Hoe maak ik de lekkerste oliebollen?

Hoe maak ik de lekkerste oliebollen?

Elk jaar kijken we ernaar uit: zelf oliebollen bakken. Een pan met hete olie op het vuur en de heerlijke geur van versgebakken oliebollen vult het huis. Zelf Hollandse oliebollen maken is niet alleen leuk, maar ook onweerstaanbaar lekker. Met krenten, rozijnen, of juist iets anders – de keuze is aan jou! En met dit eenvoudige oliebollen recept is het helemaal niet moeilijk. De lekkerste oliebollen bak je zelf tijdens oud en nieuw.

Luchtige oliebollen maken

Wil je die perfecte, luchtige oliebollen maken? Het geheim zit in het kneden. Neem de tijd en kneed het dikke deeg minstens 10 minuten goed door. En let op: roer de gist niet direct door het beslag, maar los deze eerst op in lauwe melk. Zo krijg je de meest luchtige structuur. Nog een tip: haal vlak voor het frituren een spatel even door het beslag. Dat maakt je oliebollen heerlijk luchtig en ouderwets lekker.

Oliebollen met een twist
Oliebollen kun je vullen met van alles. Dit recept gaat uit van de klassieke krenten en rozijnen, maar je kunt variëren zoveel je wilt. Voeg bijvoorbeeld stukjes appel toe voor een frisse touch, of banaan of ananas voor een zoetere smaak. Zin in hartige oliebollen? Denk dan aan kaas en ui. Of probeer eens stukjes gember voor een verrassend effect. Wat je ook kiest, geen oudejaarsfeest is compleet zonder je eigen zelfgebakken oliebol.

Tip voor perfecte oliebollen
Wat je ook toevoegt (zoals krenten, rozijnen of appel), zorg ervoor dat het goed in het midden van het beslag zit. Als de vulling uitsteekt, wordt die sneller donker en minder lekker.

Oliebollen zelf bakken

Oliebollen recept

3.9 van 136 stemmen
Recept afdrukken
Simpel oliebollen recept: bak zelf de lekkerste oliebollen met krenten, appel of hartige variaties. Lekker voor een feestelijk oud en nieuw.
Gang Tussendoor
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 50 stuks
calorieën 180

Ingrediënten

  • 80 gr boter
  • 1 l melk
  • 1 kg bloem
  • 80 gr gist vers (of 3 zakjes gist van 7 gram)
  • 150 gr rozijnen
  • 200 gr krenten
  • 3 el basterdsuiker wit
  • 3 eieren
  • poedersuiker
  • zonnebloemolie om te frituren

Instructies

  • Haal de boter en melk ruim van tevoren uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
  • Meng de gist met de lauwe melk en roer goed tot de gist volledig is opgelost.
  • Neem een grote kom en doe hierin alle bloem. Maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren in het kuiltje, voeg de boter toe en meng dit goed door elkaar. Voeg de suiker toe en meng verder tot alles gelijkmatig verdeeld is.
  • Giet de melk met de opgeloste gist langzaam bij het mengsel en blijf roeren tot er een glad beslag ontstaat zonder klontjes.
  • Schep de rozijnen en krenten door het beslag. Voeg naar smaak een snuf zout toe.
  • Dek de kom af met een theedoek en zet deze op een warme plek. Laat het beslag ongeveer 45 minuten rijzen. Het beslag moet met ongeveer een derde in volume toenemen.
  • Verhit een frituurpan of wok met olie tot een temperatuur van 175 graden.
  • Schep met een ijslepel porties beslag en laat ze voorzichtig één voor één in de hete olie zakken. Bak de oliebollen in ongeveer 7 minuten goudbruin.
  • Draai ze halverwege om voor een gelijkmatige kleur. Zorg dat er voldoende ruimte is in de pan en bak de oliebollen in delen.
  • Haal de oliebollen uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker en serveer ze warm.

Ook lekker: oliebollen glutenvrij oliebollen recept. Of eet jij liever vegan oliebollen? Fijne jaarwisseling!

Oliebollen eten

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Sharon 2 november 2022 at 23:33 - Reply

    Mss een stomme vraag, maar zie het nergens in terug of moet erover heen gelezen hebben, maar waar mix je mee?! Elec. Mixer met deeghaken?

    • Miranda Bernáth 4 november 2022 at 10:32 - Reply

      Hi Sharon, kan beide! Neem voor een vrijstaande mixer een vlinderhaak voor de handmixer de deeghaken. Zelfs met de hand kan het met een stevige lepel, je zal dan iets langer moeten mixen en ’t zal iets zwaarder zijn.

  2. Sonaida 5 januari 2022 at 15:00 - Reply

    Hallo de Levure gist heb ik van 7 gr kan ik er 2 gebruiken?

