Hertenbiefstuk in klassieke portsaus
Hertenbiefstuk met portsaus, kersen en tijm. Een ideaal kersthoofdgerecht, maar ook heerlijk op koude winterdagen. Dit klassieke en snelle recept voor hert met portsaus is eenvoudig te maken en kun je heel goed van tevoren bereiden. Serveer het lekker met aardappelpuree en stoofpeertjes. Geniet van de malse hertenbiefstukken in een rijke klassieke port-kersensaus die je zeker zal verrassen.
Tip: voor extra smaak kun je de hertenbiefstukken een paar uur van tevoren in een marinade van rode wijn, knoflook en tijm laten liggen. Dit maakt het vlees nog malser en voegt een heerlijke diepte aan de smaken toe!
Lekker voor erbij: spruitjes met spekjes!
Ingrediënten
- 4 hertenbiefstuk
- 150 ml tawny port
- 380 ml gevogeltefond
- 3 takjes tijm
- 25 gr boter
- 250 gr kersen
Instructies
- Bestrooi de hertenbiefstukken met peper en zout. Breng de gevogeltefond in een hapjespan aan de kook en laat het ongeveer 8 minuten inkoken, totdat er nog ongeveer een derde van over is.
- Voeg vervolgens de port, kersen en tijm toe, en laat het opnieuw 8 minuten inkoken tot het weer met een derde is verminderd.
- Verhit ondertussen de boter in een koekenpan en bak de biefstukken op hoog vuur in 4 minuten goudbruin, keer ze halverwege.
- Leg de biefstukken apart op een warm bord en dek ze losjes af met aluminiumfolie. Laat ze ongeveer 5 minuten rusten.
- Giet het vet uit de koekenpan, maar laat de aanbaksels zitten. Verwijder de takjes tijm uit de portsaus en schenk de saus in de pan met aanbaksels. Verwarm op middelhoog vuur en roer goed, zodat de aanbaksels de saus extra smaak geven.
- Serveer de hertenbiefstuk met portsaus.
Eet met aardappelpuree en groenten zoals pastinaak.
Ook lekker: toetje met kersen en room, bereid met rode wijn en kruidnagel. Perfect als dessert!
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Heerlijk!! Perfecte combinatie! Ik heb kersen uit pot gebruikt en heb de saus even kort met staafmixer “geprakt”.. ga ’t morgen voor de 2e keer maken om gasten te verrassen. Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept!
Wat fijn Marlies, dank voor je reactie!
Ik vind het een heerlijk eenvoudig recept maar er staat in de ingrediëntenlijst geen tijm en hoeveel en/of vers. De herten biefstukken bak ik morgen maar nu heb ik de saus al klaar en heb ik een tak verse tijm gebruikt.
Dank je Marja, 3 takjes verse tijm. Geniet en ’n fijne kerst!