Ingelegde rode uien maken
Een pot zelfgemaakte ingelegde rode uien hoort in de koelkast. We doen het broodjes, door de salade, gebruiken het als toppping bij rijst- en noedelgerechten en zelfs op taco's. Je leest het al: we kunnen er geen genoeg van krijgen. Ze zijn zuur, zoet en hebben een lekker crunch, ook zien ze er mooi uit door hun knalroze kleur. Het maken van de rode uien in zuur is hartstikke makkelijk, en je krijgt er een prachtig resultaat voor terug.
Voor het maken van ingelegde rode uien heb je niet veel nodig. De basis is water, azijn, suiker, zout en natuurlijk rode ui. Hieraan voegen we mosterdzaad toe, en kun je nog extra andere smaakmakers toevoegen als leuke variatie. Denk aan kruidnagel, piment, laurierblad of peperkorrels. Ook kun je de azijn vervangen door een azijn met een specifieke smaak. Denk aan sherryazijn of rode wijnazijn.
Lekker op: smorrebrod, gezonde Deense sandwich met gerookte zalm.
Ingrediënten
- 2 rode ui in halve ringen
- 500 ml water
- 100 gr suiker
- 500 ml azijn
- 2 el suiker
- 1 el mosterdzaad
Instructies
- Snijd de rode uien in dunne halve ringen. Voeg toe aan een goed schoongemaakte weckpot.
- Zet een steelpannetje op het vuur. Voeg het water en de suiker toe en breng aan de kook. Haal van het vuur zodra de suiker is gesmolten. Voeg het azijn toe en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Giet het zuur bij de rode uien en voeg ook het mosterdzaad toe. Doe de weckpot dicht en laat minimaal 8 uur rusten in de koelkast.
- Bewaar de ingelegde rode ui in de koelkast voor maximaal 2 weken. Gebruik als topping bij salades, broodjes en andere gerechten.
De ingelegde rode uien blijven zo'n twee weken goed in de koelkast.
Ook lekker: sumak uien bijgerecht voor een Midden-Oosters diner.
Je kunt ook andere uien gebruiken. Denk aan zoete ui, gele ui of sjalotten!
Nog meer om zelf te maken: rode pesto.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?