Liefdevolle koekjes: frambozen bladerdeegkoekjes
Palmiers zijn bladerdeegkoekjes uit Frankrijk. Ze heten ook wel vlinderkoekjes of olifantenoren, maar met deze liefdevolle twist van kleurrijke framboos vinden deze makkelijke frambozenkoekjes ook op hartjes lijken. We horen je denken: Franse baksels en makkelijk, dat is niet mogelijk. We kiezen voor deze versie voor bladerdeeg uit de supermarkt, en daarmee heb je niet meer dan 5 ingrediënten en maar 30 minuten nodig om deze heerlijke bladerkoekjes te maken. Maar je kunt uiteraard ook aan de slag gaan met zelfgemaakt bladerdeeg, of maak de makkelijke palmiers glutenvrij met glutenvrij bladerdeeg. Het merk Consenza is onze favoriet, die kun je vinden bij supermarktketen Albert Heijn.
De knalroze kleur van de koekjes komt van de framboos. We malen gevriesdroogde frambozen samen met de suiker. Dat geeft de frambozenkoekjes natuurlijk ook een heerlijke frambozensmaak. Helaas is gevriesdroogde framboos niet goed te verkrijgen. Ga hiervoor naar een bakwinkel, of vervang het door kleurstof. Gebruik ongeveer 1 tot 2 theelepels. Ook dippen we de frambozenkoekjes in witte chocolade en bestrooien we deze met decoraties in rood en roze kleur. Dat maakt deze makkelijke palmiers natuurlijk perfect voor liefdevolle feestdagen als Valentijnsdag, moederdag, vaderdag en nog veel meer!
Nog een lekker koekjes recept om te proberen: roze koeken de klassieke Nederlandse koek waar iedereen dol op is!
Ingrediënten
- 50 gr gevriesdroogde frambozen
- 100 gr suiker
- 1 rol bladerdeeg
- 50 gr witte chocolade
- 2 el decoratie bijvoorbeeld hartjes
Instructies
- Maal in een keukenmachine de gevriesdroogde framboos tot een fijn poeder. Meng het poeder met de fijne suiker.
- Rol het bladerdeeg uit en bestrooi de helft van de frambozensuiker over het bladerdeeg. Druk het goed aan met je vingers of een deegroller. Draai de lap bladerdeeg om en bestrooi vervolgens de andere helft van het bladerdeeg met de frambozensuiker en druk ook goed aan.
- Vouw de eerste 3 centimeter van beide lange zijdes naar binnen en bestrooi opnieuw met de suiker. Maak nog een vouw, zodat beide zijdes bijna het midden raken. bestrooi deze laag met gewone suiker en druk opnieuw goed aan. Vouw nu de rol helemaal op en wikkel in plasticfolie. Laat 30 minuten rusten in de vriezer.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Haal het deeg uit de vriezer en snijd in plakjes van ongeveer 1 centimeter. Houd ongeveer 3 tot 5 centimeter ruimte tussen de palmiers, deze zetten uit tijdens het bakken.
- Bak de frambozenkoekjes ongeveer 10 minuten in de oven tot krokant en goudbruin. Laat daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
- Smelt de witte chocolade au-bain marie. Dip een voor een de palmiers in de witte chocolade en bestrooi met gevriesdroogde framboos of een andere rood/roze decoratie.
De gevriesdroogde frambozen kun je ook vervangen door een ander roodkleurig fruit. Denk aan aardbei of kersen. Zorg wel dat je gebruikmaakt van gevriesdroogd fruit en als je een kleurstof gebruikt, deze ook in poedervorm is. We zijn fan van natuurlijke kleurstoffen als bietensap en wortelsap, maar voor deze frambozenkoekjes is het niet mogelijk om een vloeibare kleur- en smaakstof toe te voegen. Hierdoor zullen de koekjes niet hun vorm behouden tijdens het bakken.
Een veel gelezen recept: matcha koekjes met witte chocolade.
Haal je een bladerdeegrol uit de supermarkt? Probeer dan een te vinden die is gemaakt met roomboter, want dat is nog veel lekkerder. De meeste rollen in de supermarkt zijn vegan en gemaakt met palmvet, deze rol is een handige keuze indien je de koekjes plantaardig wil houden!
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?