Griesmeelpudding uit de oven

Griesmeelpudding uit de oven

Griesmeelpudding uit de oven met vanille heeft misschien een ouderwetse uitstraling, maar laat je niet misleiden – deze puddinkjes zijn allesbehalve saai! Volgens traditie wordt griesmeel op 6 januari gebakken met een verborgen boon om Drie Koningen te vieren, wat het extra feestelijk maakt. Dit makkelijke recept voor griesmeelpudding komt van Yvette van Boven. Je kunt de pudding zowel koud als warm eten – beide manieren zijn heerlijk. Geniet van een warme versie met een klontje boter en frisse bessen, direct uit de oven, en een beetje suiker.

Koud is griesmeelpudding heerlijk met een rode bessensaus, vruchten en bijvoorbeeld pruimen met amandelen. Warme griesmeelpudding maken is bij ons op de redactie het meest favoriet!

Net even anders: griesmeelpap met sinaasappel, een heerlijk ontbijt of griesmeel toetje!

Warme griesmeel

Griesmeelpudding in de oven

3.8 van 8 stemmen
Recept afdrukken
Griesmeelpudding uit de oven met vanille, het klinkt misschien wat ouderwets maar is genieten. Een simpel griesmeel recept van Yvette van Boven.
Gang Nagerecht
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 8 personen
calorieën 215

Ingrediënten

  • 1 lit melk
  • 60 gr suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 citroen het rasp of 4 gekneusde peulen kardemom
  • 100 gr griesmeel
  • 2 eieren gesplitst
  • 1 snuf zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een ovenschaal of kleine bakvormpjes in en zet ze apart.
  • Doe de melk in een pan samen met de suiker, vanille, citroenschil en/of kardemom. Zet het vuur op middelhoog en verwarm rustig tot het mengsel begint te koken.
  • Strooi de griesmeel al roerend in de melk en laat het geheel een paar minuten zachtjes inkoken tot de pap dik wordt. Blijf constant roeren om klontjes te voorkomen.
  • Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers snel door de griesmeelpap. Laat het mengsel iets afkoelen.
  • Haal de citroenschilletjes en/of kardemom uit de pap en zet opzij.
  • Klop in een schone kom de eiwitten met een snuf zout tot stevige pieken.
  • Spatel voorzichtig het eiwitschuim door de griesmeelpap, zodat het luchtig blijft.
  • Schep het griesmeelmengsel in de ingevette ovenschaal of bakvormpjes en strijk de bovenkant glad.
  • Plaats de schaal of vormpjes in de voorverwarmde oven en bak de griesmeelpudding 30 minuten, tot deze gerezen is en een mooie goudbruine kleur heeft.

Eet met fruit en poedersuiker of schuif de laatste 10 minuten blauwe bessen of rood fruit in de oven bij de griesmeel. De bessen worden zacht, pureer en je hebt een compote. Zelf griesmeelpudding maken is hartstikke leuk!

Ook lekker: crème brûlée met verse vanille.

Warme griesmeel
Griesmeelpudding maken

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holly hapy belly januari 25
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie De vakantiegids voor 2025