Hoe maak ik de lekkerste oliebollen?

Hoe maak ik de lekkerste oliebollen?

Elk jaar kijken we hier naar uit, zelf oliebollen bakken, met een pan hete olie op het vuur. Zelf Hollandse oliebollen maken is leuk en waanzinnig lekker met krenten en rozijnen. Moeilijk is het niet met dit eenvoudige recept. De lekkerste oliebol maak je zelf tijdens oud en nieuw.

Luchtige oliebollen

Wil je een lekkere luchtige oliebol dan moet je je best doen met kneden. Zeker 10 minuten door het dikke deeg. Roer de gist niet direct door het beslag, maar los deze eerst op in lauwe melk dan krijg je de meest luchtige oliebollen. Als je bij het beslag voordat het de frituurpan in gaat ook nog even de spatel doorheen haalt dan wordt de oliebol zeker ouderwets lekker en luchtig.

Oliebollen met van alles: rozijnen appel kaneel...

De oliebol kun je met van alles vullen. Dit recept is traditioneel met krenten en rozijnen maar maak waar je van houd. Stukjes appel maken de oliebol fris, banaan of ananas weer wat zoet. Hou je van een hartige oliebol? Dan kun je kaas en ui kunnen toevoegen. Stukjes gember is ook een idee. Geen oudejaarsfeest compleet zonder je eigen oliebol.

Tip: Zorg wel dat wat je in de oliebol stopt, (krenten, rozijnen, appel) in het midden van het beslag zitten, want als ze uitsteken worden ze snel donker en niet lekker.

Oliebollen zelf bakken

Oliebollen recept

4 van 139 stemmen
Recept afdrukken
Simpel oliebollen recept, alles kan met oliebollen. Elk jaar kijken we er naar uit, we houden ervan. Bak zelf met dit recept.
Gang Tussendoortje
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 50 stuks
calorieën 180

Ingrediënten

  • 80 gr boter
  • 1 l melk
  • 1 kg bloem
  • 80 gr gist vers
  • 150 gr rozijnen
  • 200 gr krenten
  • 3 el basterdsuiker wit
  • 3 eieren
  • poedersuiker
  • zonnebloemolie om te frituren

Instructies

  • Laat de boter en de melk op kamertemperatuur komen dus haal ruim van tevoren uit de koelkast. Meng de gist door de lauwe melk en laat de gist volledig oplossen. Neem een grote kom en doe daar alle bloem in met een kuiltje in het midden.
  • Doe de rauwe eieren in het kuiltje samen met de boter en meng goed door elkaar. Meng ook de suiker erbij en meng verder.
  • Giet langzaam de gist met melk erbij en blijf roeren tot één geheel en er geen klontjes meer in zitten. Schep nu ook de rozijnen en krenten door het beslag.
  • Voeg een snuf zout naar smaak toe, dek het beslag af met een theedoek en laat het beslag drie kwartier rijzen op een warme plek. Na het rijzen moet het beslag met ongeveer 1/3 zijn toegenomen.
  • Verhit een frituurpan of wok met olie tot 175 graden. Schep met een ijslepel oliebollen uit het beslag en laat ze één voor één langzaam in het vet zakken. Laat de oliebollen ongeveer 7 minuten bakken. Vergeet niet tussendoor om te draaien. De oliebollen hebben ruimte nodig in de frituurpan dus bak ze in delen.
  • Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier en maak af met poedersuiker. Oliebollen bakken zó doe je dat.

Ook lekker oliebollen glutenvrij. Of eet jij liever vegan oliebollen? Fijne jaarwisseling!

Oliebollen eten

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Joseph 30 december 2019 at 10:01 - Reply

    Zeer lekker en goed te doen.

  2. simone 11 december 2020 at 19:28 - Reply

    80 Gram verse gist of?

    • Miranda Bernáth 12 december 2020 at 09:57 - Reply

      Verse gist Simone. Droge gist zou je ook kunnen nemen, 80 gram verse gist staat gelijk aan zo’n 26 gram droge gist.

  3. Rob 17 december 2020 at 23:21 - Reply

    Vraagje over gist:
    Ik ben een beetje aan het grasduinen door oliebollen recepten. Nu kom ik recepten tegen met ongeveer 7 en 14 gram gedroogde gist op 500 gram bloem. Is bij oliebollen beslag ook hoe minder gist hoe beter het beslag. Net zoals bij pizza deeg. Of maakt het voor oliebollen niet zo veel uit.

