Duitse zwiebelkuchen
Duitse Zwiebelkuchen is een hartige taart die je op eenvoudige wijze zelf maakt. De bodem van gistdeeg, rijkelijk belegd met uien, zure room en kruiden, wordt traditioneel vers gebakken door Frankische huisvrouwen, wijnboeren en bakkers. Deze authentieke hartige uientaart, ook wel bekend als Zwiebelkuchen (en Frankische uientaart), is een echte specialiteit in Weinfranken, de wijnbouwregio van Franken. Een recept vol smaak en traditie!
Deze klassieke Duitse hartige taart met zure room en kruiden is heerlijk met een frisse salade met zoetzure uien (ingelegde rode uien).
Meer: Duitse recepten.
Tip: dit recept voor Duitse zwiebelkuchen smaakt het beste vers uit de oven. En kan ook prima als borrelsnack of tijdens een filmavond op de bank.
Ingrediënten
- 250 ml melk
- 25 gr gist (vers)
- 1 tl suiker
- 400 gr meel
- 60 gr margarine
- 1 kilo uien
- 1 snuf komijn
- 1 snuf nootmuskaat
- 150 gr spekblokjes
- 5 eieren
- 500 gr zure room
Instructies
- Verwarm de melk in een pan tot lauwwarm (niet te heet). Voeg de gist, suiker en een beetje meel toe, roer goed door, en laat het mengsel ongeveer 10 minuten afgedekt rijzen op een warme plek.
- Doe het gerezen mengsel in een grote kom. Voeg een snuf zout, de margarine en één ei toe. Kneed het geheel goed door totdat het deeg soepel en niet meer plakkerig is. Dek het af en laat het nog eens 20 minuten rijzen op een warme plek.
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd ondertussen de uien in ringen en bak ze samen met de spekblokjes in een pan tot ze goudbruin en geurig zijn. Breng op smaak met peper, komijn en een snuf nootmuskaat.
- Vet een ovenschaal of bakblik in met margarine. Rol het deeg uit en leg het in de vorm, waarbij je een kleine opstaande rand maakt.
- Verdeel het spek-ui-mengsel gelijkmatig over de bodem. Klop de vier eieren los met de zure room en giet dit mengsel gelijkmatig over het spek en de uien.
- Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak de uientaart in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar.
Tip: laat de uientaart even rusten voor je hem aansnijdt, zodat de vulling mooi stevig wordt.
Ook lekker: zoete uientaart met honing en feta, net even anders dan dit zwiebelkuchen recept.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Hallo Miranda, even voor mijn begrip: bij de hoeveelheid gist ga je uit van verse gist?
Ja, verse gist!
Klopt dit wel? 500 gr zure room? Niet wat veel?
Klopt!
Ik heb dit recept gemaakt, maar ik heb de uien vervangen met kaas.
Goed idee Jort!
Ik at voor de eerste keer zwiebelkuchen bij de Glasmanufaktur in Derenburg, ik kreeg er Federweisser bij te drinken. Absoluut in love.
Perfecte combi Mia!
Wij hebben dit ook gemaakt, heerlijk! Echt een aanrader.
Lekker Silke!
Prachtige taart geworden, genoeg voor een bakblik. Let goed op 220 graden is hoog. Na 30 minuten is mijn taart aardig donker geworden. Dus er bij blijven.
Met een heteluchtoven zou inderdaad 200 graden voldoende moeten zijn, dank voor je tip Tilly.