Japans gebakken rijst

Japans gebakken rijst

Sake vis- en sojasaus
  • Aantal: 4
  • Bereidingstijd: 10 min
  • Wachttijd: 10 min
  • Klaar in: 20 min

Japans gebakken rijst met sake vis- en sojasaus, vol van smaak. Favoriet rijst recept. Makkelijk te maken eenvoudig ’t staat zó op tafel.

Japans rijst recept

Japans rijst recept, ’n fluitje van ’n cent volgens Eva Posthuma de Boer in haar boek Eva’s keukenkast. En ze heeft gelijk. ’t Recept is zo simpel als wat, perfect voor een drukke dag als je weinig tijd hebt om te koken.

Meer uit: Eva’s keukenkast.

Gebruik volledig afgekoelde rijst. Daardoor plakken de rijstkorrels minder aan elkaar én minder aan de bodem van de pan. Kook de rijst een dag of in elk geval een aantal uur van te voren en spreid de korrels meteen uit over een bakplaat om doorgaren te voorkomen.

Ingrediënten

  • 300 gr basmatirijst gekookt en afgekoeld
  • 5 eieren
  • 5 el zonnebloemolie
  • 100 gr doperwtjes
  • 1 prei in dunne ringen
  • 2 el sojasaus
  • 1 el vissaus
  • 1 el sake
Japans gebakken rijst maken

Japanse rijst maken

  1. Kluts de eieren met vers gemalen peper en zout naar smaak. Verhit 2 el olie in een wok en bak het ei tot roerei. Zet het vuur uit voor het ei gestold is en schep op ’n bord en zet weg.
  2. Blancheer de doperwtjes 2 minuten, giet af, spoel af met koud water en laat uitlekken. Verhit de rest van de olie in de wok en bak de rijst al omscheppend met een spatel zodat alle korrels los komen.
  3. Voeg de prei, doperwtjes en het ei toe en roerbak op hoog vuur. Doe de sojasaus, vissaus, sake en versgemalen peper en zout toe naar smaak erbij en bak al roerende nog even mee. Schep in kommen, Japanse rijst maken doe je zó.

Maak af met kroepoek, gebakken uitjes en kokospinda’s ofwel seroendeng en verse kruiden zoals basilicum of koriander.

Ook lekker: Pindasaus zelf maken doe je zo lekker als topping, easy!

Meer: rijst recepten.

Heb je het recept gemaakt? Geef een review.

Beoordeling: 5.0. van 4 stemmen.
Please wait...