Makkelijk erwtensoep recept
Erwtensoep recept met spliterwten, laurier en selderij, een klassieke oer-Hollandse soep, eenvoudig zelf te maken met (vega) rookworst. Snert is dé perfecte soep voor koude dagen. Voor een extra rijke smaak kun je de soep een dag van tevoren maken. Erwtensoep wordt vaak nog lekkerder als de smaken de tijd hebben gehad om goed in te trekken. Laat de soep na het koken afkoelen, zet hem in de koelkast, en verwarm hem de volgende dag langzaam op. Voeg eventueel wat extra water toe als de snert te dik is geworden.
Dit old-school recept voor erwtensoep maken is heerlijk en vullend, gemaakt met groene spliterwten, knolselderij en prei. En natuurlijk mag een goede rookworst naar keuze niet ontbreken.
Lekker: smorrebrod, Deens roggebrood voor erbij.
Ingrediënten
- 300 gr spliterwten
- 1 laurierblad
- ½ knolselderij
- 2 preien
- 25 gr selderij vers
- 1 rookworst (vega)
Instructies
- Breng in een soeppan 1½ liter water aan de kook met een snuf zout, een laurierblad, en de spliterwten. Zodra het water kookt, zet je het vuur laag en laat je de erwten ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
- Schil ondertussen de knolselderij en snijd deze in kleine stukjes. Spoel de knolselderij af. Was de prei en snijd deze in dunne ringen. Snijd ook de verse selderij fijn.
- Voeg de gesneden knolselderij, prei, en verse selderij toe aan de soeppan. Roer alles goed door elkaar. Leg vervolgens de hele rookworst in de soep.
- Laat de soep nog eens 20 minuten zachtjes koken, tot de groenten en spliterwten gaar zijn. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
- Haal de rookworst uit de pan en snijd deze in plakjes. Doe de plakjes terug in de soep en roer goed door.
- Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper. Schep de erwtensoep op en serveer met (rogge)brood en eventueel wat spek.
Ook lekker: Surinaamse erwtensoep recept met ribkarbonade, spek en rijst.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?