Groente gratin: kerstbijgerecht met bieten, zoete aardappel en pastinaak
Druk bezig met het uitstippelen van je kerstdiner, en ondertussen met je handen in het haar door alle kerststress? Dan ben je bij Simpele Recepten aan het juiste adres. Deze groente gratin is een gegarandeerd succes bij ieder kerstdiner. Een verwarmende ovenschaal vol winterse groenten. Erin gaan bieten, pastinaak en zoete aardappel. Aardse smaken dus, en die passen goed bij romige saus. In een goede gratin gaat een royale hoeveelheid kaas. We kiezen voor pecorino, want die heeft een scherp randje, en tijm als smaakmaker. Met zo'n bijgerecht als dit maak je de hele tafel blij.
Gebruik een keukenmachine of een mandoline om de groente in zo dun mogelijke plakjes te krijgen van gelijke dikte, zodat de groente gratin gelijk gaart in de oven. Beide niet in huis? Dan doet een scherp mes ook het werk, maar wees altijd voorzichtig. De groente mengen we eerst met de room, maar dit doen we in aparte kommen. Hierdoor voorkom je dat de hele groente gratin rood kleur door de rode bieten. Door deze eenvoudige, maar belangrijke stappen te volgen, is het maken van een kerstdiner allesbehalve complex!
Nog een lekker bijgerecht: pompoen, gemakkelijk uit de airfryer.
Ingrediënten
- 1 el roomboter
- 2 zoete aardappels in dunne plakjes
- 2 pastinaak in dunne plakjes
- 2 rode bieten in dunne plakjes
- 210 ml room
- 115 gr pecorino of Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 el tijm
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de zoete aardappel, pastinaken en bieten in plakjes met een keukenmachine, mandoline of een groot scherp mes. Verdeel de groenten over 3 aparte kommen.
- Verdeel de 4 eetlepels slagroom per kom met groente. Verdeel vervolgens 2 eetlepels pecorino of Parmezaanse kaas over iedere kom en bestrooi met een snuf tijm. Breng op smaak met peper en zout en meng goed.
- Pak de ovenschaal erbij, vet in met de roomboter en schenk de overgebleven slagroom op de bodem. Rasp de pecorino of Parmezaanse kaas over de bodem. Begin met een stapel van de rode bieten, leg deze schuin in de ovenschaal. Volg met de zoete aardappel. Leg deze ook schuin neer, wijzend naar de andere kant. Doe dit ook met de pastinaak en als laatst met de rest van de bieten.
- Bestrooi de bovenkant van de groente gratin met zout, peper, tijm en de rest van de pecorino of Parmezaanse kaas. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet 30 minuten in de oven, tot de groente zacht is. Haal daarna de schaal uit de oven, verwijder de aluminiumfolie en zet hem nog eens 20 minuten terug in de oven.
Hoewel dit een feestelijk bijgerecht is, kun je deze groente gratin ook gemakkelijk bereiden als doordeweekse maaltijd, omdat 'ie zo makkelijk is. Fijn voor een stressvrije kerst en een drukke doordeweekse avond. Lekker met een stukje vis of vlees.
Nog een makkelijk groente bijgerecht: spruitjes recept met miso en pecannoten.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?