Japans gebakken rijst

Japans gebakken rijst

Japans gebakken rijst met sake, vissaus en sojasaus – een eenvoudig maar smaakvol recept. Dit favoriete rijstgerecht staat in een handomdraai op tafel en is perfect voor een drukke dag. Eva Posthuma de Boer noemt het in Eva’s keukenkast ‘een fluitje van een cent’ – en ze heeft helemaal gelijk! Je hebt niet veel nodig: alleen rijst, eieren, prei en erwtjes en een aantal Japanse smaakmakers.

Tip: gebruik volledig afgekoelde rijst voor de beste structuur. Zo blijven de korrels los en plakken ze minder aan de pan. Kook de rijst bij voorkeur een dag van tevoren en spreid de korrels uit op een bakplaat om doorgaren te voorkomen.

Ook lekker: nasi goreng zelf maken.

Meer uit: Eva's keukenkast.
Net even anders: egg fried rice met een ramen ei.

Japans gebakken rijst maken

Japanse gebakken rijst

4.5 van 8 stemmen
Recept afdrukken
Japans gebakken rijst met sake, vissaus en sojasaus – vol van smaak. Een makkelijk en snel rijstgerecht dat heel snel op tafel staat vol umami!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
calorieën 380

Ingrediënten

  • 300 gr basmatirijst gekookt en afgekoeld
  • 5 eieren
  • 5 el zonnebloemolie
  • 100 gr doperwtjes
  • 1 prei in dunne ringen
  • 2 el sojasaus
  • 1 el vissaus
  • 1 el sake

Instructies

  • Kluts de eieren met versgemalen peper en zout naar smaak.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een wok en bak de eieren tot een zacht roerei. Haal de pan van het vuur nét voordat het ei volledig gestold is. Schep op een bord en zet apart.
  • Blancheer de doperwtjes 2 minuten in kokend water. Giet af, spoel direct af met koud water en laat uitlekken.
  • Verhit de resterende olie in de wok en bak de rijst al omscheppend met een spatel, zodat de korrels loskomen.
  • Voeg de prei, doperwtjes en het roerei toe en roerbak op hoog vuur.
  • Schenk de sojasaus, vissaus en sake erbij. Breng op smaak met versgemalen peper en zout en roerbak alles nog even goed door.
  • Schep de rijst in kommen en geniet – zo maak je Japanse gebakken rijst!

Maak de gebakken rijst af met kroepoek, gebakken uitjes en kokospinda’s (seroendeng) voor extra crunch. Voeg verse kruiden zoals basilicum of koriander toe voor een frisse touch.

Ook lekker: zelfgemaakte pindasaus als topping – makkelijk en heerlijk.

Meer: rijst recepten.
Gebakken rijst met van alles en nog wat – een heerlijk veelzijdig gerecht waarin je restjes groenten, ei en kruiden kunt verwerken tot een smaakvol gerecht.

Japans gebakken rijst maken

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

4.50 from 8 votes (8 ratings without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holy happy belly april actie
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Editie 1 2025