Driekoningentaart
De Driekoningentaart, ook wel bekend als de Galette des Rois, is een traditionele Franse klassieker die wordt gevierd tijdens het Driekoningenfeest op 6 januari. Deze heerlijke taart markeert het einde van de kerstperiode en is een feestelijke traktatie die door gezinnen en vrienden wordt gedeeld. Traditioneel wordt er een boon in de taart verstopt. Degene die de boon vindt, wordt uitgeroepen tot "koning" of "koningin" van de dag en mag een kroon dragen. Dit voegt een speels element toe aan de viering en maakt het nog specialer.
Het maken van een Galette des Rois is eenvoudig en leuk! Voor een extra frisse smaak kun je de rasp van een halve citroen aan het beslag toevoegen. Wil je het glutenvrij maken? Dat kan eenvoudig met het bladerdeeg van Schär, dat perfect is voor dit recept.
Naast de Galette des Rois is griesmeelpudding een heerlijke optie voor deze feestelijke dag. Deze romige pudding, bereid met vanille, wordt traditioneel op 6 januari gebakken met een verstopte boon om de komst van de Driekoningen te vieren. Het is een verwarmend en nostalgisch gerecht dat perfect past bij de winterse sfeer.
Ingrediënten
- 1 (koffie)boon
- 2 rollen bladerdeeg vers
- 75 gr zachte boter
- 150 gr amandelmeel
- 4 eieren
- 8 gr vanillesuiker
- 75 gr poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol 1 rol bladerdeeg uit, laat het bakpapier eronder en leg op een bakplaat.
- Meng de boter samen met het amandelmeel, vanille, 3 eieren en de poedersuiker tot een glad beslag.
- Verdeel het beslag over de uitgerolde bladerdeeg tot 2 cm van de rand.
- Leg de boon ergens op de vulling en druk deze iets aan. Rol de 2de rol bladerdeeg uit en bekleed het beslag. Vouw de randen om en druk goed dicht.
- Neem het laatste ei, klop de eidooier los en bestrijk de driekoningentaart glad. Kerf de taart in met een mes.
- Bak de driekoningentaart in zo’n 25 á 30 minuten af in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en serveer eventueel met poedersuiker.
Ook lekker: gevulde appels uit de oven met bladerdeeg. Kleine eenpersoons appeltaartjes.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?