Driekoningentaart

Driekoningentaart

De Driekoningentaart, ook wel bekend als de Galette des Rois, is een traditionele Franse klassieker die wordt gevierd tijdens het Driekoningenfeest op 6 januari. Deze heerlijke taart markeert het einde van de kerstperiode en is een feestelijke traktatie die door gezinnen en vrienden wordt gedeeld. Traditioneel wordt er een boon in de taart verstopt. Degene die de boon vindt, wordt uitgeroepen tot "koning" of "koningin" van de dag en mag een kroon dragen. Dit voegt een speels element toe aan de viering en maakt het nog specialer.

Het maken van een Galette des Rois is eenvoudig en leuk! Voor een extra frisse smaak kun je de rasp van een halve citroen aan het beslag toevoegen. Wil je het glutenvrij maken? Dat kan eenvoudig met het bladerdeeg van Schär, dat perfect is voor dit recept.

Naast de Galette des Rois is griesmeelpudding een heerlijke optie voor deze feestelijke dag. Deze romige pudding, bereid met vanille, wordt traditioneel op 6 januari gebakken met een verstopte boon om de komst van de Driekoningen te vieren. Het is een verwarmend en nostalgisch gerecht dat perfect past bij de winterse sfeer.

Drie Koningentaart

Driekoningentaart

4.6 van 21 stemmen
Recept afdrukken
Driekoningentaart ofwel Galette des Rois, een traditionele Franse klassieker naar aanleiding van het 3 koningen feest op 6 januari.
Gang Tussendoor
Keuken franse recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 8 personen
calorieën 494

Ingrediënten

  • 1 (koffie)boon
  • 2 rollen bladerdeeg vers
  • 75 gr zachte boter
  • 150 gr amandelmeel
  • 4 eieren
  • 8 gr vanillesuiker
  • 75 gr poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol 1 rol bladerdeeg uit, laat het bakpapier eronder en leg op een bakplaat.
  • Meng de boter samen met het amandelmeel, vanille, 3 eieren en de poedersuiker tot een glad beslag.
  • Verdeel het beslag over de uitgerolde bladerdeeg tot 2 cm van de rand.
  • Leg de boon ergens op de vulling en druk deze iets aan. Rol de 2de rol bladerdeeg uit en bekleed het beslag. Vouw de randen om en druk goed dicht.
  • Neem het laatste ei, klop de eidooier los en bestrijk de driekoningentaart glad. Kerf de taart in met een mes.
  • Bak de driekoningentaart in zo’n 25 á 30 minuten af in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en serveer eventueel met poedersuiker.

Ook lekker: gevulde appels uit de oven met bladerdeeg. Kleine eenpersoons appeltaartjes.

Galette des rois
Drie Koningen taart

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Instagram actie Maak kans op het kookboek Holly hapy belly december
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Najaarseditie 2024