Mooi rood: geroosterde tomatentaart met tijm

Mooi rood: geroosterde tomatentaart met tijm

Makkelijk, snel (met bladerdeeg) en superlekker! Geniet van een tomatentaart boordevol heerlijke smaken zoals geroosterde tomaten, tijm, mosterd en romige crème fraîche. Het hart van deze taart is een knapperige zandbodem, perfect gevuld met een zachte mosterd crème fraîche en rijkelijk gegarneerd met geroosterde tomaten. Dit recept is favoriet bij ons op de redactie - romig en zacht met een hartige twist.

Snelle Tomatentaart:
Heb je weinig tijd maar wel zin in deze mooie rode tomatentaart? Maak dan een snelle variant! Gebruik simpelweg een rol vers bladerdeeg en sla het maken van het deeg over. Dit bespaart je 40 minuten aan bereidingstijd, waardoor je binnen een half uur klaar bent met het tomatentaart recept. Gemakkelijk en toch verrukkelijk!

Tip: Als je geen rijstmeel hebt, kun je ook gewoon bloem gebruiken. Dit maakt de taart niet langer glutenvrij, maar doet niets af aan de heerlijke smaak.

Maak je wel eens geroosterde tomaatjes uit de oven? Moet je ook eens doen, met honing, tijm en knoflook.

Tomatentaart

Tomatentaart

4.8 van 25 stemmen
Recept afdrukken
Hou je van hartige taart? Dit recept voor geroosterde tomatentaart met romige crème fraîche, tijm en mosterd is geweldig lekker. Smullen geblazen!
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Italiaanse recepten
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 6 personen
calorieën 468

Ingrediënten

  • 600 gr tomaten rijp
  • 200 gr rijstmeel
  • 1 el Parmezaanse kaas
  • 150 gr boter
  • 2 el tijm bladeren
  • 300 gr crème fraîche
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 el mosterd
  • zeezout
  • peper versgemalen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het meel met de kaas en 100 gram gekoelde boter (in blokjes gesneden) in een keukenmachine tot het mengsel fijne kruimels vormt.
  • Voeg geleidelijk koud water toe, ongeveer tien eetlepels, en mix tot het deeg samenkomt en je een bal kunt vormen. Verpak de deegbal in plastic folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Halveer ondertussen de tomaten en vet een ovenschaal in met 10 gram zachte boter.
  • Leg de tomaten met de gesneden kant naar boven in de ovenschaal en besprenkel ze met de helft van de tijm, grof zeezout en verse peper. Verdeel hierop 40 gram zachte boter.
  • Rooster de tomaten gedurende tien minuten in de oven, tot ze zacht zijn maar nog wel hun vorm behouden. Haal de geroosterde tomaten uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Rol het deeg uit op bakpapier en bekleed hiermee een taartvorm met losse bodem van 25 cm. Bak het deeg vervolgens een klein kwartier in de oven.
  • Klop de crème fraîche met knoflook, mosterd, de overige tijmblaadjes en verse peper naar smaak. Voeg het sap van de geroosterde tomaten toe en verdeel het mengsel over de taartbodem.
  • Leg de geroosterde tomaten bovenop het crème fraîche mengsel en bak de taart nog eens 20 minuten, tot het deeg knapperig is en de tomaten goudbruin zijn.
  • Laat de tomatentaart in de vorm afkoelen en serveer deze lauwwarm.

Geniet en eet met een kruidige rucola salade.

Meer hartige taart: preitaart ondersteboven, een hartige tarte tatin taart met mosterd en crème fraîche.

Tomatentaart mosterd
Tomaten taart

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Nicoline van Doorn 3 oktober 2021 at 19:33 - Reply

    Wat een leuk recept, werkwijze goed beschreven, heerlijk gegeten! Dank!

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram februari
De smaak van Italie voorjaar 2024