Spruitjes met spekjes

Spruitjes met spekjes

Spruitjes met spekjes: makkelijk en snel gerecht, heerlijk voor de koudere maanden. Het gerecht combineert gekookte spruitjes met knapperige stukjes spek voor een harmonieuze mix van de zoetheid van de spruitjes en de zoute, rokerige smaak van het spek. Het is een geweldig gerecht als aanvulling op traditionele feestmaaltijden, maar omdat het zo makkelijk is, ook perfect voor doordeweeks.

Spruitjes recept

Spruitjes zijn vooral populair tijdens de herfst- en wintermaanden. Je kunt ze roerbakken, maar ook stoven. Kijk maar eens naar dit eenpans gerecht met spruitjes.

Ook lekker: couscous met spruiten uit de wok met (vega) gehakt.

Spruitjes met spekjes

Spruitjes met spekjes

4.6 van 21 stemmen
Recept afdrukken
Een smakelijk groentegerecht: spruitjes met spekjes. De combinatie van hartig en knapperig zorgt voor een heerlijke smaakexplosie. Genieten!
Gang Bijgerecht
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 4 personen
calorieën 192

Ingrediënten

  • 700 gr spruitjes
  • 150 gr gerookte spekreepjes
  • 2 sjalotten
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Begin met het koken van de spruiten: Breng een pan met water aan de kook en voeg indien gewenst een snufje zout toe. Kook de spruiten in het kokende water tot ze beetgaar zijn, ongeveer 6 tot 8 minuten. Je kunt de gaarheid controleren door een vork in een spruit te prikken. Zodra ze gaar zijn, giet je de spruiten af en zet je ze opzij.
  • Terwijl de spruiten koken, bereid je de overige ingrediënten voor. Snipper de sjalotten fijn, en zet deze klaar voor gebruik.
  • Verhit vervolgens een wok of een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de spekblokjes toe aan de verhitte pan en bak ze ongeveer 5 minuten, of totdat ze knapperig en goudbruin zijn geworden en al het vet eruit is.
  • Voeg vervolgens de fijngesnipperde sjalot toe aan de pan en bak deze nog eens 2 minuten mee, totdat ze zacht en lichtbruin kleuren.
  • Doe als laatst de je de eerder gekookte spruitjes in de pan en roerbak alles nog eens 2 minuten. Breng het geheel op smaak met peper en eventueel wat zout.

Ook lekker: quinoa salade met broccoli en feta, artisjok en kappertjes.

Wil je de spruitjes stoof vegetarisch maken, neem dan vega spekjes die je bakt in olijfolie.

Spruitjes met spekjes
Roerbakken spruitjes met spekjes

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram februari
De smaak van Italie voorjaar 2024