Hoe maak ik de lekkerste oliebollen?

Hoe maak ik de lekkerste oliebollen?

Elk jaar kijken we er naar uit.
  • Aantal: Aantal 50
  • Bereidingstijd: Bereidingstijd 25 min
  • Wachttijd: Wachttijd 45 min
  • Klaar in: Klaar in 1 uur 10 min
  • Kcal: Calorieën 180

Elk jaar kijken we hier naar uit, zelf oliebollen bakken, met een pan hete olie op het vuur. Zelf een Hollandse oliebol maken is leuk en waanzinnig lekker met krenten en rozijnen.

Simpel oliebollen recept

Moeilijk is het niet met dit eenvoudige recept. De lekkerste oliebol maak je zelf tijdens oud en nieuw.

Kneden voor een luchtige oliebol

Wil je een lekkere luchtige oliebol dan moet je je best doen met kneden. Zeker 10 minuten door het dikke deeg. Als je bij het beslag voordat het de frituurpan in gaat ook nog even de spatel doorheen haalt dan wordt de oliebol zeker lekker luchtig.

Oliebollen met van alles: rozijnen appel kaneel…

De oliebol kun je met van alles vullen. Dit recept is traditioneel met krenten en rozijnen maar maak waar je van houd. Stukjes appel maken de oliebol fris, banaan of ananas weer wat zoet. Hou je van een hartige oliebol? Dan kun je kaas en ui kunnen toevoegen. Geen oudejaarsfeest compleet zonder je eigen oliebol.

Tip: Zorg wel dat wat je in de oliebol stopt, (krenten, rozijnen, appel) in het midden van het beslag zitten, want als ze uitsteken worden ze snel donker en niet lekker.

Oliebollen zelf bakken

Oliebollen bakken

4 van 135 stemmen
Recept afdrukken
Gang Tussendoortje
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 1 uur 10 min
Porties 50 stuks
calorieën 180

Ingrediënten

  • 80 gr boter
  • 1 l melk
  • 1 kg bloem
  • 80 gr gist vers
  • 150 gr rozijnen
  • 200 gr krenten
  • 3 el basterdsuiker wit
  • 3 eieren
  • poedersuiker
  • zonnebloemolie om te frituren

Instructies

  • Laat de boter en de melk op kamertemperatuur komen dus haal ruim van tevoren uit de koelkast. Meng de gist door de melk en laat de gist volledig oplossen. Neem een grote kom en doe daar alle bloem in met een kuiltje in het midden.
  • Doe de rauwe eieren in het kuiltje samen met de boter en meng goed door elkaar. Meng ook de suiker erbij en meng verder.
  • Giet langzaam de gist met melk erbij en blijf roeren tot één geheel en er geen klontjes meer in zitten. Schep nu ook de rozijnen en krenten door het beslag.
  • Voeg een snuf zout naar smaak toe, dek het beslag af met een theedoek en laat het beslag drie kwartier rijzen op een warme plek. Na het rijzen moet het beslag met ongeveer 1/3 zijn toegenomen.
  • Verhit een frituurpan of wok met olie tot 175 graden. Schep met een ijslepel oliebollen uit het beslag en laat ze één voor één langzaam in het vet zakken. Laat de oliebollen ongeveer 7 minuten bakken. Vergeet niet tussendoor om te draaien. De oliebollen hebben ruimte nodig in de frituurpan dus bak ze in delen.
  • Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier en maak af met poedersuiker. Oliebollen bakken zó doe je dat.

Ook lekker oliebollen glutenvrij. Of eet jij liever vegan oliebollen? Fijne jaarwisseling!

Oliebollen eten

Dit recept valt onder

Zoet
Tussendoor