
Japans gebakken rijst
Japans gebakken rijst met sake, vissaus en sojasaus – een eenvoudig maar smaakvol recept. Dit favoriete rijstgerecht staat in een handomdraai op tafel en is perfect voor een drukke dag. Eva Posthuma de Boer noemt het in Eva’s keukenkast ‘een fluitje van een cent’ – en ze heeft helemaal gelijk! Je hebt niet veel nodig: alleen rijst, eieren, prei en erwtjes en een aantal Japanse smaakmakers.
Tip: gebruik volledig afgekoelde rijst voor de beste structuur. Zo blijven de korrels los en plakken ze minder aan de pan. Kook de rijst bij voorkeur een dag van tevoren en spreid de korrels uit op een bakplaat om doorgaren te voorkomen.
Ook lekker: nasi goreng zelf maken.
Meer uit: Eva's keukenkast.
Net even anders: egg fried rice met een ramen ei.

Ingrediënten
- 300 gr basmatirijst gekookt en afgekoeld
- 5 eieren
- 5 el zonnebloemolie
- 100 gr doperwtjes
- 1 prei in dunne ringen
- 2 el sojasaus
- 1 el vissaus
- 1 el sake
Instructies
- Kluts de eieren met versgemalen peper en zout naar smaak.
- Verhit 2 eetlepels olie in een wok en bak de eieren tot een zacht roerei. Haal de pan van het vuur nét voordat het ei volledig gestold is. Schep op een bord en zet apart.
- Blancheer de doperwtjes 2 minuten in kokend water. Giet af, spoel direct af met koud water en laat uitlekken.
- Verhit de resterende olie in de wok en bak de rijst al omscheppend met een spatel, zodat de korrels loskomen.
- Voeg de prei, doperwtjes en het roerei toe en roerbak op hoog vuur.
- Schenk de sojasaus, vissaus en sake erbij. Breng op smaak met versgemalen peper en zout en roerbak alles nog even goed door.
- Schep de rijst in kommen en geniet – zo maak je Japanse gebakken rijst!
Maak de gebakken rijst af met kroepoek, gebakken uitjes en kokospinda’s (seroendeng) voor extra crunch. Voeg verse kruiden zoals basilicum of koriander toe voor een frisse touch.
Ook lekker: zelfgemaakte pindasaus als topping – makkelijk en heerlijk.
Meer: rijst recepten.
Gebakken rijst met van alles en nog wat – een heerlijk veelzijdig gerecht waarin je restjes groenten, ei en kruiden kunt verwerken tot een smaakvol gerecht.

Deel dit recept
Wat vind je van het recept?