Spaanse empanadillas met tonijn en olijven

Spaanse empanadillas met tonijn en olijven

Spaanse Empanadillas met tonijn en olijven – deze heerlijke, hartige pasteitjes zijn een echte smaakbom! Empanadillas zijn kleine, ingepakte hapjes die je kunt vullen met allerlei ingrediënten, van vlees tot vis of groenten. In dit recept gebruiken we tonijn en olijven, een klassiek Spaanse vulling die perfect is voor tapas of een snelle snack.

De empanadilla, die je vaak in Spanje en Argentinië tegenkomt, wordt traditioneel gefrituurd in olijfolie, maar in dit recept gaan we voor de gemakkelijke versie uit de oven, met krokant bladerdeeg. De naam 'empanar' betekent letterlijk 'inpakken' en dat is precies wat we doen: we pakken de smaakvolle tonijn en olijven in een deegjasje voor een heerlijke hap. Perfect voor een borrel, feest of gewoon als snelle trek!

Ook lekker: vegetarische samosas gevuld met aardappel.

Of je nu kiest voor een klassieke vulling of met een eigen twist, de empanadilla is altijd een succes.
Hou je van pit: chili-olie is perfect als dipsaus of je druppelt er een klein beetje in (empanadas met pittige tonijn vulling) of overheen voor extra kick.

Empanadillas

Empanadillas met tonijn

3 van 7 stemmen
Recept afdrukken
Maak zelf empanadillas met tonijn en olijven, heerlijke Spaanse (of Argentijnse) pasteitjes. Perfect als tapas bij een borrel of als late-night snack.
Gang Hapje
Keuken Spaans
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 32 stuks
calorieën 334

Ingrediënten

  • 175 gr tonijn blik in olijfolie
  • 500 gr bladerdeeg
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr gevulde olijven groen met paprika
  • 20 gr pijnboompitten
  • 1 ei geklopt
  • bloem

Instructies

  • Snipper de ui en hak de knoflook en olijven fijn. Laat de tonijn uitlekken, maar bewaar de olie.
  • Verhit 1 eetlepel van de bewaarde olie in een koekenpan. Fruit de ui gedurende 5 minuten zacht. Voeg daarna de knoflook toe en bak deze 1 minuut mee.
  • Doe de uitgelekte tonijn in een grote kom en prak deze fijn. Voeg het uimengsel toe en meng goed door. Voeg vervolgens de gehakte olijven en pijnboompitten toe. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Zet de oven aan op 200 graden.
  • Strooi een beetje bloem op je werkblad, deegroller en het bladerdeeg. Gebruik een steker (of een glas) van ongeveer 8 cm doorsnee om 32 rondjes uit het deeg te steken.
  • Schep met een theelepel wat van het tonijnmengsel op de rondjes bladerdeeg. Vouw de rondjes dubbel om halve maantjes te vormen en druk de randen goed aan met een vork, zodat de pasteitjes goed gesloten blijven.
  • Leg de empanadillas op een bakplaat bekleed met bakpapier. Maak een klein inkepinkje in de bovenkant van de pasteitjes met een scherp mes. Bestrijk de empanadillas vervolgens met een geklopt ei.
  • Bak de empanadillas 15 minuten in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn.

Ook lekker: pasteitjes gevuld met kippenragout – lekker bros en romig, en eenvoudiger te maken dan je zou denken. Dit gevulde pasteirecept maak je zo!

Maak er een chili-chutney bij. Het heeft een perfecte balans tussen zoet, zuur en pittig, wat het heerlijk maakt bij deze tonijn pasteitjes.

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

3 from 7 votes (7 ratings without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Instagram actie Kookboek Happy Holy Belly maart 2025
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Editie 1 2025