Crème brûlée

Dessert met een krokant laagje
  • Aantal: 4
  • Bereidingstijd: 10 min
  • Wachttijd: 2 uur 45 min
  • Klaar in: 2 uur 55min
Naar het recept

Crème Brûlee, een heerlijk Frans dessert. Deze lekkere vanillepudding met een gekarameliseerd laagje suiker is met dit recept heel eenvoudig te maken. Lekker voor thuis tijdens de feestdagen.

Serveer je de Crème Brûlee koud of warm?

Je zou misschien denken warm omdat het laagje suiker op de crème Brûlee gebrand is maar de traditionele crème brûlée hoor je toch echt koud te serveren met een knapperige bovenkant. Het knapperige suikerlaagje geeft een mooi contrast met de romige zachte pudding eronder. Laat het ook niet te lang staan in de keuken na het branden. De suikerlaag zal dan vocht opnemen uit de pudding en het nu nog krokante laagje zal weer zacht worden.

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 250 ml melk
  • 5 eieren
  • 50 gr rietsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 100 gr suiker

Bereidingswijze

  1. 1Verwarm de oven voor op 125 °C. Snij het vanillestokje doormidden en haal het merg eruit. Meng de slagroom, melk, het vanillestokje en het merg in een pan en breng het aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken en verwijder daarna het vanillestokje.
  2. 2Splits de eieren en meng de dooiers met het hete roommengsel en de suiker in een kom. Goed roeren tot het wat dikker wordt. Verdeel het mengel gelijkmatig over 4 ovenvaste schaaltjes.
  3. 3Zet de schaaltjes in de voorverwarmde oven en laat ze in ongeveer 45 minuten helemaal gaar worden zodat het mengsel gestold is. Haal de schaaltjes uit de oven en laat ze afkoelen op kamertemperatuur. Dek daarna de schaaltjes af voordat je ze voor minstens 2 uur in de koelkast zet.
  4. 4Breng het gekarameliseerde laagje aan vlak voordat je de crème brûlée opdient. Verwarm hiervoor de ovengrill voor op de hoogste stand. Bestrooi de schaaltjes met rietsuiker en zet ze voor 1 minuut vlak onder het grillelement tot de suiker bruin begint te kleuren en gesmolten is.
Beoordeling: 5.0. van 1 stem.
Please wait...