Hoe maak ik de lekkerste oliebollen?
Elk jaar kijken we hier naar uit, zelf oliebollen bakken, met een pan hete olie op het vuur. Zelf Hollandse oliebollen maken is leuk en waanzinnig lekker met krenten en rozijnen. Moeilijk is het niet met dit eenvoudige recept. De lekkerste oliebol maak je zelf tijdens oud en nieuw.
Luchtige oliebollen
Wil je een lekkere luchtige oliebol dan moet je je best doen met kneden. Zeker 10 minuten door het dikke deeg. Roer de gist niet direct door het beslag, maar los deze eerst op in lauwe melk dan krijg je de meest luchtige oliebollen. Als je bij het beslag voordat het de frituurpan in gaat ook nog even de spatel doorheen haalt dan wordt de oliebol zeker ouderwets lekker en luchtig.
Oliebollen met van alles: rozijnen appel kaneel...
De oliebol kun je met van alles vullen. Dit recept is traditioneel met krenten en rozijnen maar maak waar je van houd. Stukjes appel maken de oliebol fris, banaan of ananas weer wat zoet. Hou je van een hartige oliebol? Dan kun je kaas en ui kunnen toevoegen. Stukjes gember is ook een idee. Geen oudejaarsfeest compleet zonder je eigen oliebol.
Tip: Zorg wel dat wat je in de oliebol stopt, (krenten, rozijnen, appel) in het midden van het beslag zitten, want als ze uitsteken worden ze snel donker en niet lekker.
Ingrediënten
- 80 gr boter
- 1 l melk
- 1 kg bloem
- 80 gr gist vers
- 150 gr rozijnen
- 200 gr krenten
- 3 el basterdsuiker wit
- 3 eieren
- poedersuiker
- zonnebloemolie om te frituren
Instructies
- Laat de boter en de melk op kamertemperatuur komen dus haal ruim van tevoren uit de koelkast. Meng de gist door de lauwe melk en laat de gist volledig oplossen. Neem een grote kom en doe daar alle bloem in met een kuiltje in het midden.
- Doe de rauwe eieren in het kuiltje samen met de boter en meng goed door elkaar. Meng ook de suiker erbij en meng verder.
- Giet langzaam de gist met melk erbij en blijf roeren tot één geheel en er geen klontjes meer in zitten. Schep nu ook de rozijnen en krenten door het beslag.
- Voeg een snuf zout naar smaak toe, dek het beslag af met een theedoek en laat het beslag drie kwartier rijzen op een warme plek. Na het rijzen moet het beslag met ongeveer 1/3 zijn toegenomen.
- Verhit een frituurpan of wok met olie tot 175 graden. Schep met een ijslepel oliebollen uit het beslag en laat ze één voor één langzaam in het vet zakken. Laat de oliebollen ongeveer 7 minuten bakken. Vergeet niet tussendoor om te draaien. De oliebollen hebben ruimte nodig in de frituurpan dus bak ze in delen.
- Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier en maak af met poedersuiker. Oliebollen bakken zó doe je dat.
Ook lekker oliebollen glutenvrij. Of eet jij liever vegan oliebollen? Fijne jaarwisseling!
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Mss een stomme vraag, maar zie het nergens in terug of moet erover heen gelezen hebben, maar waar mix je mee?! Elec. Mixer met deeghaken?
Hi Sharon, kan beide! Neem voor een vrijstaande mixer een vlinderhaak voor de handmixer de deeghaken. Zelfs met de hand kan het met een stevige lepel, je zal dan iets langer moeten mixen en ’t zal iets zwaarder zijn.
Hallo de Levure gist heb ik van 7 gr kan ik er 2 gebruiken?
3 á 4 zakjes droge gist, 21-28 gram staat ongeveer gelijk aan de verse gist Sonaida.
Ik heb net beslag gemaakt en 3 zakjes gist van 7 gram is voldoende.
De oliebollen waren de beste die ik ooit gemaakt heb. De smaak was fantastisch en ze waren erg luchtig en geen “olie” smaak. Het enige probleem dat ik had was dat de totale substantie te dun was. Dat was mijn fout, want ik had de rozijnen erg lang laten wellen en dit draagt bij tot meer vocht in het beslag. Dit heb ik opgelost door al mixend door het beslag steeds een beetje bloem bij te voegen tot de substantie goed was. Al met al geslaagd! Thanks from Down Under.
Dank Jan, mooi 2022!
1,5% v h gewicht bloem aan zout toevoegen?
15 gram zout kan, persoonlijk zou ik minder doen, 5 gram. Voor de gemiddelde zout eter is 10 gram een goed idee. Leuk dat je onze oliebollen gaat bakken Maarten!
Ik ga je recept hier (in Australië) ook uitproberen op 31 december. De vooruitzichten zijn 38 graden en dus laat ik de boel buiten rijzen in de zon. Echte poedersuiker verkopen ze hier niet maar die maak ik zelf van kristalsuiker en een ouderwetse elektrische koffiebonenmaler. Ik laat je nog weten hoe dat afloopt. Bedankt voor je recept! Groetjes uit Grong Grong NSW Australië.
Dat klinkt goed Jan!
Ik heb ze zojuist gemaakt ze inderdaad heel luchtig maar ook mega flauw.
Ik voeg er in het vervolg zout aan toe en citroenrasp.
Dank voor je feedback Jos!
Gisteren de oliebollen gebakken en we hebben werkelijk ( 52 jaar :-)) nog nooit zulke lekkere luchtige oliebollen gegeten!! Heb er met cranberries gemaakt ipv krenten, neutraal en met appel…allemaal heerlijk. Dank je wel voor het delen van het recept en uiteraard deel ik hem ook! Alle goeds voor 2021!
Wat fijn Jet, veel dank en ook een mooi, liefdevol nieuw jaar gewenst! En idd cranberries zijn ook erg lekker.
Echt super gelukt! Beter dan allerlei mixen! Morgen weer een berg bakken, 60, ook voor vrienden etc.! Wel zou ik erbij vermelden rozijnen en krenten een nachtje wellen en minimaal 10 min. mixen en na het rijzen nogmaals doorspatelen!
Thx Ellen, dank voor je feedback en ’n hele fijne oud en nieuw!
Vraagje over gist:
Ik ben een beetje aan het grasduinen door oliebollen recepten. Nu kom ik recepten tegen met ongeveer 7 en 14 gram gedroogde gist op 500 gram bloem. Is bij oliebollen beslag ook hoe minder gist hoe beter het beslag. Net zoals bij pizza deeg. Of maakt het voor oliebollen niet zo veel uit.
Mijn ervaring is dat de oliebollen met deze verhouding mega luchtig zijn en niet zo compact Rob. Meestal wil je dat ook met ’n oliebol toch? Laat in ieder geval lang genoeg rijzen. Het blijft een beetje uitproberen waar je voorkeur naar uitgaat. Een beetje experimenteren als je ’t mij vraagt. De 14 gram gedroogde gist komt redelijk overeen met de verse gist die we bij dit oliebollen recept gebruiken.
80 Gram verse gist of?
Verse gist Simone. Droge gist zou je ook kunnen nemen, 80 gram verse gist staat gelijk aan zo’n 26 gram droge gist.
Zeer lekker en goed te doen.
Dank Joseph, fijne jaarwisseling!