Hoe maak ik de lekkerste oliebollen?
Elk jaar kijken we ernaar uit: zelf oliebollen bakken. Een pan met hete olie op het vuur en de heerlijke geur van versgebakken oliebollen vult het huis. Zelf Hollandse oliebollen maken is niet alleen leuk, maar ook onweerstaanbaar lekker. Met krenten, rozijnen, of juist iets anders – de keuze is aan jou! En met dit eenvoudige oliebollen recept is het helemaal niet moeilijk. De lekkerste oliebollen bak je zelf tijdens oud en nieuw.
Luchtige oliebollen maken
Wil je die perfecte, luchtige oliebollen maken? Het geheim zit in het kneden. Neem de tijd en kneed het dikke deeg minstens 10 minuten goed door. En let op: roer de gist niet direct door het beslag, maar los deze eerst op in lauwe melk. Zo krijg je de meest luchtige structuur. Nog een tip: haal vlak voor het frituren een spatel even door het beslag. Dat maakt je oliebollen heerlijk luchtig en ouderwets lekker.
Oliebollen met een twist
Oliebollen kun je vullen met van alles. Dit recept gaat uit van de klassieke krenten en rozijnen, maar je kunt variëren zoveel je wilt. Voeg bijvoorbeeld stukjes appel toe voor een frisse touch, of banaan of ananas voor een zoetere smaak. Zin in hartige oliebollen? Denk dan aan kaas en ui. Of probeer eens stukjes gember voor een verrassend effect. Wat je ook kiest, geen oudejaarsfeest is compleet zonder je eigen zelfgebakken oliebol.
Tip voor perfecte oliebollen
Wat je ook toevoegt (zoals krenten, rozijnen of appel), zorg ervoor dat het goed in het midden van het beslag zit. Als de vulling uitsteekt, wordt die sneller donker en minder lekker.
Ingrediënten
- 80 gr boter
- 1 l melk
- 1 kg bloem
- 80 gr gist vers (of 3 zakjes gist van 7 gram)
- 150 gr rozijnen
- 200 gr krenten
- 3 el basterdsuiker wit
- 3 eieren
- poedersuiker
- zonnebloemolie om te frituren
Instructies
- Haal de boter en melk ruim van tevoren uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
- Meng de gist met de lauwe melk en roer goed tot de gist volledig is opgelost.
- Neem een grote kom en doe hierin alle bloem. Maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren in het kuiltje, voeg de boter toe en meng dit goed door elkaar. Voeg de suiker toe en meng verder tot alles gelijkmatig verdeeld is.
- Giet de melk met de opgeloste gist langzaam bij het mengsel en blijf roeren tot er een glad beslag ontstaat zonder klontjes.
- Schep de rozijnen en krenten door het beslag. Voeg naar smaak een snuf zout toe.
- Dek de kom af met een theedoek en zet deze op een warme plek. Laat het beslag ongeveer 45 minuten rijzen. Het beslag moet met ongeveer een derde in volume toenemen.
- Verhit een frituurpan of wok met olie tot een temperatuur van 175 graden.
- Schep met een ijslepel porties beslag en laat ze voorzichtig één voor één in de hete olie zakken. Bak de oliebollen in ongeveer 7 minuten goudbruin.
- Draai ze halverwege om voor een gelijkmatige kleur. Zorg dat er voldoende ruimte is in de pan en bak de oliebollen in delen.
- Haal de oliebollen uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker en serveer ze warm.
Ook lekker: oliebollen glutenvrij oliebollen recept. Of eet jij liever vegan oliebollen? Fijne jaarwisseling!
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Mss een stomme vraag, maar zie het nergens in terug of moet erover heen gelezen hebben, maar waar mix je mee?! Elec. Mixer met deeghaken?
Hi Sharon, kan beide! Neem voor een vrijstaande mixer een vlinderhaak voor de handmixer de deeghaken. Zelfs met de hand kan het met een stevige lepel, je zal dan iets langer moeten mixen en ’t zal iets zwaarder zijn.
