Indonesisch gehaktbrood

Indonesisch gehaktbrood

Dit Indonesische gehaktbrood, ook wel bekend als ‘Bobotok daging’, is een smaakvolle twist op het klassieke gehaktbrood. Gekruid met sojasaus, knoflook en als tip een lepel sambal, krijgt het een heerlijke hartige en licht pittige smaak. Serveer het warm als hoofdgerecht met rijst, atjar en komkommersalade of koud in plakjes voor een hartige snack. Bestrijk de bovenkant na het bakken met ketjap, zo wordt het Indonesische gehaktbrood nog smeuïger.

Wat dit gehaktbrood zo lekker maakt, is de combinatie van zachte en sappige structuur met de rijke, kruidige smaak. Wil je extra pit? Voeg wat extra sambal toe of serveer met een pittige chilisaus. Serveer bij de borrel, als lunch of voor een doordeweekse maaltijd.

Lekker erbij: chili-olie.

Als je echt een Indonesische twist aan het gehaktbrood wilt geven, zou sambal en ketjap er goed bij passen! Je kunt bijvoorbeeld toevoegen:
1 el ketjap manis voor een licht zoete, hartige smaak en 1 tl sambal oelek (of meer naar smaak) voor een beetje pit. Voeg deze toe bij het mengen van het gehakt, samen met de sojasaus en kruiden. Dit maakt het gehaktbrood nóg smaakvoller en authentieker.

Tip: wil je het Indonesische gehaktbrood lekker smeuïg maken, bestrijk dan de bovenkant na het bakken met wat ketjap.

Indonesisch gehaktbrood recept

Indonesisch gehaktbrood

3.6 van 36 stemmen
Recept afdrukken
Smaakvol Indonesisch gehaktbrood, ‘Bobotok daging’, een kruidige twist op de klassieker. Gekruid met sojasaus, knoflook en als tip: extra sambal.
Gang Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 personen
calorieën 492

Ingrediënten

  • 500 gr rundergehakt
  • 1 ui
  • 100 gr ontbijtspek
  • 1 teentje knoflook
  • ½ rode peper
  • 3 el meel
  • 1 ei
  • 1 tl komijn
  • 1 el sojasaus
  • nootmuskaat
  • olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakeblik in met olijfolie.
  • Bedek de bodem en zijkanten van het cakeblik met de plakken ontbijtspek.
  • Snipper de ui, hak de knoflook en peper fijn. Meng in een grote kom het gehakt met de ui, knoflook, peper, ei, meel, sojasaus en kruiden. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Kneed het mengsel goed door. Als het gehaktmengsel te nat is, voeg dan een beetje extra meel toe.
  • Doe het gehaktmengsel in het cakeblik en druk het goed aan. Bak het Indonesisch gehaktbrood 40 minuten in de oven, tot het goudbruin en gaar is.

Tip: Indonesisch gehaktbrood met pindasaus met ketjap, sambal, gember en sereh.
Nog een lekkere variant: gehaktbrood met paprika.

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Charly Stomphorst 17 november 2021 at 20:24 - Reply

    2e keer gemaakt en de familie is er dol op.

3.62 from 36 votes (36 ratings without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holly hapy belly februari 25
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie De vakantiegids voor 2025