Hazenpeper met spek: de klassieke wildstoofpot
Hazenpeper met ontbijtspek en rode wijn – een stoofgerecht voor de donkere dagen vol diepe smaken van wild. Het kost misschien wat tijd, maar die investering proef je absoluut terug. Dit klassieke gerecht smaakt heerlijk met romige aardappelpuree en is perfect voor gezellige diners. Hoewel hazenpeper vaak met kerst wordt geassocieerd, verdient het een plekje op tafel in elk seizoen.
Dit gerecht is een mooi voorbeeld van comfortfood op z’n best. Door het langzaam te laten sudderen in rode wijn, gecombineerd met het zoute van ontbijtspek, krijg je een rijke saus en boterzacht vlees. Serveer deze stoofschotel met aardappelpuree en misschien een glas van dezelfde wijn om het af te maken. Een recept dat moeiteloos sfeer brengt – of het nu een doordeweekse dag is of een feestelijke gelegenheid.
Nog een lekker stoofgerecht maken: deze boeuf bourguignon is favoriet.
Tip: voeg zilveruitjes toe in de laatste 20 minuten van de stooftijd!
Nog een lekker stoofgerecht maken? Probeer dit recept!
Ingrediënten
- 1 ui
- ½ wortel
- ½ fles kruidige rode wijn
- 50 ml balsamicoazijn
- 1 takje peterselie
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- 1 rode peper
- 1 kruidnagel
- 1 teentje knoflook
- 1 kg hazen voorlopers
- 75 gr boter
- 50 gr ontbijtspek
- 50 ml cognac
- 3 jeneverbessen gekneusd
- 250 ml wildfond
- 100 gr ontbijtkoek
- 25 gr bloem
- 125 gr champignons
- 125 gr sjalotten
Instructies
Voorbereiding (24 uur van tevoren)
- Snijd de ui in ringen en de wortel in plakjes.
- Meng in een grote kom de ingrediënten voor de marinade: rode wijn, azijn, peterselie, tijm, laurierblad, ui, rode peper, kruidnagel, geperste knoflook en wortel. Roer alles goed door elkaar.
- Leg de hazenbouten in de marinade, dek af en laat 24 uur marineren in de koelkast. Schep ze af en toe om zodat de smaken goed intrekken.
Bereiding
- Haal de hazenbouten uit de marinade en dep ze droog. Zeef de marinade en vang het vocht op. Laat de groenten uitlekken in een vergiet. Breng het marinadevocht aan de kook. Schuim het af met een schuimspaan en zet apart.
- Verhit een ruime braadpan en smelt 50 gram boter. Bestrooi de hazenbouten met zout en peper en braad ze rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
- Snijd het ontbijtspek in stukjes en bak deze in hetzelfde braadvet op laag vuur tot ze knapperig zijn.
- Voeg de uitgelekte groenten toe aan de pan en bak ze kort aan. Schenk de cognac erbij en breng aan de kook. Voeg vervolgens het marinadevocht, de gekneusde jeneverbessen en de wildfond toe. Leg de hazenbouten terug in de pan. Laat alles ongeveer 2 uur zachtjes sudderen op laag vuur.
- Haal na 2 uur de hazenbouten uit de pan en laat ze iets afkoelen. Pluk vervolgens het vlees van de botten. Verkruimel de ontbijtkoek in de saus en roer totdat deze is opgelost.
- Meng de resterende 25 gram boter met de bloem tot een glad deeg. Verkruimel dit boven de saus en roer goed door tot de saus dikker wordt.
- Snipper de sjalotten en snijd de champignons in stukjes. Voeg deze samen met het geplukte hazenvlees toe aan de saus. Laat de hazenpeper nog 20 minuten zachtjes garen op laag vuur.
Hazenpeper de klassieke wildstoofpot, is lekker met romige aardappelpuree en een glas rode wijn. Geniet van deze smaakvolle klassieker!
Voor erbij: groente gratin met bieten, zoete aardappel en pastinaak.
Wild is niet alleen puur natuur, maar ook caloriearm, rijk aan ijzer en eiwitten – een voedzaam én smaakvol ingrediënt. Een écht wildrecept voor liefhebbers van goed eten.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Lijkt me erg lekker, maar zie ook zilveruitjes. Voeg je die ook toe?? Ga dit zeker maken.
Zilveruitjes kunnen zeker, het is een lekkere toevoeging. Ongeveer 60 gram en bij stap 7 toevoegen.
Even terugkomend op de hazenpeper, deze was heerlijk. Ik heb je recept helemaal gevolgd en met een ree biefstuk erbij gemaakt. Echt niet van deze wereld, zo lekker. Dank je wel en nog prettig paasdagen.
Ha Evert, wat fijn om te lezen, dankjewel!
a.s. zondag krijgen wij eters en ben nu al begonnen. heel veel werk en ben zeer benieuwd.
Nu is het vrijdag 7 april.
Zet ‘m op!(-;
Prima recept. Door de zoete koek niet toe te voegen is er ook prima een hartig gerecht van de maken.
Het gerecht zoals in het recept beschreven smaakt ook prima door het toevoegen van Grand marnier.
Fijn, mooie tip, Grand Marnier.