Groene linzencurry
Curry's zijn het antwoord op makkelijke doordeweekse avondmaaltijden. Ze zijn goedkoop, snel klaar, met weinig ingrediënten zit het gerecht bomvol smaak en als je restjes over hebt vormen ze de perfecte kantoorlunch voor de dag erna. Je hoort het al: wij zijn helemaal fan. Deze keer een groene linzencurry die helemaal plantaardig is. De groene linzen worden op smaak gebracht met garam masala en andere kruiden als komijn, kardemom en karwijzaad. We maken 'm romig met kokosmelk.
De groene linzencurry kun je serveren met Indiase platte broden. Denk aan naan, roti, paratha en onze nieuwe favoriet: chapati. Inmiddels kun je naan en paratha al vinden in de supermarkt. Voor roti en chapati moet je langs je lokale (Aziatische) toko. Maar deze linzencurry kun je ook eten gekookte witte rijst, of zelfs zonder toevoegingen, zo lekker is 'ie. Groene linzen kun je trouwens vinden in de meeste supermarkten, niet gevonden? Ga dan naar de toko, of kies voor bruine linzen.
Ook een lekkere groene curry: viscurry met limoen en vissaus.
Ingrediënten
- 1 el olie om in te bakken
- 1 ui gesnipperd
- 2 cm gember gerapt
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 1 tl kardemom gemalen
- 1 tl komijn gemalen
- 1 tl karwijzaad gemalen
- 1 tl korianderzaad gemalen
- ½ tl kuruma
- 1 tl garam masala
- 340 gr groene linzen
- 1 bouillonblokje
- 240 ml kokosmelk
- 1 limoen het sap
Om te serveren:
- Platbrood naan, paratha of chapati
- Witte rijst
- 10 gr koriander grof gehakt
- 4 el yoghurt
Instructies
- Verhit olie in een grote pan op het vuur. Voeg de ui toe en bak deze in zo'n 5 minuten glazig. Doe daarna de gember en knoflook erbij en bak deze 1 minuut mee. Blijf roeren, zodat de knoflook niet verbrand.
- Doe nu de gemalen kardemom, komijn, karwijzaad en korianderzaad, kurkuma en garam masala in de pan en bak 30 seconde mee. Voeg daarna de linzen toe en schep het geheel om. Bak 1 minuut.
- Doe de bouillon en de kokosmelk in de pan en breng de linzencurry aan de kook. Verlaag het vuur naar zacht en laat 30 minuten pruttelen op laag vuur. Roer af en toe, zodat de linzen niet aankoeken aan de bodem van de pan.
- Voeg op het laatste moment de limoensap toe en kook nog eens een paar minuten. Haal daarna van het vuur en verdeel over de borden. Serveer met Indiase platbroden of gekookte witte rijst en bestrooi met grof gehakte verse koriander en (kokos)yoghurt.
Groene linzen hebben een dikke schil, hierdoor behouden ze hun vorm als je er mee kookt!
Maak ook eens: Dal makhani, een boterige linzencurry.
Maak deze linzencurry extra romig en voeg room toe op het moment dat je de limoensap toevoegt aan het het recept. Niet alleen lekker, maar dat verzacht de pit van de groene chilipepers ook. Die kun je trouwens vinden in de meeste toko's en anders vervangen door rode pepers.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?