Hele kip uit de oven: handig basisrecept voor geroosterde kip
Een hele geroosterde kip uit de oven, dit moet wel een van de lekkerste hoofdgerechten zijn. Kip uit de oven is tijdloos, veelzijdig en daarom altijd een goed idee. Wil je gezellig dineren met heel de familie rondom de tafel? Dan is dit fool-proof recept ideaal. Gegarandeerd sappige kip met veel smaak waar iedereen blij van wordt. Een goede hele kip uit de oven smaakt naar kip en wordt niet overschaduwd door flinke scheppen specerijen en andere smaakmakers. De simpliciteit is het geheim voor een lekker kippetje. Daarom houden we het neutraal met citroen, tijm, rozemarijn, knoflook en een snuf gerookt paprikapoeder. Meer heb je niet nodig voor een lekker stukje geroosterde hele kip.
Zo'n hele kip uit de oven is ideaal om een kalkoen te vervangen tijdens het kerstdiner, vooral als je een klein gezelschap hebt. Want met een krokante korst en sappige binnenkant, past 'ie perfect bij alle kerstklassiekers als geroosterde aardappelen en wortels. Maar ook tijdens een Britse sunday roast, of een uitgebreid diner in het weekend. Het recept van deze geroosterde hele kip is een handig basisrecept om op te slaan, zodat je 'm altijd bij je hebt. Ook kun je er zoveel mee experimenteren als je wil. Voeg eens sinaasappel toe, of speel met de kruiden en specerijen.
Ook lekker voor kerst: bladerdeeghapjes met stoofpeer en gorgonzola.
Ingrediënten
- 100 gr boter op kamertemperatuur
- 1 tl citroenrasp
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 4 teentjes knoflook geraspt
- 2 el groene kruiden bijv. dragon, tijm en rozemarijn
- peper en zout
- 1 hele kip
- 3 citroenen
- 2 bollen knoflook
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak de kruidenboter waarmee we de hele kip gaan insmeren. Meng de boter met citroenrasp, citroensap, gerookt paprikapoeer, knoflook en groene kruiden naar smaak. Wij kiezen voor dragon, tijm en rozemarijn. Breng de kip op smaak met peper en zout.
- Droog de kip goed af, dit garandeerd een krokante en goudbruine kort. Smeer de hele kip in met de boter, voeg de boter ook tussen het vel toe, zodat de kip vol smaak is. Bestrooi daarna de kip met extra zout, peper en gerookt paprikapoeder.
- Vul de holte van de hele kip met één citroen, knoflook en eventueel overgebleven verse kruiden. Doe de kip in een ovenschaal samen met gehalveerde citroenen en knoflook. Rooster de kip 60 tot 90 minuten in de oven, afhankelijk van de grootte van de kip.
- Laat de kip altijd minimaal 15 minuten rusten, zodat de sappen van het vlees zich goed verdelen. Snijd met een scherp met gelijke stukken en serveer met de knoflook en citroen.
Kip marineren is onwijs belangrijk. Dit doen we het liefst 24 uur van te voren. Bewaar de hele kip altijd in de koelkast terwijl deze marineert. Voor het bakken vullen we de kip met citroen, knoflook en kruiden. Hierdoor krijgt de hele kip uit de oven extra smaak. Een paar kleine extra stappen met veel invloed.
Feestelijk het nieuwe jaar in: appelbeignets maken.
Laat de hele geroosterde kip altijd kort rusten. Hierdoor verdelen de sappen zich over het vlees en weet je zeker dat je een sappig stukje kip kunt serveren.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?