Karamelsaus maken met appelcider
Zelf karamelsaus maken is hartstikke lekker. Deze karamel maken we met appelcider, iets minder zoet en zwaar als de basis karamelsaus. Een heel makkelijk recept om zelf te maken. Probeer 't!
Wij gebruiken de apple cider citroen-gember van de Hema, waanzinnig fris. Perfect voor bij je appeltaart of tarte tatin met peer.
Met dit recept maak je voor ongeveer 6 personen, 300 gram karamelsaus.
Ook lekker: karamel chocoladetaart met smeuïge, gezouten karamelvulling en een chocolade topping met zeezout.
Ingrediënten
- 300 ml appelcider
- 150 gr basterdsuiker bruin
- 30 gr boter
- 125 ml room
- snuf kaneel
- 1 tl vanille extract
- snuf zeezout grof
Instructies
- Schenk de appelcider in een kleine steelpan met dikke bodem en breng rustig in 10 minuten aan de kook en laat inkoken tot je 1/3 over hebt.
- Haal de pan even van het vuur en voeg de boter, bruine basterdsuiker, room en kaneel toe en zet weer terug op het vuur.
- Kook de appelcider karamel saus een klein kwartier op een middelhoog vuur totdat de saus gaat indikken. Nog te dun? Laat dan nog even op het vuur. Tijdens het afkoelen zal het nog verder indikken.
- Zet het vuur uit en voeg als laatst het vanille extract en zeezout toe. Roer dit even goed door en laat de saus verder afkoelen. Blijf wel tussendoor goed roeren tijdens het afkoelen.
De saus van karamel kan je makkelijk bewaren in een jampot en langzaam opwarmen als je de saus serveert, de karamelsaus zal dan weer vloeibaar worden. Heel fris en een top combi bij de appel uit de oven.
Meer karamelsaus? Gevulde appels uit de oven met bladerdeeg, een mini appeltaart.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?