
Egyptische linzensoep
Deze Egyptische linzensoep met komijn, kurkuma en laurier is een heerlijke soep die een favoriet is in het hele Midden-Oosten. Hoewel courgette niet traditioneel is, voegt extra groente altijd iets lekkers toe. De kruiden komijn, kurkuma, laurier en knoflook geven deze voedzame soep zijn smaak. Je kunt bruine, groene, gele of rode linzen gebruiken – elke kleur is geschikt voor deze soep.
Vul eventueel aan met flatbread en sla van een groen pepertje, tomaat, radijs en kropsla aangemaakt met olijfolie, citroensap, geperste knoflook, koriander en een snuf zout en vers gemalen peper naar smaak.

Ingrediënten
- 100 gr gedroogde linzen
- 2 uien
- 1 courgette
- 5 tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 1 el olijfolie
- 1½ tl komijn
- 1½ tl kurkuma
- 1 blaadje laurier
- 1 bouillonblokje kip
Instructies
- Doe de gedroogde linzen en laurier in een grote pan en breng aan de kook met 1 liter water.
- Snij 1 ui en de tomaten door de helft. Snij de courgette klein en voeg toe aan de pan. Pel en pers de knoflook boven de pan en roer door.
- Kook de soep tot de velletjes van de tomaten boven komen drijven. Haal de velletjes van de tomaten uit de soep. Laat de soep 20 minuten op laag vuur of tot alles zacht is pruttelen. Haal de laurier uit de pan en pureer de soep.
- Snipper de tweede ui en fruit kort in een koekenpan met olijfolie.
- Voeg de gefruite ui, komijn, kurkuma, een snuf zout en bouillonblokje toe en roer de soep tot het bouillonblokje volledig is opgelost.
- Proef en voeg eventueel extra kruiden toe naar smaak.
Tip: strooi een eetlepel dukkah over de soep vlak voor het serveren.
Voeg eventueel nog een scheutje olijfolie of een lepel yoghurt toe aan de linzensoep voor extra romigheid en contrast. Serveer er eventueel platbrood bij dat je in de soep én de dukkah dipt.
Probeer deze: linzensoep ook eens.
Verse kruiden, chilivlokken en krokante uitjes zijn ook lekker als toevoeging.

Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
De beste ooit.
Mijn Stiefvader die uit Egypte kwam deed de gefruite uitjes met de kruiden even afblussen met een klein beetje azijn. Herkend iemand dit?
Dat klinkt als inmaken maar misschien ook om de scherpte eraf te halen?
Hoeveel is ‘ruim water’? Eén liter? Anderhalf? Twee?
2 á 3 x Zoveel water in de pan Jan, want 100 gram linzen verandert in zo’n 200 gram gekookte linzen.
In Egyptische linzensoep zit nooit courgette. Verder prima recept, je kan eventueel ook nog een aardappel toevoegen, doet men in Egypte ook.
Dank voor de feedback Lente, ’n aardappel ga ik ook eens toevoegen en extra groente is nooit weg maar je zou de courgette idd weg kunnen laten.