Citroen meringue taart

Citroen meringue taart

Knapperige koek lemon curd en schuim
  • Aantal: 8
  • Bereidingstijd: 20 min
  • Wachttijd: 40 min
  • Klaar in: 60 min
  • Kcal: 570

Citroen meringue taart knapperige koek lemon curd en schuim voor tussendoor of als dessert. Zoet schuim en frisse lemon een perfecte combi. Maak eenvoudig zelf, ’n te gek lekker taart recept.

Lemon meringue pie

Lemon meringue pie zoals ze dat in Engeland zeggen. Bij ons een citroenschuimtaart, ’t is taart met een knapperige bodem van zanddeeg, zachte vulling van citroen afgemaakt met donzig schuim van merengue.

Zorg dat je keukenspullen goed droog en vetvrij zijn als je de merengue gaat maken. Zo lukt je schuim perfect.

Ingrediënten

  • 300 gr bloem
  • 280 gr roomboter
  • 100 gr poedersuiker
  • 5 eieren
  • 75 gr custardpoeder
  • 3 citroenen
  • 250 gr fijne kristalsuiker
Citroen meringue taart simpel recept
Lemon pie

Zo maak je een lemon meringue taart

  1. Vet een springvorm in met boter. Meng de bloem, 200 gram boter en 100 gram poedersuiker door elkaar in een kom tot het kruimelig wordt. Klop 1 ei los en voeg deze geleidelijk toe tot het deeg glad en niet plakkerig is. Als het deeg te plakkerig is, voeg dan wat extra bloem toe.
  2. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap die net iets groter is dan de springvorm. Leg het deeg over de springvorm en druk het zachtjes aan. Zorg ervoor dat de bodem en de zijkanten bedekt zijn met deeg en snij de rest weg. Prik gaatjes in de bodem met een vork en zet in de vriezer.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp de schil van de citroenen, pers het sap en zet beide even weg. Zet een kookpan op laag vuur. Doe het custardpoeder, 150 gram suiker, 300 ml water, citroenrasp en ’t sap in de pan. Blijf roeren tot alle klontjes weg zijn en het mengsel bindt. Het mag niet koken. Zet het vuur uit en voeg al roerend 80 gram boter toe. Split de 4 eieren en voeg al roerend de dooiers toe aan de pan.
  4. Haal de bodem uit de vriezer en schenk de lemon curd eroverheen. Bak de taart in zo’n 35 minuten af in de oven, de randen zijn nu goudbruin. Laat de meringue taart afkoelen.
  5. Klop de eiwitten enkele minuten, voeg langzaam 100 gram suiker toe. Blijf kloppen tot er stijve pieken ontstaan. Schep het schuim op de taart. Brand met een gasbrander de pieken van het schuim bruin. Zó maak je een lemon meringue taart.

Bekijk meer taart recepten.

Mocht je geen brandertje hebben, dan kun je (net als ik bij deze lemon meringue taart deed) de grill-stand van de oven aanzetten. Zet de taart kort onder de grill maar blijf er wel bij want het kleuren gaat snel.

Lemon pie recept
Beoordeling: 3.3. van 109 stemmen.
Please wait...

Wat vind je van het recept?

  1. Hester Scheltens 27 december 2019 at 12:10 - Reply

    Dit is een super lekkere taart! Maar simpel te maken geldt, denk ik, alleen als je een ervaren bakker bent.

  2. Jessica 14 januari 2020 at 14:38 - Reply

    Kan je deze invriezen?

    • Miranda Bernáth 14 januari 2020 at 14:54 - Reply

      Je zou de meringue taart kunnen invriezen Jessica, al zou ik dat dan wel zonder de meringue doen.

  3. Renske 14 januari 2020 at 20:30 - Reply

    Een lekkere frisse taart! En niet zo moeilijk om te maken. Ik heb de taart voor mijn collega’s op stage gemaakt. ’s Avonds de bodem en vulling gemaakt en de volgende ochtend nog even de eieren opgeklopt en de meringue op de taart geschept, ging super. Mijn collega’s vonden hem ook geslaagd.

    • Miranda Bernáth 14 januari 2020 at 20:33 - Reply

      Leuk om te horen Renske!

    • Suzanne 1 juli 2020 at 10:07 - Reply

      De smaak is goed, al vond ik de lemon curd wat stijf. Maar ik heb blijkbaar niet goed de merengue opgeklopt (het had wel stevige pieken), want de dag erna was de rest van de taart vochtig geworden van het eiwit in de merengue.

      • Miranda Bernáth 3 juli 2020 at 16:18 - Reply

        Hi Suzanne, merengue kan eigenlijk beter niet in de koelkast ’t zakt altijd wat in. Op ’t laatste moment maken en erop doen.

  4. Kira 8 februari 2020 at 14:49 - Reply

    Dag Miranda,

    Ik heb een beetje moeite met de custard. Is het de bedoeling dat het mengsel indikt vóór het de bakvorm ingaat? Mijn custard blijft namelijk volledig vloeibaar.

    Alvast bedankt!

    • Miranda Bernáth 9 februari 2020 at 14:17 - Reply

      De custard stijft later nog verder op Kira, ook bij het afkoelen. Echter moet de custard wel binden en iets dikker worden voordat deze de taartvorm in gaat. Ik hoop dat ’t lukt!

  5. Marloes 9 februari 2020 at 16:43 - Reply

    Jammer dat de maat van de bakvorm er niet bijstaat voor de rest heel erg lekker 😋

    • Miranda Bernáth 9 februari 2020 at 16:52 - Reply

      Fijn Marloes! Een ronde bakvorm met losse bodem is ’t makkelijkst van 24 – 28 cm.

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter