Egyptische linzensoep

Egyptische linzensoep

Deze Egyptische linzensoep met komijn, kurkuma en laurier is een heerlijke soep die een favoriet is in het hele Midden-Oosten. Hoewel courgette niet traditioneel is, voegt extra groente altijd iets lekkers toe. De kruiden komijn, kurkuma, laurier en knoflook geven deze voedzame soep zijn smaak. Je kunt bruine, groene, gele of rode linzen gebruiken – elke kleur is geschikt voor deze soep.

Vul eventueel aan met flatbread en sla van een groen pepertje, tomaat, radijs en kropsla aangemaakt met olijfolie, citroensap, geperste knoflook, koriander en een snuf zout en vers gemalen peper naar smaak.

Egyptische linzensoep maken

Egyptische linzensoep

4.7 van 29 stemmen
Recept afdrukken
Egyptische linzensoep. Een heerlijke soep met kruiden zoals komijn, kurkuma en laurier. Lekker recept voor thuis.
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Egyptische recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
calorieën 110

Ingrediënten

  • 100 gr gedroogde linzen
  • 2 uien
  • 1 courgette
  • 5 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el olijfolie
  • tl komijn
  • tl kurkuma
  • 1 blaadje laurier
  • 1 bouillonblokje kip

Instructies

  • Doe de gedroogde linzen en laurier in een grote pan en breng aan de kook met 1 liter water.
  • Snij 1 ui en de tomaten door de helft. Snij de courgette klein en voeg toe aan de pan. Pel en pers de knoflook boven de pan en roer door.
  • Kook de soep tot de velletjes van de tomaten boven komen drijven. Haal de velletjes van de tomaten uit de soep. Laat de soep 20 minuten op laag vuur of tot alles zacht is pruttelen. Haal de laurier uit de pan en pureer de soep.
  • Snipper de tweede ui en fruit kort in een koekenpan met olijfolie.
  • Voeg de gefruite ui, komijn, kurkuma, een snuf zout en bouillonblokje toe en roer de soep tot het bouillonblokje volledig is opgelost.
  • Proef en voeg eventueel extra kruiden toe naar smaak.

Tip: strooi een eetlepel dukkah over de soep vlak voor het serveren.

Voeg eventueel nog een scheutje olijfolie of een lepel yoghurt toe aan de linzensoep voor extra romigheid en contrast. Serveer er eventueel platbrood bij dat je in de soep én de dukkah dipt.

Probeer deze: linzensoep ook eens.
Verse kruiden, chilivlokken en krokante uitjes zijn ook lekker als toevoeging.

Egyptische linzensoep maken recept

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Anoniem 24 juni 2025 at 14:44 - Reply

    5 sterren
    De beste ooit.

  2. Anna 12 juli 2023 at 11:14 - Reply

    Mijn Stiefvader die uit Egypte kwam deed de gefruite uitjes met de kruiden even afblussen met een klein beetje azijn. Herkend iemand dit?

  3. Jan 9 maart 2022 at 15:24 - Reply

    Hoeveel is ‘ruim water’? Eén liter? Anderhalf? Twee?

    • Miranda Bernáth 10 maart 2022 at 12:26 - Reply

      2 á 3 x Zoveel water in de pan Jan, want 100 gram linzen verandert in zo’n 200 gram gekookte linzen.

  4. lent 13 oktober 2020 at 15:04 - Reply

    In Egyptische linzensoep zit nooit courgette. Verder prima recept, je kan eventueel ook nog een aardappel toevoegen, doet men in Egypte ook.

    • Miranda Bernáth 14 oktober 2020 at 09:52 - Reply

      Dank voor de feedback Lente, ’n aardappel ga ik ook eens toevoegen en extra groente is nooit weg maar je zou de courgette idd weg kunnen laten.

4.66 from 29 votes (28 ratings without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek IJs en meer Instagram actie juli
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie zomereditie 2025