Gestoofde witlof met venkel en stroop

Gestoofde witlof met venkel en stroop

Geweldig recept: gestoofde witlof met venkel in een verrukkelijke stroop van appel, peer, en druiven met sappige rozijnen, romige ricotta, en een knapperige topping van pitjes. Een variatie op de traditionele Siciliaanse caponata, waarbij de combinatie van venkel en witlof roerbakken een perfecte match is.

Deze lichte lunch of bijgerecht, een caponata van witlof en venkel, is heerlijk met toast of brood. Het wordt gestoofd in de zoete Maestrichter stroop van Frutesse.
Probeer ook eens: toast met aardbeien en stroop of maak eens toast met kaas en champignons, gebakken ui en platte peterselie. Dit is een heerlijk makkelijk en snel recept met Zwitserse raclette kaas en het is ook lekker met een lik stroop. Voor wie bereid jij deze witlof venkel ovenschotel?

Gestoofde witlof en venkel met stroop

Gestoofde witlof

4.3 van 8 stemmen
Recept afdrukken
Gestoofde witlof met venkel in stroop van appel, peer en druiven met rozijnen en ricotta, een variant op caponata.
Gang lunch
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 personen
calorieën 210

Ingrediënten

  • 1 venkel klein
  • 3 stronken witlof
  • 2 el olijfolie
  • 40 gr rozijnen
  • 2 el stroop Frutesse (Maestrichter fruitstroop)
  • 30 gr pijnboompitten
  • 100 gr ricotta

Optioneel

  • basilicum vers

Instructies

  • Spoel de venkel af, snij doormidden en daarna in dunne repen. Haal de kern uit de witlof en snij in kwarten. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verhit de olijfolie (eventueel met een extra klontje boter) in een bakpan. Bak de venkel en witlof bruin en zacht. Voeg de rozijnen toe samen met de stroop.
  • Verwarm tot de stroop vloeibaar is en meng met de groenten. Voeg vers gemalen peper en zout toe naar smaak.
  • Schep het mengsel over in een ovenschaal en laat wat vocht over in de pan. Verdeel de ricotta over de witlof en venkel en schuif in de oven voor een kwartier.
  • Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan. Laat het overige vocht in de pan nog even inkoken tot een vloeibare stroop.
  • Haal na 15 minuten de schaal uit de oven en verdeel over borden of kommen. Maak de gestoofde witlof af met de pitjes, een paar druppels stroop en vers basilicumblad.

Maak af met krokante uitjes, toast of brood.

Ook lekker: caponata recept met brood een Siciliaans recept met aubergines, rode ui, tomaat en knoflook.

Gestoofde witlof en venkel en stroop
Caponata van witlof en venkel

Dit recept valt onder

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter