
Hete bliksem recept
Hete bliksem is een klassiek recept dat eenvoudig te maken is en perfect als hoofd- of bijgerecht. Deze heerlijke stamppot, met appel en ui, heeft zijn naam te danken aan de hoeveelheid vocht die de appels loslaten, waardoor de stamppot lekker lang warm blijft. Het is een snel en makkelijk gerecht dat je binnen no-time op tafel zet. De combinatie van de zachte aardappelen, frisse appel en gekarameliseerde ui maakt het een echte smaakmaker.
Heb je zin in een twist? Probeer eens deze hete bliksem met gehakt en een romige kaassaus uit de oven!
En voor een heerlijk toetje: appel-kaneel wraps met citroen en bruine suiker, een zoete afsluiter na dit stevige gerecht!
Tip: hete bliksem met bonen, voeg witte bonen of linzen toe aan je hete bliksem voor extra vezels en een hartige twist. Laat ze de laatste paar minuten meekoken of roer ze door de gestampte puree. Het maakt de stamppot nog voedzamer en geeft een fijne bite.

Ingrediënten
- 1 ui
- 500 gr appelmix zoet-zuur
- 500 gr aardappelen kruimig
- 1 klontje roomboter gezouten
- 1 snuf kaneel (optioneel)
Instructies
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes. Pel de ui, halveer deze en snijd in dunne parten. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken, zodat ze gelijkmatig gaar worden.
- Doe de appelblokjes, ui en aardappelen in een grote pan. Voeg (optioneel) een snuf kaneel toe voor extra smaak en giet er water bij totdat alle ingrediënten net onder staan.
- Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 15 minuten zachtjes koken, totdat de aardappelen en appels zacht zijn.
- Giet het kookvocht af, maar bewaar een deel om later te gebruiken. Stamp de aardappelen, appels en ui samen met de boter tot een gladde puree.
- Voeg eventueel een beetje van het bewaarde kookvocht toe om de stamppot extra smeuïg te maken. Breng de hete bliksem op smaak met versgemalen peper en een snuf zout.
Serveer de hete bliksem met gehakt, spekjes, rookworst of iets anders wat je in huis hebt en voeg krokante uitjes toe voor extra bite!
Ook lekker: pastinaakpuree, de perfecte basis voor je stamppot.
Tip: als je liever geen te zachte appels wilt, kun je de appels apart koken, omdat ze sneller gaar zijn dan de aardappelen. Dit voorkomt dat ze te papperig worden. En door de appels apart te koken, blijft de textuur beter en krijg je een mooie balans tussen de aardappelen en de appels. Zonder kaneel blijft het dicht bij de traditionele smaak (hete bliksem van vroeger)!

Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Bij originele hete bliksem moeten de appels en aardappelen apart gekookt worden en er hoort geen kaneel in.
Klopt, kaneel is optioneel. Wij vinden het lekker, maar je kunt het gerust weglaten. Als je het liever apart kookt om te voorkomen dat de appels te zacht worden (ze zijn namelijk sneller gaar), kun je dat zeker doen (voor een traditionele hete bliksem).