Hertenbiefstuk in klassieke portsaus

Hertenbiefstuk in klassieke portsaus

Hertenbiefstuk met portsaus, kersen en tijm. Een ideaal kersthoofdgerecht, maar ook heerlijk op koude winterdagen. Dit klassieke en snelle recept voor hert met portsaus is eenvoudig te maken en kun je heel goed van tevoren bereiden. Serveer het lekker met aardappelpuree en stoofpeertjes. Geniet van de malse hertenbiefstukken in een rijke klassieke port-kersensaus die je zeker zal verrassen.

Tip: voor extra smaak kun je de hertenbiefstukken een paar uur van tevoren in een marinade van rode wijn, knoflook en tijm laten liggen. Dit maakt het vlees nog malser en voegt een heerlijke diepte aan de smaken toe!

Lekker voor erbij: spruitjes met spekjes!

Hertenbiefstuk met portsaus

Hertenbiefstuk met portsaus

4.3 van 4 stemmen
Recept afdrukken
Hertenbiefstuk met portsaus, kersen en tijm. Perfect als kersthoofdgerecht of voor andere gezellige winterdagen. Eenvoudig en snel te bereiden.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 personen
calorieën 345

Ingrediënten

  • 4 hertenbiefstuk
  • 150 ml tawny port
  • 380 ml gevogeltefond
  • 3 takjes tijm
  • 25 gr boter
  • 250 gr kersen

Instructies

  • Bestrooi de hertenbiefstukken met peper en zout. Breng de gevogeltefond in een hapjespan aan de kook en laat het ongeveer 8 minuten inkoken, totdat er nog ongeveer een derde van over is.
  • Voeg vervolgens de port, kersen en tijm toe, en laat het opnieuw 8 minuten inkoken tot het weer met een derde is verminderd.
  • Verhit ondertussen de boter in een koekenpan en bak de biefstukken op hoog vuur in 4 minuten goudbruin, keer ze halverwege.
  • Leg de biefstukken apart op een warm bord en dek ze losjes af met aluminiumfolie. Laat ze ongeveer 5 minuten rusten.
  • Giet het vet uit de koekenpan, maar laat de aanbaksels zitten. Verwijder de takjes tijm uit de portsaus en schenk de saus in de pan met aanbaksels. Verwarm op middelhoog vuur en roer goed, zodat de aanbaksels de saus extra smaak geven.
  • Serveer de hertenbiefstuk met portsaus.

Eet met aardappelpuree en groenten zoals pastinaak.

Ook lekker: toetje met kersen en room, bereid met rode wijn en kruidnagel. Perfect als dessert!

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Marlies 31 oktober 2020 at 14:21 - Reply

    Heerlijk!! Perfecte combinatie! Ik heb kersen uit pot gebruikt en heb de saus even kort met staafmixer “geprakt”.. ga ’t morgen voor de 2e keer maken om gasten te verrassen. Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept!

  2. Marja Gaillard 24 december 2019 at 16:39 - Reply

    Ik vind het een heerlijk eenvoudig recept maar er staat in de ingrediëntenlijst geen tijm en hoeveel en/of vers. De herten biefstukken bak ik morgen maar nu heb ik de saus al klaar en heb ik een tak verse tijm gebruikt.

4.25 from 4 votes (4 ratings without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holly hapy belly februari 25
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie De vakantiegids voor 2025