Hallo de Levure gist heb ik van 7 gr kan ik er 2 gebruiken?
3 á 4 zakjes droge gist, 21-28 gram staat ongeveer gelijk aan de verse gist Sonaida.
Ik heb net beslag gemaakt en 3 zakjes gist van 7 gram is voldoende.
De oliebollen waren de beste die ik ooit gemaakt heb. De smaak was fantastisch en ze waren erg luchtig en geen “olie” smaak. Het enige probleem dat ik had was dat de totale substantie te dun was. Dat was mijn fout, want ik had de rozijnen erg lang laten wellen en dit draagt bij tot meer vocht in het beslag. Dit heb ik opgelost door al mixend door het beslag steeds een beetje bloem bij te voegen tot de substantie goed was. Al met al geslaagd! Thanks from Down Under.
Dank Jan, mooi 2022!
1,5% v h gewicht bloem aan zout toevoegen?
15 gram zout kan, persoonlijk zou ik minder doen, 5 gram. Voor de gemiddelde zout eter is 10 gram een goed idee. Leuk dat je onze oliebollen gaat bakken Maarten!
Ik ga je recept hier (in Australië) ook uitproberen op 31 december. De vooruitzichten zijn 38 graden en dus laat ik de boel buiten rijzen in de zon. Echte poedersuiker verkopen ze hier niet maar die maak ik zelf van kristalsuiker en een ouderwetse elektrische koffiebonenmaler. Ik laat je nog weten hoe dat afloopt. Bedankt voor je recept! Groetjes uit Grong Grong NSW Australië.
Dat klinkt goed Jan!
Ik heb ze zojuist gemaakt ze inderdaad heel luchtig maar ook mega flauw.
Ik voeg er in het vervolg zout aan toe en citroenrasp.
Dank voor je feedback Jos!
Gisteren de oliebollen gebakken en we hebben werkelijk ( 52 jaar :-)) nog nooit zulke lekkere luchtige oliebollen gegeten!! Heb er met cranberries gemaakt ipv krenten, neutraal en met appel…allemaal heerlijk. Dank je wel voor het delen van het recept en uiteraard deel ik hem ook! Alle goeds voor 2021!
Wat fijn Jet, veel dank en ook een mooi, liefdevol nieuw jaar gewenst! En idd cranberries zijn ook erg lekker.
Echt super gelukt! Beter dan allerlei mixen! Morgen weer een berg bakken, 60, ook voor vrienden etc.! Wel zou ik erbij vermelden rozijnen en krenten een nachtje wellen en minimaal 10 min. mixen en na het rijzen nogmaals doorspatelen!
Thx Ellen, dank voor je feedback en ’n hele fijne oud en nieuw!
Vraagje over gist:
Ik ben een beetje aan het grasduinen door oliebollen recepten. Nu kom ik recepten tegen met ongeveer 7 en 14 gram gedroogde gist op 500 gram bloem. Is bij oliebollen beslag ook hoe minder gist hoe beter het beslag. Net zoals bij pizza deeg. Of maakt het voor oliebollen niet zo veel uit.
Mijn ervaring is dat de oliebollen met deze verhouding mega luchtig zijn en niet zo compact Rob. Meestal wil je dat ook met ’n oliebol toch? Laat in ieder geval lang genoeg rijzen. Het blijft een beetje uitproberen waar je voorkeur naar uitgaat. Een beetje experimenteren als je ’t mij vraagt. De 14 gram gedroogde gist komt redelijk overeen met de verse gist die we bij dit oliebollen recept gebruiken.
80 Gram verse gist of?
Verse gist Simone. Droge gist zou je ook kunnen nemen, 80 gram verse gist staat gelijk aan zo’n 26 gram droge gist.
Zeer lekker en goed te doen.
Dank Joseph, fijne jaarwisseling!