Gevulde appels uit de oven met bladerdeeg
Heb je ooit appeltaart als éénpersoonsdessert gegeten? Deze gevulde appels uit de oven zijn geweldig. Ze smaken naar warme appeltaart, maar dan verpakt in een bladerdeegvlechtje. Perfect voor een gure avond of als afsluiter van een diner. De vulling is een heerlijke mix van citroen, krenten, rozijnen en verkruimelde koekjes, wat zorgt voor een zachte, zoete en licht frisse smaak.
Het bladerdeeg wordt krokant en goudbruin gebakken, waardoor de gevulde appels met rozijnen niet alleen lekker zijn, maar er ook mooi uitzien. Het fijne aan dit recept? Het is super simpel om te maken, en je kunt er ook nog mee variëren! Voeg bijvoorbeeld gehakte noten toe voor extra crunch of een snufje speculaaskruiden voor een kruidige twist. Het recept is geïnspireerd door Yvette van Boven, en het is gegarandeerd een hit aan tafel.
Net even anders: gevulde appel met crumble.
Ingrediënten
- 4 jonagold appels
- 2 el citroensap
- 4 el kokosbloesem suiker
- 1 tl kaneel
- 4 Bastogne koeken
- 4 el krenten en rozijnen mix
- 4 plakjes bladerdeeg
- 1 ei losgeklopt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in. Schil de appels en verwijder een deel van het klokhuis met een appelboor, maar zorg dat de bodem intact blijft.
- Snijd het kapje van de appels en hol ze voorzichtig uit met een meloenbolletjeslepel.
- Wel de krenten en rozijnen in warm water. Hak het uitgeholde appelvruchtvlees fijn en verkruimel de koekjes. Meng dit met de gewelde krenten en rozijnen, citroensap, suiker en een snuf kaneel tot een smaakvolle vulling. Vul de uitgeholde appels met dit mengsel.
- Snijd het bladerdeeg in dunne repen en vlecht deze kruislings over de opening van de gevulde appels, met vier reepjes per richting. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei voor een mooie glans.
- Plaats de appels in bladerdeeg in de ovenschaal en bak ze 25-30 minuten in de oven, tot het bladerdeeg goudbruin is en de appels zacht en gaar zijn.
Serveer de gevulde appels met een rijke karamelsaus, stevige kaneelroom, snuf poedersuiker of een bol vanille-ijs.
Kaneelroom maken
Klop 250 ml slagroom samen met 1-2 el poedersuiker (naar smaak) en 1 tl kaneel tot stevige pieken. Proef en voeg eventueel wat extra kaneel of suiker toe voor meer smaak. Bewaar de kaneelroom in de koelkast tot je het serveert. Het is een heerlijke, romige topping die perfect past bij de warme gevulde appels!
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Goedemorgen Miranda,
Kan je het ook een dag van tevoren maken?
Je kunt de appels een dag van tevoren voorbereiden, het afbakken doe je op de dag zelf.
Bereid de appels voor, vul ze met het mengsel van appel, krenten, rozijnen, suiker, koek, citroensap, en kaneel. Snijd het bladerdeeg in dunne repen en leg ze alvast kruislings over de gevulde appels. Besmeer met het geklopte ei. Plaats de gevulde appels in de ovenschaal, dek ze goed af met plasticfolie of aluminiumfolie en bewaar ze in de koelkast. Het bakken doe je op de dag zelf.
Kan dit met peren?
Dat denk ik wel Isis, je zou wat stevige peren kunnen nemen en misschien iets korter in de oven.