Egyptische linzensoep
Deze Egyptische linzensoep met komijn, kurkuma en laurier is heel lekker om eens te maken, een favoriet in het hele Midden-Oosten. Courgette is niet traditioneel maar extra groente is altijd fijn.
Linzensoep uit het Midden-Oosten met kruiden als komijn, kurkuma, laurier en knoflook geven smaak aan deze voedzame soep. Bruine, groene, gele of rode linzen, elke kleur kan je gebruiken voor de soep.
Vul eventueel aan met pita's en sla van een groen pepertje, tomaat, radijs en kropsla aangemaakt met olijfolie, citroensap, geperste knoflook, koriander en een snuf zout en vers gemalen peper naar smaak.
Ingrediënten
- 100 gr gedroogde linzen
- 2 uien
- 1 courgette
- 5 tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 1 el olijfolie
- 1½ tl komijn
- 1½ tl kurkuma
- 1 blaadje laurier
- 1 bouillonblokje kip
Instructies
- Doe de gedroogde linzen en laurier in een grote pan en breng aan de kook met 1 liter water.
- Snij 1 ui en de tomaten door de helft. Snij de courgette klein en voeg toe aan de pan. Pel en pers de knoflook boven de pan en roer door.
- Kook de soep tot de velletjes van de tomaten boven komen drijven. Haal de velletjes van de tomaten uit de soep. Laat de soep 20 minuten op laag vuur of tot alles zacht is pruttelen. Haal de laurier uit de pan en pureer de soep.
- Snipper de tweede ui en fruit kort in een koekenpan met olijfolie.
- Voeg de gefruite ui, komijn, kurkuma, een snuf zout en bouillonblokje toe en roer de soep tot het bouillonblokje volledig is opgelost.
- Proef en voeg eventueel extra kruiden toe naar smaak.
Ook lekker om de Egyptische linzensoep te serveren met flatbread, yoghurt en verse kruiden. Chilivlokken en krokante uitjes.
Probeer deze: rode linzensoep ook eens.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Mijn Stiefvader die uit Egypte kwam deed de gefruite uitjes met de kruiden even afblussen met een klein beetje azijn. Herkend iemand dit?
Dat klinkt als inmaken maar misschien ook om de scherpte eraf te halen?
Hoeveel is ‘ruim water’? Eén liter? Anderhalf? Twee?
2 á 3 x Zoveel water in de pan Jan, want 100 gram linzen verandert in zo’n 200 gram gekookte linzen.
In Egyptische linzensoep zit nooit courgette. Verder prima recept, je kan eventueel ook nog een aardappel toevoegen, doet men in Egypte ook.
Dank voor de feedback Lente, ’n aardappel ga ik ook eens toevoegen en extra groente is nooit weg maar je zou de courgette idd weg kunnen laten.