    • Miranda Bernáth 5 januari 2022 at 16:31 - Reply

      3 á 4 zakjes droge gist, 21-28 gram staat ongeveer gelijk aan de verse gist Sonaida.

      • Miranda Bernáth 31 december 2022 at 10:25 - Reply

        Ik heb net beslag gemaakt en 3 zakjes gist van 7 gram is voldoende.

  3. Jan 2 januari 2022 at 16:59 - Reply

    De oliebollen waren de beste die ik ooit gemaakt heb. De smaak was fantastisch en ze waren erg luchtig en geen “olie” smaak. Het enige probleem dat ik had was dat de totale substantie te dun was. Dat was mijn fout, want ik had de rozijnen erg lang laten wellen en dit draagt bij tot meer vocht in het beslag. Dit heb ik opgelost door al mixend door het beslag steeds een beetje bloem bij te voegen tot de substantie goed was. Al met al geslaagd! Thanks from Down Under.

    • Miranda Bernáth 5 januari 2022 at 19:42 - Reply

      Dank Jan, mooi 2022!

    • Maarten 30 december 2022 at 17:13 - Reply

      1,5% v h gewicht bloem aan zout toevoegen?

      • Miranda Bernáth 30 december 2022 at 20:39 - Reply

        15 gram zout kan, persoonlijk zou ik minder doen, 5 gram. Voor de gemiddelde zout eter is 10 gram een goed idee. Leuk dat je onze oliebollen gaat bakken Maarten!

  4. Jan 29 december 2021 at 04:24 - Reply

    Ik ga je recept hier (in Australië) ook uitproberen op 31 december. De vooruitzichten zijn 38 graden en dus laat ik de boel buiten rijzen in de zon. Echte poedersuiker verkopen ze hier niet maar die maak ik zelf van kristalsuiker en een ouderwetse elektrische koffiebonenmaler. Ik laat je nog weten hoe dat afloopt. Bedankt voor je recept! Groetjes uit Grong Grong NSW Australië.

  5. Jos 18 december 2021 at 15:39 - Reply

    Ik heb ze zojuist gemaakt ze inderdaad heel luchtig maar ook mega flauw.
    Ik voeg er in het vervolg zout aan toe en citroenrasp.

  6. Jet 1 januari 2021 at 11:35 - Reply

    Gisteren de oliebollen gebakken en we hebben werkelijk ( 52 jaar :-)) nog nooit zulke lekkere luchtige oliebollen gegeten!! Heb er met cranberries gemaakt ipv krenten, neutraal en met appel…allemaal heerlijk. Dank je wel voor het delen van het recept en uiteraard deel ik hem ook! Alle goeds voor 2021!

    • Miranda Bernáth 1 januari 2021 at 19:09 - Reply

      Wat fijn Jet, veel dank en ook een mooi, liefdevol nieuw jaar gewenst! En idd cranberries zijn ook erg lekker.

  7. Ellen 30 december 2020 at 17:26 - Reply

    Echt super gelukt! Beter dan allerlei mixen! Morgen weer een berg bakken, 60, ook voor vrienden etc.! Wel zou ik erbij vermelden rozijnen en krenten een nachtje wellen en minimaal 10 min. mixen en na het rijzen nogmaals doorspatelen!

  8. Rob 17 december 2020 at 23:21 - Reply

    Vraagje over gist:
    Ik ben een beetje aan het grasduinen door oliebollen recepten. Nu kom ik recepten tegen met ongeveer 7 en 14 gram gedroogde gist op 500 gram bloem. Is bij oliebollen beslag ook hoe minder gist hoe beter het beslag. Net zoals bij pizza deeg. Of maakt het voor oliebollen niet zo veel uit.

    • Miranda Bernáth 18 december 2020 at 13:46 - Reply

      Mijn ervaring is dat de oliebollen met deze verhouding mega luchtig zijn en niet zo compact Rob. Meestal wil je dat ook met ’n oliebol toch? Laat in ieder geval lang genoeg rijzen. Het blijft een beetje uitproberen waar je voorkeur naar uitgaat. Een beetje experimenteren als je ’t mij vraagt. De 14 gram gedroogde gist komt redelijk overeen met de verse gist die we bij dit oliebollen recept gebruiken.

  9. simone 11 december 2020 at 19:28 - Reply

    80 Gram verse gist of?

    • Miranda Bernáth 12 december 2020 at 09:57 - Reply

      Verse gist Simone. Droge gist zou je ook kunnen nemen, 80 gram verse gist staat gelijk aan zo’n 26 gram droge gist.

  10. Joseph 30 december 2019 at 10:01 - Reply

    Zeer lekker en goed te doen.

3.94 from 136 votes (136 ratings without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Instagram actie Kookboek Happy Holy Belly maart 2025
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Editie 1 2025