    • Miranda Bernáth 18 december 2020 at 13:46 - Reply

      Mijn ervaring is dat de oliebollen met deze verhouding mega luchtig zijn en niet zo compact Rob. Meestal wil je dat ook met ’n oliebol toch? Laat in ieder geval lang genoeg rijzen. Het blijft een beetje uitproberen waar je voorkeur naar uitgaat. Een beetje experimenteren als je ’t mij vraagt. De 14 gram gedroogde gist komt redelijk overeen met de verse gist die we bij dit oliebollen recept gebruiken.

  4. Ellen 30 december 2020 at 17:26 - Reply

    Echt super gelukt! Beter dan allerlei mixen! Morgen weer een berg bakken, 60, ook voor vrienden etc.! Wel zou ik erbij vermelden rozijnen en krenten een nachtje wellen en minimaal 10 min. mixen en na het rijzen nogmaals doorspatelen!

  5. Jet 1 januari 2021 at 11:35 - Reply

    Gisteren de oliebollen gebakken en we hebben werkelijk ( 52 jaar :-)) nog nooit zulke lekkere luchtige oliebollen gegeten!! Heb er met cranberries gemaakt ipv krenten, neutraal en met appel…allemaal heerlijk. Dank je wel voor het delen van het recept en uiteraard deel ik hem ook! Alle goeds voor 2021!

    • Miranda Bernáth 1 januari 2021 at 19:09 - Reply

      Wat fijn Jet, veel dank en ook een mooi, liefdevol nieuw jaar gewenst! En idd cranberries zijn ook erg lekker.

  6. Jos 18 december 2021 at 15:39 - Reply

    Ik heb ze zojuist gemaakt ze inderdaad heel luchtig maar ook mega flauw.
    Ik voeg er in het vervolg zout aan toe en citroenrasp.

  7. Jan 29 december 2021 at 04:24 - Reply

    Ik ga je recept hier (in Australië) ook uitproberen op 31 december. De vooruitzichten zijn 38 graden en dus laat ik de boel buiten rijzen in de zon. Echte poedersuiker verkopen ze hier niet maar die maak ik zelf van kristalsuiker en een ouderwetse elektrische koffiebonenmaler. Ik laat je nog weten hoe dat afloopt. Bedankt voor je recept! Groetjes uit Grong Grong NSW Australië.

  8. Jan 2 januari 2022 at 16:59 - Reply

    De oliebollen waren de beste die ik ooit gemaakt heb. De smaak was fantastisch en ze waren erg luchtig en geen “olie” smaak. Het enige probleem dat ik had was dat de totale substantie te dun was. Dat was mijn fout, want ik had de rozijnen erg lang laten wellen en dit draagt bij tot meer vocht in het beslag. Dit heb ik opgelost door al mixend door het beslag steeds een beetje bloem bij te voegen tot de substantie goed was. Al met al geslaagd! Thanks from Down Under.

    • Miranda Bernáth 5 januari 2022 at 19:42 - Reply

      Dank Jan, mooi 2022!

    • Maarten 30 december 2022 at 17:13 - Reply

      1,5% v h gewicht bloem aan zout toevoegen?

      • Miranda Bernáth 30 december 2022 at 20:39 - Reply

        15 gram zout kan, persoonlijk zou ik minder doen, 5 gram. Voor de gemiddelde zout eter is 10 gram een goed idee. Leuk dat je onze oliebollen gaat bakken Maarten!

  9. Sonaida 5 januari 2022 at 15:00 - Reply

    Hallo de Levure gist heb ik van 7 gr kan ik er 2 gebruiken?

    • Miranda Bernáth 5 januari 2022 at 16:31 - Reply

      3 á 4 zakjes droge gist, 21-28 gram staat ongeveer gelijk aan de verse gist Sonaida.

      • Miranda Bernáth 31 december 2022 at 10:25 - Reply

        Ik heb net beslag gemaakt en 3 zakjes gist van 7 gram is voldoende.

  10. Sharon 2 november 2022 at 23:33 - Reply

    Mss een stomme vraag, maar zie het nergens in terug of moet erover heen gelezen hebben, maar waar mix je mee?! Elec. Mixer met deeghaken?

    • Miranda Bernáth 4 november 2022 at 10:32 - Reply

      Hi Sharon, kan beide! Neem voor een vrijstaande mixer een vlinderhaak voor de handmixer de deeghaken. Zelfs met de hand kan het met een stevige lepel, je zal dan iets langer moeten mixen en ’t zal iets zwaarder zijn.

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram februari
De smaak van Italie voorjaar 2024