Makkelijke yoghurtcake met earl grey
Earl grey cake moet je proberen! Een kopje thee is een van onze favoriete warme dranken. Vooral earl grey, een geurende zwarte thee met bergamot, een Italiaanse citrusvrucht. Wist je dat je thee ook goed je kan verwerken in zoete baksels? Denk aan koekjes en cake, vooral onze makkelijke yoghurtcake. Want met een paar theezakjes transformeer je de cake tot een fantastische earl grey cake. De smaak versterken we met een extra earl grey siroop, die de geparfumeerde smaak nog meer versterkt, superlekker is dat. Boven op de cake gaat een flinke klodder slagroom die we op smaak hebben gebracht met lavendel. We weken de lavendel minimaal 12 uur in slagroom, zo krijg je een zachte lavendelroom.
Lavendel kun je vinden in gezondheidswinkels, kruidenwinkels of bakwinkels. Check altijd voor culinaire lavendel, er wordt namelijk ook gedroogde lavendel verkocht die je niet kunt eten. De meeste lavendelsoorten kun je eten, maar sommige zijn geparfumeerd. We decoreren de earl grey cake ook. Hiervoor gebruiken we de lavendel, evenals de korenbloem. Die bloem zit soms ook in een earl grey melange. De yoghurtcake maken we uiteraard met yoghurt. Daarnaast gaat er olie in de cake, geen gedoe met de boter op kamertemperatuur laten komen, en lang mixen. Heerlijk!
Nog meer thee: theebrood met earl grey.
Ingrediënten
Voor de lavendelroom:
- 250 ml slagroom
- 1 el lavendel
- 1 tl vanille extract
Voor de earl grey cake:
- 2 eieren
- 200 gr suiker
- 1 tl vanille extract
- 240 gr Griekse yoghurt
- 180 ml zonnebloemolie
- 250 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- ⅙ tl zout
- 3 earl grey theezakjes
Voor de earl grey siroop
- 250 ml water
- 25 gr suiker
- 4 earl grey theezakjes
Instructies
Lavendelroom maken
- Begin 24 uur van te voren met het weken van de lavendel in de room. Voeg hiervoor de room toe aan en kom en doe de lavendel erbij. Roer goed, zet een deksel erop en laat 12 tot 24 uur trekken – hoe langer, hoe sterker de smaak.
- Giet de room door een fijne zeef. Klop de lavendelroom op tot zachte pieken. Doe vanille-extract erbij en voeg de suiker toe en mix tot je een stevige slagroom hebt.
Earl grey cake bakken
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop de eieren met de suiker en het vanille-extract tot een luchtig mengsel, ongeveer 1 minuut.
- Voeg de Griekse yoghurt toe samen met de olie en klop tot alles goed gemengd is.
- Zeef de bloem, bakpoeder en een snuf zout in het beslag. Doe daarna de fijn gemalen earl grey thee erbij en meng alles voorzichtig met een spatel tot alles gemengd is.
- Vet een bakvorm in en giet het beslag erin. Bak de cake tot gaar en goudbruin, ongeveer 50 minuten.
- Maak ondertussen de earl grey siroop. Meng water en suiker in een steelpannetje en zet op het vuur. Laat de suiker smelten. Haal van het vuur zodra de suiker is gesmolten en voeg de thee toe. Laat 4 minuten trekken en daarna afkoelen.
Zorg dat je de thee niet te lang kook in de siroop, anders wordt de siroop te bitter.
Ook lekker: cake uit de airfryer (en makkelijk)!
Ben je niet op tijd begonnen met de slagroom? Dan kun je het weken van de lavendel in de slagroom ook overslaan, want deze stap is optioneel. Wil je de lavendelsmaak niet missen? Voeg de lavendel dan toe bij het maken van de siroop!
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?