Crème brûlée recept met verse vanille
- Aantal: 4
- Bereidingstijd: 10 min
- Wachttijd: 2 uur 45 min
- Klaar in: 2 uur 55 min
Crème brûlée recept met verse vanille, 'n dessert met een krokant laagje, 'n frans klassiek dessert. Een vanillepudding met een gekarameliseerd laagje suiker is met dit recept heel eenvoudig te maken.
Crème brûlée maken
Crème brûlée maken met 'n laagje suiker op de creme brulee gebrand. Lekker koud serveren met een knapperige bovenkant. Het knapperige suikerlaagje geeft een mooi contrast met de romige zachte pudding eronder. Wel direct eten na het branden. De suikerlaag zal vocht opnemen uit de pudding en het nu nog krokante laagje zal weer zacht worden.
Crème brûlée zonder brander
- Verwarm de oven voor op 125 °C. Snij het vanillestokje doormidden en haal het merg eruit. Meng de slagroom, melk, het vanillestokje en het merg in een pan en breng het aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken en verwijder daarna het vanillestokje.
- Splits de eieren en meng de dooiers met het hete roommengsel en de suiker in een kom. Goed roeren tot het wat dikker wordt. Verdeel het mengel gelijkmatig over 4 ovenvaste schaaltjes.
- Zet de schaaltjes in de voorverwarmde oven en laat ze in ongeveer 45 minuten helemaal gaar worden zodat het mengsel gestold is. Haal de schaaltjes uit de oven en laat ze afkoelen op kamertemperatuur. Dek daarna de schaaltjes af voordat je ze voor minstens 2 uur in de koelkast zet.
- Breng het gekarameliseerde laagje aan vlak voordat je de crème brûlée opdient. Verwarm hiervoor de ovengrill voor op de hoogste stand. Bestrooi de schaaltjes met rietsuiker en zet ze voor 1 minuut vlak onder het grillelement tot de suiker bruin begint te kleuren en gesmolten is. Crème brûlée recept zonder brander maak je zó.
Ook lekker: Griesmeelpudding uit de oven met blauwe bessen en vanille.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?