
  • 150 gr suiker
  • 4 eierdooiers
  • 2 el bloem

Chocolade espresso crème

  • 30 ml hete espresso
  • 2 tl oplos espresso
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 300 gr boter
  • 75 gr poedersuiker
  • 200 gr pure chocolade
Chocolade boomstam recept met espresso

Boomstam cake

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met ingevet bakpapier van zo’n 25 bij 40 cm. Klop de eieren met de suiker wit, dik en romig. Zeef de bloem en cacao erbij en spatel rustig door. Giet het beslag op het bakpapier en strijk in een egale laag uit. Bak de cake zo’n 8 minuten en laat afkoelen.
  2. Breng in een pan de melk met het vanille-extract en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de overige suiker los en roer de bloem mee. Meng een scheutje warme melk door het eimengsels en schenk terug in de pan en roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur garen. Schenk de banketbakkersroom in een kom en laat afkoelen.
  3. Meng de hete espresso met de bruine basterdsuiker en de oplos-espresso en roer tot alles opgelost is. Klop de (zachte) boter met de poedersuiker luchtig op. Voeg de banketbakkersroom hier aan toe en klop door. Smelt de chocolade au bain marie, laat iets afkoelen en voeg toe aan de botercrème samen met het koffiemengsel en mix door.
  4. Bestrijk de cakeplak met de helft van de chocolade espresso crème en rol vanaf de lange zijde op. Snij een kwart van de rol af en hou apart. Bestrijk de rol met de overige crème, haal een vork door de crème zodat het op een boomschors lijkt. Snij het apart gehouden stukje door midden en plak deze als zijtakken op de stam.
  5. Maak de zijtakken af met de overige crème en maak de boomstam af naar keuze. Bewaar de boomstam in de koelkast en maak voor het serveren af met cacaopoeder of poedersuiker. Chocolade, sprinkles of meringue. Boomstam cake, zó maak je dat.

Bekijk meer taart recepten. Ook lekker: maak ’n pure chocolademousse met chili fudge en roze peper met Tony’s Chocolonely chocolade.

Heb je het recept gemaakt? Geef een review.

Beoordeling: 5.0. van 1 stem.
Please wait...
Chocolade boomstam dessert eten
Chocolade mokka boomstam bakken