Dal makhani: boterige linzencurry
Wie dol is op butter chicken, of simpelweg niet genoeg kan krijgen van Indiase keuken, moet zeker eens dal makhani maken. Ook wel boterlinzen genoemd. We aten ze voor het eerst bij Dishoom is Londen, een restaurantketen die je zeker op je lijstje moet zetten als je de stad eens bezoekt tijdens een citytrip. De linzencurry is licht gekruid en romig. Daarom is 'ie perfect om te serveren tijdens een groot Indiaas diner.
Het is belangrijk om de linzen lang te koken, zo'n 3 uur. Zo worden ze romig vanbinnen. De romigheid van de saus komt daarom ook door de linzen, en niet door het gebruik van boter en room. We serveren de dal makhani met platbrood, die we graag zelf maken. Maar het is ook lekker met chapati en paratha, die je kunt vinden in het vriesschap in de supermarkt en toko. Alle drie niet in huis? Serveer 'm dan met witte rijst, want dat is ook hartstikke lekker.
Nog meer met naan? Bekijk dit recept, voor simpele bloemkoolcurry met garam masala.
Ingrediënten
- 300 gr urad dal heel
- 12 gr knoflookpasta
- 10 gr gemberpasta
- 70 gr tomatenpuree
- 1 tl garam masala
- 1 tl chilipoeder
- 90 gr boter
- 90 gr slagroom
Om te serveren
- koriander vers
- naan of witte rijst
Instructies
- Was de gedroogde linzen een aantal keer met water, tot het water helder van kleur is. Voeg de gewassen linzen toe aan een grote pan met het water en breng aan de kook. Laat de linzen minimaal 3 uur koken. Schep de onzuiverheden weg met een schuimspaan, indien deze naar boven drijven. De linzen moeten romig zijn vanbinnen, en niet korrelig.
- Maak ondertussen de saus van de dal makhani. Doe de knoflookpasta en gemberpasta in een kom. Voeg de tomatenpuree hieraan toe, samen met zout, garam masala en chilipoeder. Meng het geheel goed en zet opzij.
- Giet de linzen af. Voeg vers water toe aan de gekookte linzen, er zorg dat ze 3 centimeter onder staan ten alle tijden. Giet de saus erbij en breng de dal makhani aan de kook. Verlaag het vuur en laat 2 uur pruttelen tot de linzencurry romig is.
- Voeg de boter en room toe en laat de curry nog 15 minuten pruttelen. Haal daarna van het vuur en decoreer met koriander. Serveer de dal makhani met Indiase broden of witte rijst.
Tip: voor een nog diepere smaak kun je de dal makhani nog een uur langer koken. Zorg wel dat er genoeg water is in de pan. Voeg extra toe indien nodig.
Knoflook en gemberpasta kun je vinden in de toko. Je kunt ook de knoflook en gember zelf raspen of heel fijn hakken met een scherp mes.
Nog meer linzen: curry met spinazie, halloumi en mango.
Maak ook eens: Indische rode curry.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?