Griesmeelpap met sinaasappel en tijm
Griesmeelpap suf? Helemaal niet, kijk maar eens naar deze variant met sinaasappel en tijm. Dat is de zonnige Mediterrane streek rechtstreek in je kom. Een van onze favoriete cakes om te maken is een polentacake met sinaasappel en tijm, en precies de inspiratie achter deze makkelijke griesmeelpap. De griesmeel koken we met een takje tijm en melk, waardoor hij lekker romig is. Ondertussen verwarmen we plakjes sinaasappel in de pan met honing, omdat fruit onmisbaar is bij het ontbijt. Qua toppings kun je toevoegen waar je zelf zin in hebt: granola, kokosvlokken of gehakte noten.
Griesmeelpap is een fijn begin van de dag. Als glutenvrije vervanger kun je in sommige (biologische) winkels een glutenvrije griesmeel vinden. Deze is vaak op basis van rijst of maïs. Onze voorkeur gaat uit naar de laatste, omdat die qua smaak in de buurt komt van de polentacake waar we zo dol op zijn. Zo zie je maar weer dat pap voor het ontbijt alles behalve saai is!
We zijn dol op pap: rijstpap maken met peer en kardemom.
Ingrediënten
- 30 gr griesmeel
- 200 ml melk
- 3 takjes tijm
- 2 el honing
- 1 sinaasappel
- 1 tl marmelade
- 1 tl olijfolie optioneel
Instructies
- Schil de sinaasappel en snijd de sinaasappel in plakjes. Verhit een pan op het vuur en voeg de sinaasappelplakjes toe met een eetlepel honing. Verwarm de sinaasappel op laag vuur, zorg dat de honing niet verbrandt.
- Breng ondertussen de melk samen met de takjes tijm aan de kook in een pan. Voeg al roeren de griesmeel en 1 eetlepel honing toe. Blijf roeren, zodat de griesmeel niet aan de bodem blijft plakken. Kook ongeveer in 7 minuten gaar.
- Schik de griesmeelpap in een kom en beleg met de plakjes sinaasappel. Voeg eventueel een schep marmelade toe. Maak het ontbijt af met scheutje olijfolie (optioneel) en jouw favoriete toppings, zoals granola, kokosrasp en gehakte noten.
Geen verse tijm in huis? Vervang de takjes tijm dan voor 1/2 theelepel gedroogde tijm. Deze griesmeelpap is ook superlekker met rozemarijn in plaats van tijm!
Nog een fijn ontbijt: gezonde ontbijtbowl maken met perzik (of kaki).
We voegen een scheutje olijfolie toe om de griesmeelpap extra lekker te maken en voor gezonden vetten, deze stap kun je ook achterwegen laten. Extra protiëne? Voeg dan een schep (neutrale) proteïnepoeder toe!
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?