Hazenpeper met ontbijtspek en rode wijn

Hazenpeper met ontbijtspek en rode wijn

Een stoofpot
  • Aantal: 4
  • Bereidingstijd: 3 uur
  • Wachttijd: 24 uur
  • Klaar in: 27 uur

Hazenpeper met ontbijtspek en rode wijn, ’n stoofpot recept voor de donkere dagen. Een gerecht vol smaak van wild. Het kost wel wat tijd maar dat proef je terug. Serveer deze hachee van wild lekker met aardappelpuree.

Hazenpeper recept

’n Hazenpeper recept ofwel stoofschotel van wild hoort zeker niet alleen bij kerst. Wild is puur natuur, caloriearm en rijk aan ijzer en eiwitten, ’n lekker wildrecept.

Inspiratie voor kerst recepten zowel voor hapjes een heerlijk maal en feestrecepten.

Ingrediënten

  • 1 kg hazen voorlopers
  • 75 gr boter
  • 50 gr ontbijtspek
  • 50 ml cognac
  • 100 gr ontbijtkoek
  • 250 ml wildfond
  • 25 gr bloem
  • 125 gr champignons
  • 125 gr sjalotten
  • 1/2 fles kruidige rode wijn
  • 50 ml balsamicoazijn
  • 1 takje peterselie
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 3 gekneusde jeneverbessen
  • 1 kruidnagel
  • 1 rode peper
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 wortel

Wildstoofpot

  1. Begin hier 24 uur van tevoren mee: Snij de ui in ringen en de wortel in plakjes. Pak een grote kom en maak hierin de marinade. Begin met de wijn, de azijn, de peterselie, de tijm, het laurierblad, de ui, rode peper, de geperste knoflook en wortel en roer deze ingrediënten goed door elkaar. Leg ze hazen voorlopers in de marinade en laat 24 uur marineren in de koelkast. Schep ze af en toe om.
  2. Haal de hazenbouten uit de marinade en dep ze droog. Zeef de marinade en vang het vocht op. Laat de groenten uitlekken in het vergiet. Doe het vocht in een pan en breng het aan de kook. Wanneer er schuim ontstaat, haal deze er dan uit met een schuimspaan.
  3. Verhit een ruime braadpan en doe 50 gram van de boter erin. Bestrooi de hazenbouten met wat zout en peper en braad ze rondom bruin in de braadpan. Snij ondertussen het ontbijtspek in stukjes. Haal het vlees uit de pan en draai het vuur lager. Bak de stukjes ontbijtspek in het braadvet zachtjes tot het knapperig is.
  4. Voeg de groente uit het vergiet aan de braadpan toe en bak het goed door. Schenk de cognac erover en breng het aan de kook. Voeg nu ook het marinade vocht, gekneusde jeneverbessen en de wildfond toe en leg de hazenbouten terug in de pan. Laat het geheel op laag vuur ongeveer 2 uur tegen de kook aan stoven.
  5. Haal vervolgens het vlees uit de pan en laat ze afkoelen. Haal dan het vlees van de botten. Verkruimel de ontbijtkoek en roer deze door de saus tot het is opgelost.
  6. Kneed de overige 25 gram boter samen met de bloem tot een deeg. Zorg ervoor dat de boter en de bloem goed gemengd zijn. Verkruimel het deeg boven de saus en roer tegelijkertijd tot de saus dik en gebonden is.
  7. Snipper de sjalotten en snij de champignon in stukjes. Voeg de champignons, de sjalotten en het geplukte hazenvlees toe aan de saus en laat het ongeveer 20 minuten doorgaren op laag vuur. Wildstoofpot maak je zó.

Ook lekker: Parelhoen in rode wijnsaus spekreepjes en pruimen.

Beoordeling: 3.1. van 111 stemmen.
Please wait...

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. P. Van den Boom 31 januari 2020 at 23:45 - Reply

    Prima recept. Door de zoete koek niet toe te voegen is er ook prima een hartig gerecht van de maken.
    Het gerecht zoals in het recept beschreven smaakt ook prima door het toevoegen van Grand marnier.

  2. Evert van Walsum 7 april 2023 at 12:02 - Reply

    a.s. zondag krijgen wij eters en ben nu al begonnen. heel veel werk en ben zeer benieuwd.
    Nu is het vrijdag 7 april.

  3. Evert van Walsum 10 april 2023 at 15:30 - Reply

    Even terugkomend op de hazenpeper, deze was heerlijk. Ik heb je recept helemaal gevolgd en met een ree biefstuk erbij gemaakt. Echt niet van deze wereld, zo lekker. Dank je wel en nog prettig paasdagen.

  4. Rene 28 november 2023 at 09:14 - Reply

    Lijkt me erg lekker, maar zie ook zilveruitjes. Voeg je die ook toe?? Ga dit zeker maken.

    • Miranda Bernáth 30 november 2023 at 09:33 - Reply

      Zilveruitjes kunnen zeker, het is een lekkere toevoeging. Ongeveer 60 gram en bij stap 7 toevoegen.

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024