Fattoush: Libanese salade met frisse dressing en sumak

Fattoush: Libanese salade met frisse dressing en sumak

Libanon's meest bekende salade, fattoush, is gevuld met verschillende groentes, een kruidige dressing en krokante stukjes pita. Lekker als lunch of als bijgerecht bij een Libanees  diner. Het makkelijk te maken salade is al jaren onze go-to en is gevuld met romaine, tomaat, radijs, Libanese komkommers en groene kruiden. De dressing maken we met olijfolie, citroensap en een flinke snuf sumak.

Sumak is geen onbekende voor wie wel vaker gerechten uit de Levantijnse en Midden-Oosterse keuken heeft bereid. Aan de sumakplant gooien besjes die worden gedroogd en vervolgens worden gemalen tot een fijn poeder. Wat je overhoud is een friszuur poeder waarmee je al jouw gerechten kunt opfleuren. Inmiddels is het goedje steeds vaker te vinden in de Nederlandse schappen, maar in de Turkse en Midden-Oosterse supermarkt slaag je sowieso

Een ander ingredient in fattoush dat je misschien nog niet in huis hebt is granaatappelmelasse. Door granaatappelsap in te koken blijft een stoperige, zoetzure siroop over.  Iedereen heeft een voorkeur, sommige zijn erg vloeibaar, maar er zijn ook soorten die onwijs dik en stroperig zijn. Onze voorkeur gaat uit naar een granaatappelmelasse die tussen het stroperige en vloeibare inzit, vergelijkbaar met Hollandse pannenkoekenstroop.

Ook lekker: watermeloen met labneh.

Libanese fattoush

Fattoush

Nog geen beoordelingen
Recept afdrukken
Libanon's meest bekende salade, fattoush, is gevuld met verschillende groentes, een kruidige dressing en krokante stukjes pita.
Gang Bijgerecht, Salade
Keuken Libanees, Midden oosten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen
calorieën 405

Ingrediënten

  • 2 pitabroodjes in hap klare sukken
  • olie om in te bakken

Voor de dressing:

  • 1 el granaatappelmelasse
  • 1 el citroensap
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 2 tl sumak
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Voor de fattoush:

  • 1 rode ui in halve ringen
  • 1 romaine grof gesneden
  • 2 tomaten in blokjes
  • 1 komkommer in plakjes
  • 5 radijs in plakjes
  • 1 handje munt grof gehakt
  • 2 plakjes citroen om te serveren

Instructies

  • Zet je frituur aan of verhit een bodempje olie in een pan. Snijd het Libanese brood of de pita's in hapklare stukken en frituur goudbruin aan beide zijden.
  • Meng het citroensap met de granaatappelmelasse, knoflook en sumak. Giet al roerend de olijfolie toe en breng de fattoush dressing op smaak met zout en peper.
  • Snijd de uien in de halve ringen en was ze kort onder koud water. Hierdoor verdwijnt de scherpe smaak van de ui. Dep goed droog voordat het toevoegt aan de rest van de fattoush.
  • Doe de gehakte romaine, tomaten, komkommer, radijsjes en munt in de kom en voeg de uien en pita's toe. Giet de dressing eroverheen en schep de salade goed om.
  • Schik de fattoush in een schaal en bestrooi met extra sumak en serveer met citroen.

Fattoush is heerlijk als bijgerecht met verschillende mezze's. Wil je er een volledige maaltijd van maken zonder al te veel moeite? Voeg dan stukjes gegrilde kip toe of serveer met gebakken vis.

Een goed gelezen recept: sumak uien. Deze sumak uien zijn onvergetelijk lekker.

Fattoush recept
Libanese fattoush

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holy happy belly april actie
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Editie 1 2025