Chocolade boomstam met espresso
Chocolade boomstam met espresso, een chocoladerol, kerstboomstam – of hoe je het ook noemt: dit recept is waanzinnig lekker, machtig en verrassend eenvoudig te maken. Deze zachte cakerol van cacao is gevuld met een romige espresso-chocoladevulling. Een ultiem chocoladerecept dat zowel feestelijk als onweerstaanbaar is. Perfect voor kerst of elke andere speciale gelegenheid.
Maak jij deze boomstamtaart met chocolade-espresso vulling dit jaar met kerst?
Ook lekker: kerstcake tulband met gingerbread kruiden.
Chocolade boomstam met espresso: een machtig lekkere kerstboomstam of chocoladerol. Feestelijk, romig en verrassend eenvoudig te maken!
Ingrediënten
Cake voor de cakerol
- 3 eieren
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 25 gr cacaopoeder
- 75 gr bloem
Banketbakkersroom
- 1 tl vanille-extract
- 500 ml melk
- 150 gr suiker
- 4 eierdooiers
- 2 el bloem
Chocolade espresso crème
- 30 ml espresso heet
- 2 tl oplos espresso
- 1 el bruine basterdsuiker
- 300 gr boter
- 75 gr poedersuiker
- 200 gr pure chocolade
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat van ongeveer 25 x 40 cm met ingevet bakpapier.
Maak de cake
- Klop de eieren en suiker in een kom tot een luchtig, licht en romig mengsel. Zeef de bloem en cacao erover en spatel voorzichtig door het beslag.
- Giet het beslag op het bakpapier en strijk het glad in een gelijkmatige laag. Bak de cake 8 minuten en laat hem daarna volledig afkoelen.
Banketbakkersroom
- Verhit de melk met het vanille-extract en de helft van de suiker in een pan tot het net aan de kook komt. Klop in een kom de eidooiers los met de overige suiker en voeg de bloem toe.
- Meng een beetje van de warme melk door dit eimengsel om het te temperen en giet het daarna terug in de pan. Blijf roeren tot de room indikt. Laat de banketbakkersroom volledig afkoelen in een kom.
Espresso-crème
- Los de bruine basterdsuiker en oplos-espresso op in de hete espresso. Klop in een andere kom de zachte boter met de poedersuiker luchtig. Voeg de afgekoelde banketbakkersroom toe en klop tot een gladde crème.
- Smelt de chocolade au bain-marie, laat iets afkoelen, en meng deze samen met het koffiemengsel door de botercrème.
De rol maken
- Bestrijk de afgekoelde cake met de helft van de chocolade-espresso-crème. Rol de cake voorzichtig vanaf de lange zijde op. Snijd een kwart van de rol af en houd dit apart.
- Bestrijk de rol met de overige crème. Plaats het afgesneden stuk als zijtakken tegen de stam en bedek deze ook met crème. Gebruik een vork om lijnen in de crème te trekken, zodat het op boomschors lijkt.
- Zet de boomstamcake in de koelkast om op te stijven. Decoreer vlak voor het serveren met een laagje cacaopoeder of poedersuiker. Voeg naar wens chocoladeversieringen, sprinkles of meringues toe.
Bekijk meer toetjes.
Ook lekker: maak pure chocolademousse met chilipeper.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?